ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερχεται νέος κύκλος αλλαγών στο επίδομα ανεργίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΝΕΡΓΟΙ

Εντός του πρώτου τρι­μή­νου του 2026 ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί το πιλο­τικό πρό­γραμμα κατα­βο­λής του νέου επι­δό­μα­τος ανερ­γίας, προ­κει­μέ­νου στη συνέ­χεια να αξιο­λο­γη­θεί και να εφαρ­μο­στεί σε όλους τους νέους άνερ­γους.

Μέχρι στιγμής, εκτι­μά­ται ότι περίπου 12.000 άνεργοι έχουν επι­δο­τη­θεί με το νέο εμπρο­σθο­βα­ρές και ανα­λο­γικό επίδομα, και από αυτούς, περίπου 2.400 ή το 20% του συνόλου, κατά­φε­ραν να επι­στρέ­ψουν σύντομα στην αγορά εργα­σίας με απο­τέ­λε­σμα να δια­κό­ψουν την την λήψη του επι­δό­μα­τος.

Σύμφωνα με την εκτί­μηση αρμό­διων υπη­ρε­σιών της Δημό­σιας Υπη­ρε­σίας Απα­σχό­λη­σης (ΔΥΠΑ), ο αριθμός των 15.000 ανέργων, που προ­βλέ­πει το πιλο­τικό πρό­γραμμα -βρίσκεται σε ισχύ από τον περα­σμένο Μάρτιο- θα έχει συμπλη­ρω­θεί μέχρι τον Φεβρουά­ριο της ερχό­με­νης χρονιάς.

Το όριο των 15.000 έχει τεθεί άλλωστε, από την ΔΥΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανά­καμ­ψης μέσω του οποίου χρη­μα­το­δο­τεί­ται η δράση με 100 εκατ. ευρώ, καθώς θεω­ρεί­ται ότι αρκεί για να εξα­χθούν χρήσιμα συμπε­ρά­σματα για τον νέο τρόπο κατα­βο­λής του επι­δό­μα­τος.

Εν συνε­χεία, εντός του 2026, το πιλο­τικό πρό­γραμμα θα αξιο­λο­γη­θεί, θα γίνουν οι απα­ραί­τη­τες προ­σαρ­μο­γές και θα απο­κτή­σει μόνιμα χαρα­κτη­ρι­στικά. Ο τομέας της απα­σχο­λη­σι­μό­τη­τας, δηλαδή της επί­δρα­σης που μπορεί να έχει το επίδομα στην επι­στροφή του ανέργου στην αγορά εργα­σίας, έχει καθο­ρι­στικό ρόλο στην αξιο­λό­γηση του προ­γράμ­μα­τος.

Βασικό ζητού­μενο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουρ­γείου Εργα­σίας και την διοί­κηση της ΔΥΠΑ είναι η δημιουρ­γία ενός επι­δό­μα­τος που θα είναι απλό, δίκαιο, αντα­πο­δο­τικό και προ­σαρ­μο­σμένο στις ανάγκες της αγοράς.

Με τη νέα του μορφή, το επίδομα ανερ­γίας μπορεί να ανέλθει έως και τα 1.295 ευρώ, κατά τους πρώτους μήνες της παροχής για κάποιον δικαιούχο, με πολλά χρόνια εργα­σίας, αλλά και ιδιαί­τερα υψηλές απο­δο­χές για μεγάλο χρονικό διά­στημα, κατά τη διάρ­κεια του εργα­σια­κού του βίου. Να σημειω­θεί ότι σήμερα το επίδομα για όλους τους υπό­λοι­πους δικαιού­χους – άνερ­γους, ανέρ­χε­ται σε 540 ευρώ το μήνα.

Οι δικαιού­χοι του νέου επι­δό­μα­τος, επι­λέ­γο­νται με βάση έναν αλγό­ριθμο, ο οποίος υπο­λο­γί­ζει την παροχή ανερ­γίας και με τους δύο τρόπους: με τον ισχύον σήμερα, αλλά και με το νέο πιλο­τικό καθε­στώς. Εάν προ­κύ­ψει ότι ο άνεργος, με το νέο σύστημα θα λάβει υψη­λό­τερο επίδομα απ’ ότι με το ισχύον, τότε μπαίνει στη λίστα με τους πιθα­νούς συμ­με­τέ­χο­ντες στο πιλο­τικό πρό­γραμμα. Και αυτό, γιατί στην πλήρη – καθο­λική του εφαρ­μογή, το επίδομα για κάποιους θα είναι σημα­ντικά χαμη­λό­τερο από ότι σήμερα, αφού θα είναι ανα­λο­γικό των εισφο­ρών που έχει κατα­βάλ­λει ο δικαιού­χος ως εργα­ζό­με­νος (ήτοι του μισθού) αλλά και των συνο­λι­κών ετών ασφά­λι­σης.

Μάλιστα, το επίδομα κατα­βάλ­λε­ται εμπρο­σθο­βα­ρώς, δηλαδή είναι υψη­λό­τερο κατά τους πρώτους μήνες ανερ­γίας, προ­κει­μέ­νου να καλύ­πτει τις αρχικές, αυξη­μέ­νες ανάγκες, και βαίνει μειού­μενο στη συνέ­χεια, προ­κει­μέ­νου να υπάρχει ένα ισχυρό αντι­κί­νη­τρο προς τον δικαιούχο και να μην μένει εκτός αγοράς εργα­σίας. Η συνο­λική διάρ­κεια κατα­βο­λής του, μπορεί να είναι και 24 μήνες.

Επίσης, στο πιλο­τικό πρό­γραμμα, απαι­τεί­ται αυξη­μέ­νος αριθμός ενσήμων, για τη χορή­γηση του νέου επι­δό­μα­τος, αφού ενώ με το «παλαιό» σύστημα, ο άνεργος πρέπει να έχει του­λά­χι­στον 125 ημέρες εργα­σίας -ή 100 ημέρες για οικοδόμους- εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργα­σια­κής τους σχέσης, χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται οι ημέρες των δύο τελευ­ταίων μηνών, με το «νέο» σύστημα, ο απαι­τού­με­νος αριθμός ημερών ασφά­λι­σης αυξή­θηκε στις 175.

Όταν το πρό­γραμμα από πιλο­τικό γίνει καθο­λικό, με ενδε­χό­με­νες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις βάσει των συμπε­ρα­σμά­των που θα προ­κύ­ψουν, το ύψος του μετα­βλη­τού μέρους της επι­δό­τη­σης θα αυξά­νε­ται για όσους έχουν εργα­στεί του­λά­χι­στον 4 χρόνια, ενι­σχύ­ο­ντας τον αντα­πο­δο­τικό χαρα­κτήρα της ασφά­λι­σης κατά της ανερ­γίας.

Ακο­λου­θή­στε το Euro2day.gr στο Google News!Παρα­κο­λου­θή­στε τις εξε­λί­ξεις με την υπο­γραφη εγκυ­ρό­τη­τας του Euro2day.gr FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΥπενθυμίζεται πως το νέο επίδομα απο­τε­λεί­ται από τα εξής μέρη:

1) Σταθερό μέρος επι­δό­τη­σης: Υπο­λο­γί­ζε­ται βάσει των απο­δο­χών του δικαιού­χου σε συνάρ­τηση με το νόμιμο κατώ­τατο ημε­ρο­μί­σθιο. Κατά το 1ο τρίμηνο υπο­λο­γί­ζε­ται σε σχέση με το 70% του κατώ­τα­του ημε­ρο­μι­σθίου (ή του μέσου ημε­ρο­μι­σθίου των απο­δο­χών του, εάν αυτές ήταν μικρό­τε­ρες από τον κατώ­τατο μισθό).

H μείωση του ποσού στο επίδομα είναι στα­διακή. Υπο­χω­ρεί στο 60% κατά το 2ο τρίμηνο, στο 50% το 3ο τρίμηνο, στο 40% το 4ο τρίμηνο. Στη συνέ­χεια, όταν προ­κύ­ψει ανάγκη κατα­βο­λής και για το 2ο έτος ανερ­γίας, τότε το επίδομα υπο­λο­γί­ζε­ται το 30% του κατώ­τα­του ημε­ρο­μι­σθίου για το 1ο εξάμηνο και στο 20% για το 2ο εξάμηνο. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως ο μέσος όρος ποσο­στού επι­δό­τη­σης στο πρώτο 12μηνο κατα­βο­λής, παρα­μέ­νει στο 55% του νόμιμου κατώ­τα­του ημε­ρο­μι­σθίου, όπως είναι και σήμερα.

2) Μετα­βλητό μέρος επι­δό­τη­σης: Εξαρ­τά­ται από τα έτη ασφά­λι­σης (από το 4ο έως και το 20ο) και από το μέσο όρο απο­δο­χών του δικαιού­χου. Έτσι, το επίδομα αυξά­νε­ται για όσους έχουν εργα­στεί από 4 χρόνια και άνω.

Πηγή: euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.