Τοπικές Ειδήσεις

«Ώδινεν Όρος και Έτεκεν Μυν ή επιχείρηση Ριχάρδος αν προτιμάτε»

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σαρή

Παρέστημε επί δέκα μέρες μάρτυρες μιας εξαντλητικής πράγματι διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων με 40 κατηγορούμενους 10 εκ των οποίων σε βαθμό κακουργήματος και οι λοιποί σε βαθμό πλημμελήματος . Μάλιστα στους 10 πρώτους κατηγορούμενους και υποτίθεται διακινητές , αποδιδόταν κατηγορία με την οποία προβλεπόταν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Δηλαδή οι χρήστες ή τέλος πάντων διακινητές στην χειρότερη περίπτωση ελάχιστων γραμμαρίων ναρκωτικών, απειλούντο με την βαρυτέρα των ποινών  της ισόβιας κάθειρξης με την ίδια δηλαδή ποινή την οποία θα καταδικάζονταν και οι διακινητές με κοντέινερς ή με φορτηγά πλοία ανυπολόγιστης ποσότητας ναρκωτικών, ή για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Για την αποκάλυψη του υποτιθέμενου αυτού «τρομερού σε διαστάσεις» εγκλήματος είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση και είχε κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Προηγήθηκε η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών και η κατά βούληση απομαγνητοφώνηση τους, η κατ’ οίκον έρευνα και γενικά η καταπάτηση της ανθρώπινης προσωπικότητας και εν γένει της αξιοπρέπειας. Στο σκηνικό αυτό κύριος μάρτυρας κατηγορίας υπήρξε μόνο ένα αστυνομικό όργανο το οποίο πίστευε και με φανατισμό υποστήριζε ότι είχαν στηθεί δύο εγκληματικές οργανώσεις η καθεμία από τις οποίες είχε τα δικά της μέλη  και βέβαια αλληλοκαλυπτόμενες. Προφανώς και δεν γνώριζε ο μάρτυρας την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης όταν στο δικαστήριο ανέφερε τα παραπάνω. Βέβαια το δικαστήριο ευθύς εξαρχής έδωσε στον μάρτυρα κατηγορίας να αντιληφθεί ότι η εγκληματική οργάνωση συγκροτείται με άλλα βασικά στοιχεία τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν υπήρχαν στην συγκεκριμένη περίπτωση. Να προσθέσω εδώ ότι εάν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της 17ης  του Νοέμβρη άκουγαν την κατάθεση του μάρτυρα σίγουρα θα του υπέβαλαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Εντυπωσιάζε δε ιδιαίτερα στην όλη αυτή  κατηγορία ότι οι περισσότερες των αποδιδόμενων κατηγοριών ήταν «επώλησε άγνωστη ποσότητα ναρκωτικών με άγνωστο ή αδιευκρίνιστο τίμημα ή ακόμα στη χειρότερη περίπτωση επώλησε στον κάτοχο της υπ’αριθμ. τάδε τηλεφωνικής συσκευής  άγνωστη ποσότητα ναρκωτικών αντί αγνώστου τιμήματος.»

Το δίκασαν δικαστήριο με Ιώβεια πραγματικά υπομονή επί δέκα μέρες και επιπλέον ασχολήθηκε με τον εξονυχιστικό έλεγχο της υπόθεσης προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη στους πραγματικούς ενόχους και να επιβάλει την ποινή η οποία θα συνιστούσε την τιμωρία των ενόχων και την διαφύλαξη της κοινωνίας από τους διακινητές των ναρκωτικών ουσιών. Να σημειωθεί δε ότι οι δέκα πρώτοι των κατηγορουμένων είχαν εγκλειστεί επί ενάμιση χρόνο περίπου στις δικαστικές φυλακές της Κω λόγω προσωρινής κράτησης όπως λέγεται ή προσωρινής τιμωρίας επί το ακριβέστερο.
Το δικαστήριο μετά από επίπονη πολυήμερη διαδικασία και πολύωρη Διάσκεψη  εξέδωσε την απόφαση του με την οποίαν δεν δέχτηκε ως επί το πλείστον επιβαρυντικές περιστάσεις και επέβαλε ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια αφού μετέτρεψε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα, στους  δε λοιπούς δηλαδή τους χρήστες επέβαλε ποινές από δύο μέχρι πέντε μήνες αν θυμάμαι καλά και αθώωσε και δύο από αυτούς.
Τα γράφω δε αυτά, για να μεταφέρω το μήνυμα ότι ευτυχώς και υπάρχει η δικαιοσύνη και οι δικαστές , οι οποίοι οριοθετούν, τέμνουν την διαφορά και αποδίδουν στον καθένα αυτό που του αναλογεί χωρίς ακρότητες και υπερβολές.

Δικαιούμαι δε να υποθέσω ότι αν οι 10 πρώτοι κατηγορούμενοι δεν είχαν προσωρινά, δηλαδή για ενάμιση χρόνο, κρατηθεί ότι οι ποινές τους μπορεί και να ήταν ακόμα ηπιότερες  και σε κάθε περίπτωση δεν θα παρέμειναν στις φυλακές  Κω επί ενάμιση χρόνο αφού για τους περισσότερους από αυτούς  έχει ανασταλεί  η επιβληθείσα  ποινή τους. Το δε δίδαγμα από την υπόθεση αυτή είναι ότι για να φτάσει μία υπόθεση στο ακροατήριο και να μην καταρρεύσει πρέπει πρώτα να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και θεμελιωμένη. Θα ήταν δε και η συγκεκριμένη υπόθεση τεκμηριωμένη αν αντί Κλητηρίου Θεσπίσματος ερχόταν στο δικαστήριο κατόπιν Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών διότι διαφορετικά σε πολλές περιπτώσεις θα συμβεί αυτό που συνέβη και τώρα «αντί να γεννήσει βουνό γέννησε ποντικό».

Ρόδος 12 Φεβρουαρίου 2019

Κωνσταντίνος Σαρής

Δικηγόρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου