Ειδήσεις

Έρευνα: Φοβούνται λουκέτο 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις

Υπό τον φόβο του «λουκέτου» το επόμενο διάστημα βρίσκονται περίπου τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η απώλεια τζίρου και οι συσσωρευμένες οφειλές, απότοκα της πανδημίας, καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα επιβίωσής τους την επόμενη ημέρα. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, καθώς το 53,9% αυτών εκφράζουν τον φόβο ότι θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να διακόψουν οριστικά τη δραστηριότητά τους.

Αβεβαιότητα
Τα παραπάνω ποσοστά –και όχι μόνο αυτά– είναι δυστυχώς υψηλότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι του 2020, στο πλαίσιο της προηγούμενης εξαμηνιαίας έρευνας του Ιδρύματος Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). «Το παρατεταμένο διάστημα που διατηρείται το απαγορευτικό για τη λειτουργία μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει για τον χρόνο που τελικά θα απαιτηθεί για να επιστρέψουμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα, φαίνεται πως επιβαρύνει εκθετικά την κατάσταση της πλειοψηφίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δεν θα πρέπει, επίσης, να λησμονούμε ότι οι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν περάσει μέσα από τη μέγγενη της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η εκδήλωση της πανδημίας αναδεικνύει πως τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές, τα οποία εντάθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετή οικονομική κρίση, έχουν αποδυναμώσει τις δυνατότητές τους να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της νέας υφεσιακής περιόδου. Τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν, κυρίως για επενδύσεις μικρής κλίμακας, φαίνεται πως έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παρά μάλιστα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξή τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Πέρα από την αύξηση των επιχειρήσεων που φοβούνται το «λουκέτο» το επόμενο διάστημα (το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο του 2020 ήταν 32,7% ενώ τώρα είναι 38,2%), αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των εταιρειών των οποίων το ταμείο είναι… μείον. Πλέον, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (24,7% έναντι 14,8% το καλοκαίρι του 2020), ενώ συνολικά μία στις δύο έχουν ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν μόλις για ένα μήνα. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και ιδίως της εστίασης: το 36,1% αυτών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις εστίασης είναι 44,1%.

Αύξηση χρεών
Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αύξησης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο μόλις το τελευταίο διάστημα είχε επιχειρηθεί να περιορισθεί μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που είχε λάβει στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. Αυξημένα σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου του 2020 είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ (26,3% έναντι 25,3%) και για όσες έχουν τραπεζικό δάνειο (32,9% έναντι 29,2%). Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά εκτινάσσονται για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Συγκεκριμένα, το 37,2% αυτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ, ενώ από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας που έχουν τραπεζικό δάνειο το 45,2% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Γενικώς, το 46,4% εμφανίζεται να έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Το χειρότερο είναι ότι αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό το ποσοστό των επιχειρήσεων εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα: μία στις τρεις δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε ασφαλιστικές, φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και σε ό,τι αφορά την καταβολή ενοικίων, μία στις τέσσερις δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές και στην αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενώ σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσαν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα.

Απασχόληση
Τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με την απασχόληση είναι πιο αισιόδοξα, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα υπάρξουν μαζικά «λουκέτα». Για το β΄ εξάμηνο του 2021, το 86,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει σταθερό το προσωπικό τους, το 7,4% ότι θα κάνει προσλήψεις, ενώ ένα 3,4% θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου