Ρεπορτάζ

Συνήλθε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας

Η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πύραρχος κ. Χρήστος Γκολφίνος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Δρακιού, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καμείρου Αταβύρου κ. Αγαπητός Πάλλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Εμμανουήλ Διακομιχάλης, οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδης, εκπρόσωποι των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, του ΕΚΑΒ και των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού μας.
«Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Περιφερειακό Όργανο με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Συμμετείχε και ο νέος διοικητής της ΠΥΡ κ. Χρήστος Γκολφίνος ο οποίος έχει υπηρετήσει στο αρχηγείο και γνωρίζει τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και τα μέσα που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις πυρκαγιές. Ζήτησα να υπάρχουν νωρίτερα στη Ρόδο εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Θυμίζω πως στα δύο προηγούμενα χρόνια σβήστηκαν πολλές φωτιές χάρη στο ελικόπτερο που είχαμε σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Δόθηκε βαρύτητα στη συντήρηση των οχημάτων και στην προμήθεια των εθελοντικών οργανώσεων με καύσιμα προκειμένου να έχουν δυνατότητες να επεμβαίνουν σε περίπτωση ανάγκης. Επιβεβαιώθηκε ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών με τις εθελοντικές οργανώσεις. Η υλοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν θα δώσει ώθηση στη συνεργασία. Θα διανεμηθούν στολές και κάρτες στους εθελοντές που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία ώστε να αναγνωρίζονται από τους πολίτες. Να ευχηθούμε να είναι απύρακτο το 2014. Νομίζω πως με την συνδρομή όλων θα γίνουν όλα όσα πρέπει και δεν θα καεί ούτε ένα στρέμμα γης. Είναι μεγάλες οι καταστροφές που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια.

Η Ρόδος τώρα έχει 350.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους από 800.000 που ήταν την περίοδο της Ιταλοκρατίας», δήλωσε ο κ Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο νέος διοικητής της ΠΥΡ έχει υπηρετήσει στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες της Ρόδου.

«Είμαι σίγουρος πως θα έχουμε έγκαιρα ό,τι χρειαστεί σε μέσα και προσωπικό», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να καθαρίσουν επιτέλους όλες οι χωματερές που προσβάλλουν το περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσουν φωτιές.

«Πρέπει και οι συμπολίτες μας να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σε ερώτηση αν έχουν διατεθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου τα κονδύλια για τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Δεν διέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κονδύλια. Έχουν υπογραφεί δύο προγραμματικές συμβάσεις. Η μια είναι με το Δήμο Ρόδου με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ για τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων. Και οι δύο εργολαβίες θα ξεκινήσουν άμεσα».

«Θέλουμε να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες εργασίες και να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», δηλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σε ερώτηση αν θα δοθεί παράταση στην αντιπυρική περίοδο ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:

«Πέρσι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ζητήσαμε να δοθεί παράταση κατά δεκαπέντε ημέρες για να είναι οι δυνάμεις σε εγρήγορση και να μείνουν περισσότερο στο νησί μας τα εναέρια μέσα».

Για την προετοιμασία που έχει γίνει από την Πυροσβεστική μίλησε ο νέος διοικητής της υπηρεσίας κ. Χρήστος Γκολφίνος.

«Ενημερώθηκα πολύ καλά από τους αρμόδιους αξιωματικούς για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές μου. Είμαι σε επικοινωνία με τους διοικητές της ΠΥΡ στο αεροδρόμιο Ρόδου και στην Κω και ενημερώνομαι συνεχώς για ό,τι ανακύπτει», δήλωσε ο κ. Χρήστος Γκολφίνος και πρόσθεσε πως το επιχειρησιακό σχέδιο της υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση και θα εγκριθεί από το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος.

«Θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις προσωπικού που μαζί με τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και τους εθελοντές θα δώσουν τη μάχη στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής.

Σε ερώτηση αν θα υπάρχει σε ετοιμότητα ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Ρόδου, ο κ. Γκολφίνος δήλωσε:
«Αναμένουμε στη Ρόδο το ελικόπτερο στις αρχές Ιουνίου. Από όσα γνωρίζω στην Κω θα σταθμεύει ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ που θα συνδράμει και τη Ρόδο σε περίπτωση ανάγκης. Θα ζητάμε ενισχύσεις και από τον ευρύτερο εναέριο στόλο που διαθέτει η χώρα μας».

«Για μας προέχουν οι ανθρώπινες ζωές. Θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε η Ρόδος να διαφυλάξει τη φήμη της και να μην υπάρξουν φαινόμενα που θα λειτουργήσουν αρνητικά για τον τουρισμό», τόνισε στη σύσκεψη ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδης.
«Θα είμαστε στη διάθεση του νησιού τη στιγμή που με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε διασφαλίστηκε η λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ», δήλωσε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ κ. Νίκος Ρεσβάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου