Τοπικές Ειδήσεις

Ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, internet: Οι μεγάλες μορφές εξάρτησης στη Ρόδο! Σπουδαίο το έργο που επιτελεί το KEΘEA

Η κοινωνία της Ρόδου, παραμένει βαθιά λαβωμένη, από την κρίση των τελευταίων ετών, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, αναζητούν διέξοδο από τις δυσκολίες, στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ ή στον τζόγο.
Η ανησυχητική αύξηση που καταγράφεται στο τελευταίο διάστημα στα κρούσματα εξάρτησης από τον τζόγο αλλά και από το διαδίκτυο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι. Το περισσότερο δε ανησυχητικό είναι πως δεν στρέφονται οι ίδιοι οι εξαρτώμενοι για βοήθεια αλλά οι συγγενείς τους, στην περίπτωση δε των ανηλίκων εξαρτημένων από το διαδίκτυο οι γονείς τους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να διακρίνουν το μέγεθος της εξάρτησης, παρά μόνο όταν το παιδί έχει ήδη εθιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Οι Ρόδιοι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών χαρακτηρίζονται ως “επαγγελματίες” από χρήστες άλλων περιοχών, εξαιτίας, δυστυχώς, της ευρηματικότητάς τους με τα τσιρότα Durogesic, τη γνωστή υπόθεση που είχε συγκλονίσει το νησί, αλλά και με την βουπρενορφίνη που βρήκαν τρόπο να την χρησιμοποιούν ως ενέσιμη. Ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, ίντερνετ… Μορφές εξάρτησης που στη Ρόδο είναι διαδεδομένες και δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται και αναζητούν λύση…
Η εξάρτηση από τον τζόγο, προσλαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, φτάνουν στα άκρα προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για τυχερά παιχνίδια. Όπως δηλώνει στη “δ”, ο υπεύθυνος του συμβουλευτικού κέντρου ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη Ρόδο και σύμβουλος τοξικοεξάρτησης κ. Αποστόλης Πετρίδης, καταφεύγουν σε ακραίες πράξεις για να εξασφαλίσουν χρήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα εξαρτημένους γονείς που πούλησαν τα χρυσαφικά των παιδιών τους ή άνοιξαν λογαριασμούς και πήραν τα χρήματα που προορίζονταν για τις σπουδές τους, υποθηκεύοντας το μέλλον τους.
Το δυστύχημα, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη είναι ότι ελάχιστοι εξαρτημένοι από τον τζόγο ζητούν βοήθεια, συνήθως στο ΚΕΘΕΑ απευθύνονται οι συγγενείς τους που υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες της εξάρτησης. Πίσω από εθισμένους τζογαδόρους -άνδρες και γυναίκες- υπάρχει μια εξαθλιωμένη οικονομικά οικογένεια, που αναζητά τρόπους για να “θεραπεύσει” το εξαρτημένο μέλος, χωρίς όμως αυτό να είναι εφικτό αν δεν υπάρχει συναίνεση, θέληση και αποφασιστικότητα. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Απ. Πετρίδης, έξαρση του φαινομένου καταγράφεται ιδίως στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι απαιτητικοί ρυθμοί εργασίας στη διάρκεια της σεζόν το περιορίζει σημαντικά.
Ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα, που σοκάρει, είναι η κατακόρυφη αύξηση ανηλίκων εθισμένων στη χρήση του διαδικτύου. Αρκεί να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, ο μικρότερος εθισμένος χρήστης στο ΚΕΘΕΑ Ρόδου είναι μόλις 11 ετών! Αν και ο όρος “εθισμός” στο διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που αφιερώνουν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας on line παιχνίδια και μιλώντας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ξεχνώντας ή παραμελώντας άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Κι εκεί ακριβώς ξεκινά ο εθισμός. Ο εθισμός δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση του ίντερνετ στον υπολογιστή, αλλά και σε χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων, όπως η τηλεόραση το τάμπλετ, τα κινητά, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε ηλικίες γύρω στα 12 η ενασχόληση δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο ώρες. Το ιδανικό θα ήταν η “πρώτη επαφή” με αυτά τα μέσα να μην έρθει πριν από το τέταρτο έτος.
Η υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών, σε βαθμό που πλησιάζει την εξάρτηση, έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων, όπως επιθετικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης, κοινωνική φοβία και δυσκολία στον ύπνο. Εξάλλου, η μεγάλη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προσλάβει αρνητικές διαστάσεις (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, “κυβερνο-μπούλινγκ” κ.ά.).
Τρία χρόνια ΚΕΘΕΑ Αριάδνη
To συμβουλευτικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Ρόδου συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με την τελετή αποφοίτησης τον προσεχή Δεκέμβριο, πέντε ατόμων που με επιτυχία ολοκλήρωσαν τα προγράμματά τους. Τουλάχιστον τρία χρόνια “καθαροί”, οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ εργάζονται, σπουδάζουν, έχουν δημιουργήσει νέες σχέσεις, κάνουν σχέδια και όνειρα για το μέλλον.
Το ανοιχτό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο που επιτελεί πολύ σημαντικό έργο, παρακολουθούν συνολικά 50 άτομα και 100 γονείς. Το συμβουλευτικό κέντρο δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα διαμονής είτε στην Ανοικτή Δομή Υποστήριξης, που βρίσκονται στο Ηράκλειο, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος εξάρτησης του ενδιαφερομένου (παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια). Για την υποστήριξη εφήβων με πρόβλημα χρήσης νόμιμων ή παράνομων ουσιών ή εξάρτησης από το Διαδίκτυο λειτουργεί ειδική ομάδα στη Ρόδο. Παράλληλα, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρει τη δυνατότητα συστηματικής συμμετοχής σε δραστηριότητες εκπαίδευσης επαγγελματικής κατάρτισης, προσωπικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής έκφρασης και αθλητισμού.
«Έπειτα από τρία χρόνια, έχουμε την πρώτη τελετή αποφοίτησης πέντε ατόμων που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη και παραμένουν μακριά από κάθε τύπο εξάρτησης εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον», δήλωσε ο υπεύθυνος του συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Τα τελευταία χρόνια το κέντρο της Ρόδου έχει μία σημαντική δράση, βοηθώντας χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. Πολλοί από τους χρήστες ουσιών που έχουν παραπεμφθεί στις θεραπευτικές κοινότητες έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της δομής, στέκονται σήμερα στα πόδια τους θέτοντας σε νέες βάσεις τη ζωή τους.
Μέχρι να ενταχθεί ένας χρήστης σε μία κοινότητα θα πρέπει να προηγηθεί προετοιμασία τόσο του ίδιου όσο και των μελών της οικογένειάς του. Πριν λειτουργήσει η δομή στη Ρόδο έπρεπε οι τοξικομανείς και οι συγγενείς τους να μεταβαίνουν συνήθως στην Αθήνα για την προετοιμασία αυτή η οποία διαρκεί ένα μήνα περίπου. Πλέον όμως γίνεται στη Ρόδο. Παράλληλα, η κινητή μονάδα πραγματοποιεί εξορμήσεις στα «στέκια» των χρηστών ουσιών κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι τόσο το Πολυδύναμο Κέντρο Πρόληψης, όσο και η κινητή μονάδα έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του ΕΣΠΑ (Νότιο Αιγαίο 2014-2020). Η διεπιστημονική ομάδα του κέντρου αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κοινωνικούς ανθρωπολόγους και πρώην χρήστες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου