Σαρωτικοί είναι οι φορολογικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη Ρόδο και οι ρυθμοί εντείνονται όσο πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο. Στο στόχαστρο των ελεγκτών είναι όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, ταβέρνες, εστιατόρια… αλλά και οι συναυλίες με μεγάλους καλλιτέχνες.
Οι έλεγχοι γίνονται στη Ρόδο από συνεργεία που έχουν έρθει από την Κρήτη και την Αθήνα αλλά και από ντόπια στελέχη της ΑΑΔΕ. Αντίστοιχα, οι ελεγκτές της Ρόδου συμμετέχουν στους φορολογικούς ελέγχους στην Μύκονο (επιχείρηση Τρίαινα) ή στη Σαντορίνη. Την ίδια ημέρα μπορεί να περνούν από την ίδια επιχείρηση δύο συνεργεία προβαίνοντας στην ίδια διαδικασία ελέγχου. Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, πρόκειται πλέον για σύνηθες φαινόμενο. Κάθε καλοκαίρι επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία στη νησιωτική Ελλάδα.
«Είναι πλέον εξοντωτικοί οι έλεγχοι. Μία επιχείρηση μπορεί να υποστεί την όλη διαδικασία δύο φορές την ημέρα από διαφορετικά συνεργεία. Επιμένουν έντονα να επιβάλουν ένα μικρό πρόστιμο, θεωρώντας ότι δεν τρέχει τίποτα. Ποιος όμως μας λέει ότι δεν θα τα βρούμε όλα αυτά μπροστά μας μελλοντικά; Κανείς δεν λέει να μην υπάρχει έλεγχος, όχι όμως με τον τρόπο και την ένταση που γίνεται. Μάλλον ο στόχος τους είναι να διαλύσουν την επιχειρηματικότητα», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων της Ρόδου, κ. Γιάννης Κλούβας, ο οποίος επισημαίνει ότι μπορεί να πανηγυρίζουμε για την αύξηση των αφίξεων, δεν λαμβάνει όμως κανείς υπόψη ότι η κατανάλωση και αντίστοιχα οι εισπράξεις, ακόμη και στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
«Φταίμε βέβαια κι εμείς που διατυμπανίζουμε την αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των επισκεπτών και των πελατών-καταναλωτών. Μπορεί να μετράμε κεφάλια και να πανηγυρίζουμε για τις αφίξεις, έχουμε όμως μείωση της κατανάλωσης. Ακόμη και στη Λίνδο δεν δουλεύουν ικανοποιητικά οι επιχειρήσεις εστίασης. Έχει αγανακτήσει ο εμπορικός κόσμος και δη οι εστιάτορες έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Θα μείνουν σε λίγο μόνο τα γυράδικα! Η επιχειρηματικότητα στη Ρόδο είναι υπό διωγμό», δηλώνει ο κ. Κλούβας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που υπήρξαν παραβάσεις, φαίνεται πως οι καταστηματάρχες έχουν συμμορφωθεί και τηρούν τους Νόμους στην πλειοψηφία τους. Οι μέχρι τώρα παραβάσεις είχαν κυρίως να κάνουν με τη μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και πάλι φαίνεται στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις να είναι τυπικές στο θέμα αυτό. Βέβαια, μπορεί να λειτουργούν αποτρεπτικά και οι έλεγχοι που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να λάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ