Ειδήσεις

Νέα πρόσωπα και νέα γλώσσα από Μητσοτάκη

«Δεν με ενδιαφέρει να είμαι αρεστός σε όλους», διεμήνυσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας. Το μήνυμα αφορούσε το πρόγραμμά του και αποτελεί σήμα ότι στη ΔΕΘ δεν θα «χαϊδέψει αυτιά» ως προς το τι απαιτείται για να βγει η χώρα από την κρίση. Θα μπορούσε, όμως, να ερμηνευθεί και πιο διασταλτικά, αν συνδυαστεί με την κίνηση που έκανε μία ημέρα νωρίτερα και ήταν να «κόψει» με μια σκληρή ανακοίνωση την προεξοφληθείσα δημοσίως από τον Γιάννη Τραγάκη υποψηφιότητα του γιου του Παναγιώτη στον Πειραιά. Το μήνυμα Μητσοτάκη εκπέμπεται σε δύο επίπεδα: τόσο ως προς τη γλώσσα που θα μιλάει από εδώ και στο εξής και θα έχει αρκετές «γωνίες» όσο και ως προς τις αλλαγές σε πρόσωπα που προτίθεται να κάνει.

Το «κόψιμο» του υιού Τραγάκη είχε θετική απήχηση στο εσωκομματικό πεδίο και όχι μόνο, καθώς υπήρξε σύμπνοια ως προς το ότι οι άκομψες δημόσιες τοποθετήσεις του Γ. Τραγάκη το κατέστησαν επιβεβλημένο. Κάποιοι ίσως να το θεώρησαν υπερβολικό. Οπως έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής, «ο Κυριάκος έριξε ατομική βόμβα για να σκοτώσει μυρμήγκι». Μπορεί και ναι. Μπορεί και όχι. Αν όντως η δημόσια ανακοίνωση ότι ο υιός Τραγάκης δεν θα συμπεριληφθεί στις λίστες και ότι όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του προέδρου και των οργάνων της Ν.Δ. γύρω από αυτό το ζήτημα και προεξοφλεί μια θέση στις «γαλάζιες» λίστες μπορεί να θεωρεί από τώρα τον εαυτό του «κομμένο» ήταν ατομική βόμβα εναντίον μυρμηγκιού, προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν την έριξε χωρίς λόγο.

Ηταν μάλλον η προειδοποιητική βολή για όσα θα ακολουθήσουν. Αυτά αφορούν βεβαίως την κατάρτιση των λιστών, για τις οποίες διατηρεί το απόλυτο και τελικό δικαίωμα και για τις οποίες έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει και θα κάνει ευρεία ανανέωση – μέσω στρατολόγησης προσώπων από το Μητρώο Στελεχών και όχι μόνο. Αφορούν ακόμη όλους όσοι εμφανίζονται ως έχοντες το χρίσμα του προέδρου της Ν.Δ. χωρίς προηγούμενη έγκριση, αλλά και όσους θεωρούν τη βουλευτική έδρα κληρονομικό δικαίωμα και επιχειρούν να την περάσουν στα παιδιά τους (κάποιοι και στα αδέλφια τους). Αφορούν, όμως, και αλλαγές σε πρόσωπα που προτίθεται να κάνει σταδιακά και με μεγαλύτερη ένταση μετά τη ΔΕΘ.

Αξιολογούνται όλοι

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έρχεται συνεχώς σε επαφή με κόσμο και εκτός κόμματος και αξιολογεί τους πάντες και τα πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξάλλου, το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πλαισιωθεί από νέα πρόσωπα, καθώς ακούει συχνά την κριτική ότι το μήνυμα της Πειραιώς «δεν περνά», αφού συχνά αδικείται από το γεγονός ότι το εκφέρουν τα ίδια πρόσωπα.

Τούτων δοθέντων, η εμφάνιση του Γιώργου Γεραπετρίτη δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ. στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν τυχαία. Η εμφάνιση του γαλλοτραφούς συνταγματολόγου στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη –ανεξαρτήτως του όποιου ρόλου αναλάβει στο μέλλον και ο οποίος αναμένεται να κινείται γύρω από τα θεσμικά ζητήματα– σε ένα τόσο σημαντικό ραντεβού ήταν προφανώς το «προσεχώς» και για άλλα νέα πρόσωπα που θα αρχίσουν να πλαισιώνουν σταδιακά τον πρόεδρο της Ν.Δ. και πιο έντονα μετά τη ΔΕΘ.

Αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. γράφει και σβήνει την τελική του ομιλία στο Βελλίδειο –ο ίδιος θα κρίνει την τελική αναλογία ανάμεσα στις οικονομικές εξαγγελίες και το πλαίσιο των ιδεών για την έξοδο της χώρας από την κρίση– πρόθεσή του είναι αυτή τη χρονιά να επιμείνει περισσότερο στο οραματικό σκέλος και λιγότερο στο οικονομικό. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές σε μεταρρυθμίσεις που θα βλέπουν στη μεταμνημονιακή εποχή και σε έναν ορίζοντα που θα πηγαίνει τη χώρα μέχρι το 2030. Το κεντρικό μήνυμά του στη ΔΕΘ, όπου εμφανίζεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο («Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα»), προδιαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση, μιας χώρας που, όπως σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Παρασκευή, θα διεκδικεί ρόλο ισότιμου εταίρου και όχι επαίτη στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η παραμονή της Ελλάδας στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, σταθερή πολιτική θέση του κ. Μητσοτάκη, προϋποθέτει, όμως, εξωστρέφεια, πραγματική πίστη στις μεταρρυθμίσεις και στην ιδιωτική οικονομία, υπερβάσεις και συνθέσεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να ενοχλούν. Μια πρόγευση, εξάλλου, έδωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη συζήτησή του με πρωτοετείς φοιτητές πανεπιστημίων, πλαίσιο που θα υιοθετεί όλο και συχνότερα, ειδικά όταν συνομιλεί με τη νέα γενιά, στην οποία και απευθύνεται μιλώντας για το μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη γνωστή του θέση για το άσυλο. Πήρε, όμως, ξεκάθαρη θέση υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξαγγέλλοντας στην πραγματικότητα ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει τη λειτουργία τους με αυστηρή αδειοδότηση και έλεγχο, αφού, βέβαια, θα έχει προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Και στέλνοντας το μήνυμα ότι οι προτάσεις του θα γίνονται όλο και πιο τολμηρές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία με αιχμή την ανώτατη εκπαίδευση και στις αλλαγές στο κράτος. Δεν αποκλείεται δε να δώσει μια καλή πρόγευση των σχετικών ιδεών (και για μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους) κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο. Μια αποστροφή του λόγου του προ ημερών, ότι η πορεία εξόδου από την κρίση δεν αποκλείει «και ορισμένες δύσκολες αποφάσεις», είναι χαρακτηριστική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να στρογγυλέψει τη γλώσσα του, ειδικά απέναντι σε όσα όψιμα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει να εμφανιστεί φιλικός προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις. Διαμηνύει μάλιστα σε συνομιλητές του ότι, αν ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κάνει ένα βήμα προς μια κατεύθυνση, «εμείς θα κάνουμε πέντε βήματα πιο μπροστά».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου