ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχίζει αύριο η κύρια ανάκριση για δύο εφοριακούς υπαλλήλους

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Δεσμίδες λεφτά

Για αύριο έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί η κυρία ανά­κρι­ση με κα­τη­γο­ρού­με­νους δύο εφο­ρια­κούς για τις πρά­ξεις της υπε­ξαί­ρε­σης στην υπη­ρε­σία κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση, κατά την οποία ο υπαί­τιος με­τα­χει­ρί­στη­κε ιδιαί­τε­ρα τε­χνά­σμα­τα και το αντι­κεί­με­νο της πρά­ξης είναι ιδιαι­τέ­ρως με­γά­λης αξίας, ανώ­τε­ρης των 30.000 € και της άμε­σης συ­νέρ­γειας σε υπε­ξαί­ρε­ση στην υπη­ρε­σία κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση, κατά την οποία ο υπαί­τιος με­τα­χει­ρί­στη­κε ιδιαί­τε­ρα τε­χνά­σμα­τα και το αντι­κεί­με­νο της πρά­ξης είναι ιδιαι­τέ­ρως με­γά­λης αξίας, ανώ­τε­ρης των 30.000 €.

Οι δύο κα­τη­γο­ρού­με­νοι φέ­ρο­νται ως υπαί­τιοι ση­μα­ντι­κού ελ­λείμ­μα­τος που προ­έ­κυ­ψε από έκτα­κτη έρευ­να και για το οποίο εκ­κρε­μεί κυρία ανά­κρι­ση.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να πρώην έφο­ρος, ως προϊ­στα­μέ­νη Δ.Ο.Υ. ακρι­τι­κού νη­σιού και δη­μο­σία υπό­λο­γος, υπεύ­θυ­νη για την ασφά­λεια των δη­μό­σιων χρη­μά­των, εν­σή­μων, αξιών και υλι­κού γε­νι­κά, που κρα­τού­νται στη δια­χεί­ρι­ση, κατά το έτος 2012, με πρά­ξεις και πα­ρα­λεί­ψεις κατά την άσκη­ση των κα­θη­κό­ντων της, κα­τέ­στη πρό­ξε­νος ελ­λείμ­μα­τος στην δια­χεί­ρι­ση χρη­μα­τι­κού, με συ­νυ­παί­τιο τον δια­χει­ρι­στή, δεύ­τε­ρο κα­τη­γο­ρού­με­νο, που ανέρ­χε­ται στο συ­νο­λι­κό ποσό των 114.712,55 €, καθώς και άτα­κτης δια­χεί­ρι­σης στην δια­χεί­ρι­ση υλι­κού.

Όπως απε­κά­λυ­ψε η “δη­μο­κρα­τι­κή”, επι­θε­ω­ρή­τρια του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών µετέβη την 18η Δεκεµβρίου 2012 στη Δ.Ο.Υ. κα­τό­πιν εντο­λής που έλαβε την 29η Οκτω­βρί­ου 2012 από το Υπουρ­γείο Οι­κο­νοµικών.

Αφού δια­πί­στω­σε το πρα­να­φε­ρό­με­νο έλ­λειμ­μα την 24η Δεκεµβρίου 2012 κά­λε­σε σε έγ­γρα­φες εξη­γή­σεις τους δύο υπαλ­λή­λους του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νοµικών, ενώ ενηµερώ­θη­καν για τις δια­πι­στώ­σεις της οι αρµόδιες υπη­ρε­σί­ες του υπουρ­γεί­ου.

Με­τα­ξύ άλλων είχε δια­πι­στω­θεί έλ­λειμ­μα της δια­χεί­ρι­σης χρη­μα­τι­κού, ποσού 57.426,22 ευρώ, προ­ερ­χό­με­νο από ακά­λυ­πτες επι­τα­γές, που δό­θη­καν προς εξό­φλη­ση βε­βαιω­μέ­νων οφει­λών και βρέ­θη­καν στο Τα­μείο της Δ.Ο.Υ. κατά το δια­χει­ρι­στι­κό έλεγ­χο που διε­νερ­γή­θη­κε στις 18 Δε­κεμ­βρί­ου 2012.

Ο δια­χει­ρι­στής χρη­μα­τι­κού της Δ.Ο.Υ. απο­λο­γού­με­νος με υπό­μνη­μα υπο­στή­ρι­ξε ότι κα­θό­λη τη διάρ­κεια της υπη­ρε­σί­ας του, δεν δη­μιουρ­γή­θη­κε ποτέ η ελά­χι­στη δυ­σα­ρέ­σκεια, ούτε επι­βλή­θη­κε ποτέ σε βάρος του η οποια­δή­πο­τε πει­θαρ­χι­κή ή άλλη ποινή.

Στις 21 Αυ­γού­στου 2009 στη Δ.Ο.Υ. συ­ντά­χθη­κε έγ­γρα­φο το οποίο επι­γρά­φε­ται ως πρω­τό­κολ­λο πα­ρά­δο­σης πα­ρα­λα­βής δια­χει­ρι­στή και χωρίς την οποια­δή­πο­τε ανά­μει­ξή του κλή­θη­κε, όπως υπο­στη­ρί­ζει, από τους προϊ­στα­μέ­νους του, να το προ­συ­πο­γρά­ψει, χωρίς να γνω­ρί­ζει τι υπέ­γρα­φε και τι τυχόν υπο­χρε­ώ­σεις ανε­λάμ­βα­νε από την αιτία αυτή, ούτε φυ­σι­κά πα­ρέ­λα­βε καμία δια­χεί­ρι­ση ούτε τα όποια αντι­κεί­με­νά της. Με το έγ­γρα­φο αυτό κρί­θη­κε, όπως τό­νι­σε, ως δια­χει­ρι­στής της Δ.Ο.Υ, ερή­μην και χωρίς ποτέ να λάβει γνώση της ιδιό­τη­τάς του αυτής, ούτε ανέ­πτυ­ξε έργο ανά­λο­γο προς τις υπο­χρε­ώ­σεις και τα κα­θή­κο­ντα της ιδιό­τη­τάς του αυτής, αλλά πά­ντο­τε εκτε­λού­σε τις εντο­λές των προϊ­στα­μέ­νων του.

Υπο­στή­ρι­ξε ότι ου­δέ­πο­τε υπήρ­ξε δια­χει­ρι­στής και ου­δέ­πο­τε εκτέ­λε­σε όμοια κα­θή­κο­ντα.

Η προϊ­στά­με­νη της υπη­ρε­σί­ας από την άλλη με υπό­μνη­μά της υπο­στή­ρι­ξε ότι μετά την ομα­δι­κή απο­χώ­ρη­ση των υπαλ­λή­λων της Δ.Ο.Υ, το έτος 2009 και την αναρ­ρω­τι­κή άδεια ενός υπαλ­λή­λου, που είχε το­πο­θε­τη­θεί ως δια­χει­ρι­στής στη Δ.Ο.Υ, την άδεια το­κε­τού, λο­χεί­ας-μη­τρό­τη­τος μιας άλλης υπαλ­λή­λου και τις απε­γνω­σμέ­νες προ­σπά­θειές της, γρα­πτές και τη­λε­φω­νι­κές προς κάθε βαθ­μί­δα της Διοί­κη­σης ως ύστα­τη επι­λο­γή για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των πο­λι­τών, απο­φά­σι­σε να το­πο­θε­τή­σει στη δια­χεί­ρι­ση τον πρώτο. Όπως κα­τέ­θε­σε ο υπάλ­λη­λος αυτός επε­λέ­γη με κρι­τή­ριο ότι είχε δια­τε­λέ­σει, σύμ­φω­να με δή­λω­σή του, ως βοη­θός ταμία σε Δ.Ο.Υ άλλου νη­σιού για πολλά χρό­νια. Υπο­στη­ρί­ζει ακόμη ότι ανέ­χτη­κε από την υπη­ρε­σία εις βάρος της πε­ρισ­σό­τε­ρες ευ­θύ­νες απ’ ό,τι της ανα­λο­γού­σαν.

Δεν ήταν συ­γκε­κρι­μέ­να της αρ­μο­διό­τη­τάς της να διο­ρί­σει υπαλ­λή­λους για την ομαλή λει­τουρ­γία της υπη­ρε­σί­ας και είχε επι­φορ­τι­στεί σχε­δόν ολό­κλη­ρη τη λει­τουρ­γία της Δ.Ο.Υ. με αυ­ξη­μέ­νο ρόλο αφού κατ’ εντο­λή της πε­ρι­φέ­ρειας ήταν αρ­μό­δια για όλες τις υπο­θέ­σεις της Κτη­μα­τι­κής Υπη­ρε­σί­ας και ήταν πρό­ε­δρος σ’ όλες τις επι­τρο­πές Μι­σθώ­σε­ων Δη­μο­σί­ων Κτη­ρί­ων-Κτη­μά­των-Κα­ταγ­γε­λί­ες-Ο.Δ.Δ.Υ, Δι­κα­στή­ρια για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του Δη­μο­σί­ου.

Παρά τις προ­α­να­φερ­θεί­σες αυ­ξη­μέ­νες υπο­χρε­ώ­σεις της, όπως τό­νι­σε, δεν αμε­λού­σε ποτέ μετά το κλεί­σι­μο της δια­χεί­ρι­σης να με­τα­βεί στο Τμήμα Εσό­δων – Δια­χεί­ρι­σης, όπου πραγ­μα­το­ποιού­νται οι ημε­ρή­σιες συμ­φω­νί­ες με­τα­ξύ του δια­χει­ρι­στή και του Τμή­μα­τος Εσό­δων, για να πλη­ρο­φο­ρη­θεί τη συμ­φω­νία ή μη.

Η υπεύ­θυ­νη του Τμή­μα­τος Εσό­δων και ο δια­χει­ρι­στής την δια­βε­βαί­ω­ναν, όπως είπε, κα­θη­με­ρι­νά ότι «συμ­φω­νούν».

Για δια­σφά­λι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του δη­μο­σί­ου είχε ορί­σει, όπως πρό­σθε­σε, τον πρώην δια­χει­ρι­στή και του έδωσε εντο­λή να επο­πτεύ­ει κα­θη­με­ρι­νά και κυ­ρί­ως κάθε τέλος του μήνα το κλεί­σι­μο της δια­χεί­ρι­σης. Η εντο­λή της αυτή αφο­ρού­σε τη δια­χεί­ρι­ση του δη­μο­σί­ου και του υλι­κού. Όσον αφορά τη δια­χεί­ρι­ση του Τα­μεί­ου Πα­ρα­κα­τα­θη­κών για τη δια­σφά­λι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του Τα­μεί­ου έκανε έγ­γρα­φο στο δή­μαρ­χο του νη­σιού, όπου είχε με­τα­φερ­θεί εν τω με­τα­ξύ ένας υπάλ­λη­λος Ο.Τ.Α, να επι­σκέ­πτε­ται δύο φορές τον μήνα τη Δ.Ο.Υ. και να συμ­φω­νεί τα βι­βλία του Πα­ρα­κα­τα­θη­κών, όπως και έγινε, μετά από σύμ­φω­νη γνώμη του πε­ρι­φε­ρειάρ­χη.

Η προϊ­στα­μέ­νη επέρ­ρι­ψε ευ­θύ­νες και στην οι­κο­νο­μι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση το­νί­ζο­ντας ότι ευ­θύ­νε­ται αλ­λη­λέγ­γυα που δεν πραγ­μα­το­ποί­η­σε για δύο και πλέον έτη προ­λη­πτι­κό κα­τα­σταλ­τι­κό έλεγ­χο, ενώ της ήταν γνω­στό από γρα­πτές και προ­φο­ρι­κές ανα­φο­ρές της ότι ο επι­με­λη­τής για λό­γους λει­τουρ­γί­ας της υπη­ρε­σί­ας εκτε­λού­σε χρέη δια­χει­ρι­στή.

Θυ­μί­ζου­με ότι με δύο απο­φά­σεις που εξέ­δω­σε το πρώτο τμήμα του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου ανε­στά­λη­σαν οι κα­τα­λο­γι­σμοί που επι­βλή­θη­καν σε βάρος της πρώην εφό­ρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.