Συνεντεύξεις

Γ. Ρούσσος: «Σε κάθε νησί πρέπει να χαράσσονται στρατηγικές και να υλοποιούνται πολιτικές»

«Αλλο το πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση και το αξιοποιεί για να κάνει διαπραγματεύσεις και άλλο το πλεόνασμα που έχουν στην τσέπη τους καταναλωτές και επιχειρηματίες. Στα νησιά μας μεγάλο μέρος του λίπους έχει καεί και σε λίγο καιρό οι καταστάσεις θα είναι ανεξέλεγκτες».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος με αφορμή όσα λέγονται για το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας και προσθέτει πως σε ορισμένα νησιά η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται δύσκολη.

«Το 2014 θεωρούμε πως θα είναι πολύ δύσκολο. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα νησιά που είναι αμιγώς τουριστικοί προορισμοί και έχουν ελπίδα να επιβιώσουν αν ισχύσουν οι προβλέψεις για την αύξηση των αφίξεων», δηλώνει ο κ. Ρούσσος και προσθέτει πως δεν έχει την ίδια διάσταση το πρόβλημα σε όλα τα νησιά.

«Υπάρχουν νησιά μεταξύ των οποίων και η Σύρος, όπου η κατάσταση άρχισε να γίνεται τραγική. Εμφανίζονται προβλήματα όμοια με αυτά που είδαμε στην Αθήνα», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού ο κ. Ρούσσος δηλώνει:

«Θεωρώ πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος λειτουργίας των Επιμελητηρίων και να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Εμείς σαν Επιμελητήριο έχουμε κινηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να γίνει ο οργανισμός βιώσιμος και να μην εξαρτάται από τη βούληση της πολιτείας».

Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Ρούσσου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του προγράμματος Aegean cuisine;
Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα και στους δύο νομούς και να υπάρχει μια σωστή εκπροσώπηση από πλευράς εστιατορίων γίνονται κινήσεις που είχαν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια. Απαιτείται συντονισμός και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Από τη στιγμή που χρηματοδοτήθηκε η πρωτοβουλία αυτή μετά από μεγάλη καθυστέρηση έχουμε να αντιμετωπίσουμε το χρόνο ειδικά τώρα που ξεκινά η σαιζόν. Αν θέλουμε φέτος να έχουμε καλή παρουσία χρειάζεται μεγάλος συντονισμός.

• Θεωρείτε πως χάθηκε χρόνος;
Χάθηκε χρόνος γιατί δεν υπήρχε χρηματοδότηση και πρέπει να καλύψουμε το κενό τώρα με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

• Ποια είναι η άποψή σας για την ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια στη Ρόδο για τον τουρισμό;
Πρέπει να χαράσσονται στρατηγικές και να υλοποιούνται πολιτικές σε κάθε νησί. Η γενική θεώρηση σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας δεν προσφέρεται για την σωστή προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Με την πολιτική που εφαρμόζεται τώρα σε ό,τι αφορά το brand name ανά νομό και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νησιού θα έχουμε θετικά αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν αυτές οι πρωτοβουλίες γιατί όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

• Κοινό πρόβλημα των επιχειρηματιών στους νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων είναι τα σκληρά φορολογικά μέτρα. Σε αυτή την κατεύθυνση πώς θα κινηθείτε;
Είναι πρωτοφανής η επίθεση που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις. Με αυτές τις πολιτικές δυσκολεύει η επιβίωση ακόμη και υγιών επιχειρήσεων. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των νησιωτικών επιμελητηρίων. Στόχος ήταν να αναλυθεί το πρόβλημα στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και να φανεί πως οι πολιτικές αυτές και τα εργασιακά θέματα που έχουν ανακύψει μεγαλώνουν τις ανισότητες στα νησιά μας. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη πίεση για να αντιληφθούν αυτοί που αποφασίζουν πως τα νησιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την λογική του καλοκαιριού ή της δίμηνης ευμάρειας που υπάρχει. Οι επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας.

• Θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που γονατίζουν ακόμη και κραταιές επιχειρήσεις;
Δεν μπορώ να προκαταβάλω κάποια απόφαση. Εμείς στο Επιμελητήριο Κυκλάδων αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή πίεση από τα μέλη μας και τους φορείς που εκπροσωπούμε κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Σας αναφέρω πως εμείς που έχουμε υπουργό από τις Κυκλάδες στο υπουργείο Εργασίας από το οποίο εφαρμόσθηκαν πολιτικές που μας επηρέασαν δεν καταφέραμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Όλη αυτή η κουβέντα που ανοίγει και κλείνει συνεχώς για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, σας ανησυχεί;
Εμείς σαν Επιμελητήριο Κυκλάδων δεν είχαμε υιοθετήσει αυτό το φόβο γιατί πάντοτε υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς. Επειδή πιστεύουμε πως όλα γίνονται για την εξοικονόμηση χρημάτων, γνωρίζουμε πως το ποσό που θα «κέρδιζε» η πολιτεία θα ήταν μικρό. Αυτός είναι ο λόγος που δεν ανησυχούμε. Εύχομαι να μην διαψευσθούμε και τώρα που φαίνεται πως θα αλλάξουν λίγο οι πολιτικές να μην συμβεί κάτι.

• Κινδυνεύει ο επιμελητηριακός θεσμός;
Έχει εφαρμοσθεί μια πολιτική από την κυβέρνηση που στοχεύει στην κατάργηση των συνδρομών. Έχει δοθεί υπόσχεση από τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θεωρώ πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος λειτουργίας των Επιμελητηρίων και να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Εμείς σαν Επιμελητήριο έχουμε κινηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να γίνει ο οργανισμός βιώσιμος και να μην εξαρτάται από τη βούληση της πολιτείας. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να παρέχουμε ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα ευχαριστούν τα μέλη μας και θα τα ωθούν να είναι δίπλα στο θεσμό.

• Ποια είναι η άποψή σας για το πλεόνασμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς η κυβέρνηση; Η εικόνα της αγοράς δείχνει πως υπάρχει κάτι τέτοιο;
Κοιτάξτε, άλλο το πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση και το αξιοποιεί για να κάνει διαπραγματεύσεις και άλλο το πλεόνασμα που έχουν στην τσέπη τους καταναλωτές και επιχειρηματίες. Στα νησιά μας μεγάλο μέρος του λίπους έχει καεί και σε λίγο καιρό οι καταστάσεις θα είναι ανεξέλεγκτες. Δεν έχει την ίδια διάσταση το πρόβλημα σε όλα τα νησιά. Υπάρχουν νησιά μεταξύ των οποίων και η Σύρος όπου η κατάσταση άρχισε να γίνεται τραγική. Εμφανίζονται προβλήματα όμοια με αυτά που είδαμε στην Αθήνα.

• Έρχονται δηλαδή χειρότερες ημέρες και στα νησιά;
Το 2014 θεωρούμε πως θα είναι πολύ δύσκολο. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα νησιά που είναι αμιγώς τουριστικοί προορισμοί και έχουν ελπίδα να επιβιώσουν αν ισχύσουν οι προβλέψεις για την αύξηση των αφίξεων.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους επιχειρηματίες;
Όσοι επιμένουν και στρέφονται σε διαφορετικούς τρόπους και λειτουργίες και αξιοποιούν την καινοτομία, οργανώνονται, τότε θα έχουν μέλλον γιατί το εμπόριο δεν πεθαίνει. Το θέμα είναι ότι πλέον με όλη την ανακατάταξη που γίνεται σε όλους τους τομείς και η επιχειρηματικότητα θα συρρικνωθεί σημαντικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου