Τοπικές Ειδήσεις

Tεράστια τα προβλήματα στη Pόδο λόγω αδράνειας της Eπιτροπής Eνστάσεων του IKA

Σε μείζον κοινωνικό θέμα εξελίσσεται η αδράνεια της επιτροπής ενστάσεων του ΙΚΑ Ρόδου, καθώς έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες υποθέσεις οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» επειδή υποτίθεται ότι το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, θα… καταργούσε την γραφειοκρατία.
Αντ’ αυτού, έχει δημιουργηθεί ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο κρατώντας σε «ομηρία» από τον Ιούνιο του 2019 εργαζόμενους και εργοδότες οι οποίοι περιμένουν να εξεταστούν οι ενστάσεις τους από μια επιτροπή που έχει καταργηθεί για να αντικατασταθεί -άγνωστο πότε- από μια άλλη που είναι ανύπαρκτη!
Στο άρθρο 52 του ν. 4387/2016 προβλέπεται η σύσταση Διοικητικών Επιτροπών του ΕΦΚΑ με κύρια αρμοδιότητα την εξέταση ενδικοφανών και εν γένει διοικητικών προσφυγών. Με την απόφαση αυτή επρόκειτο να ρυθμιστούν και τα ζητήματα σύνθεσης, λειτουργίας και λοιπών αρμοδιοτήτων των εν λόγω Διοικητικών Επιτροπών. Κι ενώ στην υπόλοιπη χώρα (πλην Τρίπολης και Κομοτηνής) εξακολουθούν να λειτουργούν, μεταξύ άλλων, οι Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να εξετάζουν τις ενστάσεις, στη Ρόδο και κατ΄επέκταση στα Δωδεκάνησα αυτό δεν συμβαίνει διότι είχαμε την… ατυχία να επιλεγούμε ως μια από τις περιοχές-πιλότους που το σύστημα της ενοποίησης των ταμείων θα λειτουργούσε υποτίθεται υποδειγματικά.
Η προσπάθεια για την… πάταξη της γραφειοκρατίας και την επίσπευση του χρόνου ως προς την εξέταση των προσφυγών, έφερε εργαζόμενους και εργοδότες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αφού το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο στη Ρόδο. Από τον Ιούνιο του 2019 δεν έχει εξεταστεί καμία απόφαση, στις παλιές συσσωρεύονται καινούριες και το «γαϊτανάκι της παράνοιας» δεν έχει τέλος!
«Είναι ένα θέμα το οποίο μας ταλανίζει από τον Ιούνιο του 2019. Τα Δωδεκάνησα και κατ΄επέκταση το Νότιο Αιγαίο, έγινε Διεύθυνση στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού ενοποίησης, του φορέα ΕΦΚΑ με πρώτη την Τρίπολη και δεύτερη τη Ρόδο και στη συνέχεια ακολούθησε η Κομοτηνή. Σκοπός ήταν να δημιουργηθούν Διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως προβλεπόταν από το οργανόγραμμα. Σε αυτές τις τρεις περιοχές, που επελέγησαν ως “πιλότοι” για όλη την Ελλάδα, ενοποιήθηκαν οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων που στη συνέχεια αποτέλεσαν τον ΕΦΚΑ. Το Προεδρικό Διάταγμα ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν διευρυμένες Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές, και όχι πενταμελείς όπως ήταν πριν, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση με τη συμμετοχή επιπλέον φορέων. Όμως για να συσταθεί η Τοπική Διοικητική Επιτροπή και στη Ρόδο, που ουσιαστικά είναι ο διάδοχος της Επιτροπής Ενστάσεων, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα οι αντίστοιχες Επιτροπές.
Ετσι λοιπόν, θα πρέπει να υλοποιηθεί σε όλο το εύρος του το σχέδιο ενοποίησης του φορέα σε όλη την Ελλάδα. Λόγω αυτής της αστοχίας, οι τρεις περιοχές “πιλότοι” μεταξύ των οποίων και τα Δωδεκάνησα είναι σε αναμονή από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι σήμερα», εξηγεί στη «δ», ο διευθυντής ΕΦΚΑ της Τοπικής Διεύθυνσης Α΄ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Κωνσταντινίδης.
Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού σε όλο το εύρος του, παραμένει άγνωστο γι αυτό και η πρόταση του τοπικού παραρτήματος προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο είναι, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου υλοποίησης του φορέα (που υποτίθεται θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019!) να λειτουργεί η Επιτροπή Ενστάσεων με την προηγούμενη σύνθεση για να προχωρήσει η εξέταση των υποθέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Τα αιτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τα Δωδεκάνησα είναι 2.600 (!) και όσο περνάει ο καιρός συσσωρεύονται, προκαλώντας όχι μόνο ασφυκτικές καταστάσεις στην υπηρεσία αλλά και την οργή και την αγανάκτηση των ασφαλισμένων που μάταια περιμένουν εδώ και δύο χρόνια την εξέταση των υποθέσεών τους.
Οι ενστάσεις που εξετάζει η επιτροπή, αφορούν σε μια σειρά από σοβαρά θέματα όπως συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, παροχών, μητρώου, ΚΕΠΑ (Κέντρων Πιστοποιήσεων Αναπηρίας), επιβληθέντων προστίμων και κ.ά. και μετά τη συγχώνευση των 180 και πλέον ταμείων στον ΕΦΚΑ, o αριθμός των ενστάσεων όχι μόνον έχει πολλαπλασιαστεί αλλά συσσωρεύονται συνεχώς νέες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον μείζον κοινωνικό ζήτημα στα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με τον κ. Ν. Κωνσταντινίδη, η πρόταση του τοπικού παραρτήματος του ΕΦΚΑ για την επανενεργοποίηση της παλιάς επιτροπής ενστάσεων του ΙΚΑ, μέχρι να λειτουργήσει η νέα Τοπική Διοικητική Επιτροπή στη Ρόδο με ευθύνη της όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, έφτασε ένα βήμα πριν από την υπογραφή της, ωστόσο η αλλαγή του υπουργού Εργασίας, «ξαναγύρισε» την υπόθεση στο σημείο «0» και έπρεπε οι διαδικασίες να γίνουν και πάλι από την αρχή!
Ετσι, το τοπικό παράρτημα έκανε νέα εισήγηση στην κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ, το ΕΦΚΑ υπέβαλε το αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας και αναμένεται η απάντηση για την ικανοποίησή του ή όχι…
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου έχει ήδη κινήσει σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του ΕΦΚΑ τις διαδικασίες προκειμένου να επιτυχανθεί η εύρεση λύσης, ωστόσο η κατάσταση εδώ και δύο χρόνια παραμένει ίδια και απαράλλακτη με την επιτροπή να παραμένει σε αδράνεια και τα προβλήματα να γιγαντώνονται.
Πρόκειται για μια Επιτροπή στην οποία προσφεύγει ο εργαζόμενος για να δικαιωθεί σχετικά με θέματα που τον αφορούν, όπως ιατρική κάλυψη, παροχή φαρμάκων, ενστάσεις για πρόστιμα ή παροχές του ΙΚΑ κ.λπ.
Ηδη, για να εξεταστούν οι χιλιάδες συσσωρευμένες υποθέσεις απαιτείται διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι νέες ενστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο, κι όλα αυτά επειδή η Ρόδος επελέγη ως μια από τις τρεις περιοχές-πιλότους για την… καταπολέμηση της γραφειοκρατίας!!! Είναι εξοργιστικό και μόνο το γεγονός ότι η λειτουργία της επιτροπής διεκόπη με σκοπό να αναβαθμιστεί για υποθέσεις που αφορούσαν όλα τα Δωδεκάνησα… και αντί να αναβαθμιστεί, κατέστη ανενεργή! Αρκεί να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής αυτής είχαν τόσο μεγάλη ισχύ που αναιρούνταν μόνο από το Εφετείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου