Ο μήνας που διανύουμε είναι ο καλύτερος για τους λάτρεις της φρέσκιας αγκινάρας. Ωστόσο κατεψυγμένες ή σε κονσέρβα μπορούμε να τις καταναλώνουμε όλο τον χρόνο.
Έχετε δοκιμάσει άγριες αγκινάρες;

Οι άγριες αγκινάρες είναι πραγματικά εκπληκτικές και γεμάτες θρεπτικά συστατικά! Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί πολλές μελέτες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως η ενίσχυση της πέψης και η προστασία του ήπατος. Το ό,τι κατατάσσονται στα superfoods δεν είναι τυχαίο, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Είναι μία τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ειδικά αν την εντάξουμε σε μία ισχυρή και ισορροπημένη διατροφή. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
• Ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών — όπως η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες και η κυναρίνη — από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Μάλιστα, σε μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), η οποία εξέτασε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα, η αγκινάρα κατατάχθηκε στην έβδομη θέση.
• Ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης, καθώς λειτουργούν ως φυσικό διουρητικό. Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης.
• Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι αγκινάρες και ειδικότερα τα φύλλα τους, έχουν αναγνωριστεί για τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς και η δράση τους στη μείωση της χοληστερόλης έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το εκχύλισμα των φύλλων της άγριας αγκινάρας (Cynara scolymus) έχει χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τη χοληστερόλη, κυρίως μέσω της αύξησης της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και της μείωσης της «κακής» χοληστερόλης (LDL).
Αυτή η δράση είναι σημαντική, καθώς η υψηλή χοληστερόλη LDL μπορεί να συμβάλλει σε καρδιοαγγειακά προβλήματα. Ενώ η χρήση τους στη φαρμακοβιομηχανία είναι καταγεγραμμένη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι ευεργετικές επιδράσεις τους και να προσδιοριστεί ακριβώς πώς και σε ποιο βαθμό δραστηριοποιούνται στον οργανισμό.
• Εξαιρετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη, όπως η πρόληψη χρόνιων παθήσεων και η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Μάλιστα, μία μέτρια αγκινάρα περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα οποία θεωρούνται επίσης πλούσια σε ίνες.
• Οι άγριες αγκινάρες είναι μία εξαιρετική πηγή μαγνησίου και βιταμίνης Κ, δύο σημαντικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία μας.
Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, χαλαρώνοντας τα αγγεία και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα.
Η βιταμίνη Κ, από την άλλη, είναι κρίσιμη για την καλή υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Η κατανάλωση άγριων αγκινάρων μπορεί να έχει και άλλες ωφέλιμες επιδράσεις, όπως την προστασία του ήπατος, χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε! Healthy life, better life!