Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού:Στοιχεία σοκ από τη UNICEF: Θύμα κακοποίησης 1 στα 4 κορίτσια στον κόσμο

Σοκάρουν τα στοιχεία της UNICEF για την κακοποίηση των κοριτσιών: Το 1/4 των εφήβων είναι θύματα κακοποίησης και πιστεύουν ότι η βία που δέχονται τους αξίζει.

Περίπου 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο έχει βιώσει τη σωματική βία ως έφηβη, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF για την Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού που είναι σήμερα.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 70 εκατομμύρια κορίτσια, τα οποία έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας στην εφηβεία τους.

Τα στοιχεία που περιγράφουν τις χειροπιαστές επιπτώσεις της βίας στα κορίτσια αναφέρουν ότι:

Σχεδόν το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου 70 εκατομμύρια) αναφέρουν ότι ήταν θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας μέχρι τα 15 τους.
Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και το 1 στα 3 κορίτσια στην εφηβεία που έχουν ποτέ παντρευτεί ηλικίας 15 έως 19 ετών (84 εκατομμύρια) έχουν πέσει θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.
Σε ορισμένες χώρες, μέχρι και τα 7 στα 10 κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είχαν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αναζήτησαν ποτέ βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν πως ήταν κακοποίηση ή δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.
Παγκοσμίως, περισσότερα από 700 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα, είχαν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Περισσότερες από 1 στις 3 (περίπου 250 εκατομμύρια) παντρεύτηκαν πριν τα 15.
Η νοοτροπία που διαιωνίζει τη βία

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν βλαπτικές αντιλήψεις σχετικά με την αποδοχή της βίας, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τα μισά κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών πιστεύουν ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύζυγο ή σύντροφό του κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η άρνηση να κάνουν σεξ, να βγουν από το σπίτι χωρίς άδεια, να διαφωνούν, να παραμελήσουν τα παιδιά ή να κάψουν το φαγητό.

«Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν μια νοοτροπία που ανέχεται, διαιωνίζει ή ακόμη και δικαιολογεί τη βία – και θα πρέπει να σημάνει ένας συναγερμός σε όλους, παντού», δήλωσε η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta.

Η UNICEF υποδεικνύει συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη της βίας κατά των κοριτσιών.

Αυτές περιλαμβάνουν:

την αδιάλειπτη φοίτηση των κοριτσιών στο σχολείο,
τον εφοδιασμό τους με κρίσιμες δεξιότητες,
την υποστήριξη των γονέων, μεταξύ άλλων και με χρηματική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων για τα κορίτσια,
την αλλαγή νοοτροπίας και κοινωνικών προτύπων μέσω του διαλόγου
και την ενίσχυση των δικαστικών, ποινικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών.
«Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά οι λύσεις πρέπει να βρεθούν σε εθνικό, κοινοτικό και οικογενειακό επίπεδο. Έχουμε ευθύνη για την προστασία, την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των εφήβων. Είμαστε όλοι υπόλογοι για τον τερματισμό της βίας κατά των κοριτσιών», είπε η Rao Gupta.

UNISEF

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου