ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurogroup: Αντιδράσεις των ΜΜΕ

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Το ανα­κοι­νω­θέν που ποτέ δεν δόθηκε, αλλά και οι δηλώ­σεις του Γιάνη Βαρου­φάκη ήταν τα βασικά θέματα στα ξένα ΜΜΕ μετά τη λήξη του Eurogroup.

«Ο Βαρου­φά­κης της Ελλάδας ψάχνει ‘θερα­πευ­τική συμφωνία’ τη Δευτέρα», ήταν ο πρώτος τίτλος του Reuters δευ­τε­ρό­λε­πτα μετά την λήξη της συνε­δρί­α­σης του Eurogroup.

«Ήρεμο και συγκε­ντρω­μένο παρά τις επτά ώρες δια­βου­λεύ­σεων», χαρα­κτή­ρισε το Reuters τον Έλληνα Υπουργό Οικο­νο­μι­κών και στη συνέ­χεια φιλο­ξέ­νησε τις δηλώ­σεις του μετά τη λήξη της συνε­δρί­α­σης.

Στη συνέ­χεια το δημο­σί­ευμα ανα­φέ­ρε­ται σε πηγές Ευρω­παίων διπλω­μα­τών οι οποίοι τόνιζαν πως υπήρξε ένα έτοιμο ανα­κοι­νω­θέν από τους εταί­ρους, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από την ελλη­νική πλευρά μετά από συνεν­νό­ηση με την Αθήνα.

Ανάλογο είναι και το ρεπορ­τάζ του Telegraph στο δημο­σί­ευμα του οποίου ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στικά το γεγονός ότι υπήρξε τηλε­φώ­νημα στην Αθήνα για το αν θα γίνει δεκτή η κοινή ανα­κοί­νωση του Eurogroup.

Από τη σελίδα του στο Twitter ο δημο­σιο­γρά­φος του Economist, Τομ Νατάλ έδωσε το δικό του παρα­σκή­νιο για την συνε­δρί­αση. Όπως ανα­φέ­ρει, ο Σόιμπλε ανα­χώ­ρησε νωρί­τερα από το Eurogroup πιστεύ­ο­ντας ότι υπήρχε συμ­φω­νία για το ανα­κοι­νω­θέν. «Μόλις έφυγε ο Βαρου­φά­κης πήρε το λόγο και η συμ­φω­νία ναυά­γησε», ανα­φέ­ρει.

«Η Ελλάδα ελπίζει σε συμ­φω­νία με την Ευρω­ζώνη» ήταν ο τίτλος του BBC, που φιλο­ξέ­νησε τη δήλωση του Γ. Βαρου­φάκη πως «είχαν καλό κλίμα οι συζη­τή­σεις» και πως τη Δευτέρα θα υπάρξει συμ­φω­νία με την Ευρω­ζώνη. Το κείμενο στη συνέ­χεια μιλά για «αισιο­δο­ξία», αλλά «χωρίς συμ­φω­νία» και συνο­δεύ­ε­ται από ένα ρεπορ­τάζ της απε­σταλ­μέ­νης του. Με εικόνες όχι μόνο από το Eurogroup αλλά και από το κέντρο της Αθήνας και τον συγκε­ντρω­μένο κόσμο.

Στέ­κο­νται επίσης και στη φράση του Γέρουν Ντάι­σελ­μπλουμ, ότι οι συζη­τή­σεις ήταν «έντονες και εποι­κο­δο­μη­τι­κές». Το BBC τέλος, μιλά για το σχέδιο της Ελλάδας που θέλει να αντι­κα­τα­στή­σει το υπάρχον αλλά και για το γεγονός ότι οι υπουρ­γοί προει­δο­ποιούν την Ελλάδα να εφαρ­μό­σει το πρό­γραμμα που έχει ήδη συμ­φω­νη­θεί.

«Το Eurogroup απέτυχε να συμ­φω­νή­σει τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα» ήταν ο τίτλος του Bloomberg. Ανα­φέ­ρε­ται στις δηλώ­σεις του Ντάι­σελ­μπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup, αλλά και στο γεγονός ότι 4 αξιω­μα­τού­χοι έδωσαν την πλη­ρο­φο­ρία πως οι υπουρ­γοί βρί­σκο­νται στο «δρόμο μιας συμ­φω­νίας για παρά­ταση του προ­γράμ­μα­τος. Στη συνέ­χεια από την Ελλάδα ανα­φέρ­θηκε πως δεν υπήρξε συμ­φω­νία και πως δεν θα δεχτεί η κυβέρ­νηση παρά­ταση του υπάρ­χο­ντος προ­γράμ­μα­τος».

Το Γαλλικό Πρα­κτο­ρείο ανα­φέ­ρε­ται στην μη επί­τευξη συμ­φω­νίας καθώς η παρά­ταση δεν γίνεται δεκτή. Προ­σθέ­τει ότι θα υπάρχει συνέ­χεια με «στόχο να βρεθεί μια κοινώς απο­δε­κτή και ωφέλιμη συμ­φω­νία». Έχει φωτο­γρα­φία από τον κόσμο που συγκε­ντρώ­θηκε στο Σύνταγμα για να εκφρά­σει τη συμπα­ρά­στασή του στους χει­ρι­σμούς της Κυβέρ­νη­σης.

Οι Financial Times ανα­φέ­ρουν ότι οι δύο πλευρές «τα έσπασαν», ενώ τονί­ζε­ται πως υπήρξαν «αντε­γκλή­σεις με τις δύο πλευρές να απο­τυγ­χά­νουν να συμ­φω­νή­σουν».

Το CNN γράφει πως η «συμ­φω­νία είναι πολύ μακριά ακόμη, μετά τις συζη­τή­σεις», ενώ στο κείμενο ανα­φέ­ρε­ται πως η ελλη­νική κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η λιτό­τητα είναι εκείνη που έχει εξα­θλιώ­σει το λαό και έχει κατα­στή­σει αδύνατο να πλη­ρω­θούν τα χρέη. Μιλά για τη «συμ­φω­νία – γέφυρα» που προ­τεί­νει η ελλη­νική πλευρά και φιλο­ξε­νεί δηλώ­σεις Ντάι­σελ­μπλουμ και Βαρου­φάκη.

Ο Guardian μιλά για αδιέ­ξοδο στη συζή­τηση για το χρέος και ανα­φέ­ρει πως αν και σε αυτή τη συνά­ντηση δεν ανα­με­νό­ταν ορι­στική συμ­φω­νία όλοι περί­με­ναν πως θα μπει ένα πλαίσιο για τη συνέ­χιση των συζη­τή­σεων. Ανα­φέ­ρε­ται στις διαρ­ροές που υπάρ­χουν για τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία του Τσίπρα με τον Βαρου­φάκη για να μην υπο­χω­ρή­σει. Χαρα­κτη­ρί­ζει τον Υπουργό Οικο­νο­μι­κών «λιγο­μί­λητο» και κατά την είσοδό του και κατά την έξοδό του, ενώ τέλος ανα­φέ­ρει πως αν δεν βρεθεί λύση στο τέλος του μήνα η Ελλάδα ίσως κιν­δυ­νέ­ψει να μείνει χωρίς ρευστό.

Η γαλλική Figaro γράφει «Ελλάδα: Επόμενη συνά­ντηση, Δευτέρα» και στο κείμενο ανα­φέ­ρο­ντας τα γεγο­νότα της βραδιάς, φιλο­ξε­νεί τις δηλώ­σεις του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών του Λου­ξεμ­βούρ­γου, οι οποίες ήταν σίγουρα από τις πιο αισιό­δο­ξες της βραδιάς.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.