Πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης αποτέλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε στη Βουλή μετά από διήμερη συζήτηση. Επί της αρχής “ναι” είπαν 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν 124 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προηγήθηκε διήμερη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναβάθμιση του σχολείου και την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική. H διδασκαλία των αγγλικών στα νηπιαγωγεία, το θέμα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, η επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών αλλά και η απ ΄ ευθείας μετάδοση των μαθημάτων αποτέλεσαν μερικά μόνο σημεία πολιτικής σύγκρουσης.

Χθες υπήρξε μπρα ντε φερ στην Ολομέλεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα… ανανέωσαν το κοινοβουλευτικό ραντεβού τους γι’ αύριο με το “μενού” της συζήτησης να περιλαμβάνει την οικονομία.

“Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης” σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα σύστημα εκπαίδευσης σύγχρονο, ανοιχτό σε όλους, υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση πως το σχέδιο για την Παιδεία είναι “μία μίξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού”. Συνέχισε τα πυρά λέγοντας “για τη Νέα Δημοκρατία η Παιδεία είναι μία αρένα ιδιωτικών συμφερόντων και άκρατου ανταγωνισμού”.

Για κυβερνητική «πρόταση φτωχή σε παιδαγωγικό και αξιακό περιεχόμενο» έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Απαράδεκτο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κριτική σε επιμέρους διατάξεις άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ “πυρά” στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ