Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να προχωρήσει σε αντιστοίχηση των τιμών των καυσίμων και στα νησιά όπως στην ηπειρωτική χώρα ύστερα από ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Επιπροσθέτως, μίλησε για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να στείλει την υπόθεση με τα απλήρωτα εντάλματα της ΔΕΥΑΡ στα δικαστήρια, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόσωπό του.
Η απόφαση της ΡΑΕ για
τις τιμές των καυσίμων
«Η απόφαση της ΡΑΕ να προχωρήσει σε αποστολή γνωμοδότησης στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας για τις τιμές των καυσίμων στα νησιά, είναι μια απόφαση η οποία έρχεται μετά από παρέμβαση που έκανε η ΠΝΑΙ πριν από περίπου ένα μήνα και έχει να κάνει με την υπερβολική τιμή των καυσίμων στα περισσότερα νησιά μας. Σε κάποια μάλιστα έχουν φτάσει σε ακραία όρια –προς τα πάνω. Το θέμα είναι μεγάλο και έχει να κάνει με την περίφημη ισότητα και ισονομία η οποία θεωρητικά οδήγησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Συνεπώς θα πρέπει να εφαρμόζεται και σε αυτό το επίπεδο και δεν θα πρέπει να την θυμάται το κεντρικό κράτος μόνον όταν πρόκειται να… πάρει από τα νησιά. Θα πρέπει να θυμάται και τις υποχρεώσεις του. Έχουμε νησιά στα οποία η τιμή των καυσίμων ‘φλερτάρει’ με τα 2 ευρώ αφού δεν είναι ποτέ σταθερή. Αν δει κανείς τις τιμές των καυσίμων που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η επιβάρυνση στην τοπική οικονομία, στον πληθυσμό και βεβαίως τι σημαίνει αυτό για την ανταγωνιστικότητα. Ο μειωμένος ΦΠΑ υπήρχε για να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών οικονομιών. Διότι το γεγονός πως έχουν μειονέκτημα σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που έπρεπε να στηριχθεί με μέτρα και αποφάσεις. Άρα, η συζήτηση η οποία άνοιξε μέσω της ΡΑΕ είναι άλλη μία δικαίωση μιας ακόμη πολιτικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειάς μας. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και μέσα στον Αύγουστο εμείς παρακολουθούμε το θέμα και πιστεύω πως και ο κ. Δραγασάκης θα μπορέσει να συντονίσει όλους τους συναρμόδιους ώστε να γίνει σύντομα η παρέμβαση για τις τιμές των καυσίμων στα νησιά και να είναι αντίστοιχες με αυτές στην ηπειρωτική χώρα» όπως τόνισε.
Η υδροδότηση και τα
εντάλματα της ΔΕΥΑΡ
Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε ο κ. Χατζημάρκος σε ό,τι αφορά το ζήτημα με την πρακτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΡ απέναντι στην ΠΝΑΙ για την πληρωμή των ενταλμάτων με αποτέλεσμα να αποφασίσει η ΠΝΑΙ να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα χρήματά της.
«Είναι πολύς ο κόσμος που με ρωτάει για την τύχη της υδροτότησης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά –σε σχέση και με την παραβατική συμπεριφορά της ΔΕΥΑΡ και την επιμονή της να μην πληρώνει τα ποσά που έχει συμφωνήσει να καταβάλλει στην ΠΝΑΙ. Δεν θα σταματήσουμε την υδροδότηση από το Φράγμα Γαδουρά, ποτέ. Αυτό ίσως ως δήλωση, δίνει θάρρος σε κάποιον που ο λαός μας αποκαλεί… ‘μπαταξή’. Για να μην παίρνει όμως κανένας θάρρος για να συνεχίσει να μην πληρώνει τις οφειλές του προς την ΠΝΑΙ, η Οικονομική Επιτροπή, ως όφειλε από τη νομοθεσία πήρε την απόφαση χτες να προχωρήσει στην άσκηση ένδικων μέσων και να διεκδικήσει δικαστικά όλα τα χρήματα που η ΔΕΥΑΡ οφείλει και δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα από όλα όσα έχουν προηγηθεί. Με εντυπωσιάζει αυτή η ανευθυνότητα. Θεωρώ ότι είναι μια επιπόλαιη συμπεριφορά και δεν μιλάω μόνον ως περιφερειάρχης αλλά και ως πολίτης. Οι υπηρεσίες μας έχουν ένα υπόλοιπο που αγγίζει το 1εκ. ευρώ και όσο κι αν μας λυπεί αυτό, θα μείνω στην πολιτική απόφαση που ενδιαφέρει την κοινωνία. Καμία προκλητική συμπεριφορά δεν θα μας οδηγήσει στην απόφαση να κάνουμε κάτι που θα πλήξει την κοινωνία».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρου Μανωλάκη ο οποίος σε σχετική συνέντευξη Τύπου είχε πει ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα εντάλματα πληρωμής προς την ΠΝΑΙ αλλά επρόκειτο να διευθετηθούν, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Αυτά περί καλής συνεργασίας, είναι λόγια του αέρα! Στην πράξη αποδεικνύονται όλα! Είναι μια κατάσταση με την ΔΕΥΑΡ την οποία δεν θέλει πλέον να σχολιάσει κανένας μας. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος πώς λειτουργεί αυτή η εταιρεία. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες, πια. Πρέπει κάποτε να βάλουν μια τάξη εκεί».
Είπε πάντως ότι ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με το να ‘βάζει πλάτη η Περιφέρεια συνεχώς στην ΔΕΥΑΡ’.
Για την εκ νέου
υποψηφιότητά του στην
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Σχολιάζοντας την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπό του, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε τα εξής:
«Την περίμενα την στήριξη της Ν.Δ. Την απορία την έχουν οι ‘στενοχωρημένοι’ οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα πάνε εκεί, στην Ν.Δ. η οποία δημοσκοπικά φαίνεται να είναι πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και θα πάρουν την στήριξη για να χτυπήσουν τον Χατζημάρκο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όταν η Ν.Δ. εκφράζεται θετικά προς τον Χατζημάρκο, λένε ‘βλέπετε αυτός είναι κομματικός’. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι… έγλειφαν και παρακαλούσαν να ανοίξει η πόρτα του προεδρείου της Ν.Δ. και των κομματικών οργάνων για να θάψουν τον Χατζημάρκο και να πάρουν στήριξη –αφού μόνοι τους στην κοινωνία δεν μετράνε και δεν μπροούν να κάνουν ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει έναν αέρα νίκης. Προσωπικά και το 2014 κ.λπ. κατέβαινα στις εκλογές σχηματίζοντας ομάδες υπερκομματικές στην κοινωνία περπατούσα μόνος μου, απευθυνόμουν σε κοινωνικές μονάδες από όλους τους πολιτικούς χώρους και έχτιζα συνεργασίες. Επειδή οι εκλογές δεν είναι ένα είδος αγιαστούρας και δεν πας με το…. θυμιατό, όποιος πολιτικός χώρος πιστεύει πως μπορεί σ’ εμένα να περιμένει μια τίμια και ειλικρινή στάση, δέχεται και αποδέχεται αυτά που πρεσβεύω ως ομάδα, εδώ είμαστε για την συνεργασία. Και το 2014 ήμουν ανεξάρτητος και με στήριξε η Ν.Δ. και παραμένω ανεξάρτητος και μέχρι στιγμής έχω την στήριξη της Ν.Δ. Μπορεί να έχω και κάποιου άλλου χώρου. Θα το δούμε. Το ποιος βλέπει ποιον… τους πάντες συναντώ. Με πολύ χαρά συνάντησα και τον φίλο μου τον Λευτέρη Αυγενάκη τον οποίο αγαπώ όπως με χαρά έχω δει όλους όσοι πέρασαν από το νησί μας είτε για δουλειά είτε για άλλους λόγους. Είναι απλά τα πράγματα. Παρατηρώ πόσο έντονα γίνεται αυτή η συζήτηση. Εμένα μ’ αρέσει η ένταση της συζήτησης γιατί αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσεις πράγματα, θέσεις, έργο, πρόταση, να επιχειρηματολογήσεις. Μέχρι στιγμής λυπάμαι γιατί αυτός ο πολιτικός διάλογος έχει μόνο πιπεράτες αναλύσεις, ανοησίες περί παρασκηνίου κ.λπ. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ωραία. Περιεχόμενο υπάρχει κάπου; Πολιτική πρόταση, ή αντι-πρόταση υπάρχει; Επιχειρήματα, σχέδιο; Εμείς θα πορευτούμε και κάνω μια ευχή να μπορέσουμε να μιλήσουμε πολιτικά και όχι μόνον για ισορροπίες ομάδων, ή φιλοδοξίες».
Και έκλεισε με την ευχή προς τον κ. Αντώνη Καμπουράκη λέγοντας ‘Καλή Δύναμη’ για την απόφασή του να μπει στην πολιτική και να διεκδικήσει τον Δήμο Ρόδου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ