Συνεντεύξεις

Κ. Συνολάκης: «Η διάβρωση των ακτών της Ρόδου προφανώς και δεν μπορεί να περιμένει»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» για την κατάσταση με το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών στην Ρόδο, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης:
«Η διάβρωση των ακτών στην Ρόδο, προφανώς και δεν μπορεί να περιμένει. Οι παραλίες χρειάζονται από τώρα εμπλουτισμό με άμμο και μάλιστα άμεσα!», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, μιλώντας ειδικά για την κλιματική κρίση που έχει προκαλέσει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, υπογραμμίζει ότι «ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες».

Κύριε Συνολάκη, πρόσφατα δηλώσατε πως η κλιματική κρίση ήρθε νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες. Είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί και την Ελλάδα;
Αυτό που ανέφερα είναι ότι έχουμε ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής, με μερικά ακραία φαινόμενα να εμφανίζονται πιο έντονα, πιο συχνά και νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε –σαν κι αυτό που είδαμε στη βόρεια Αμερική. Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει μια αποσταθεροποίηση του κλίματος που γνωρίζαμε. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί. Για παράδειγμα, σε όλη την Ελλάδα περάσαμε Χριστούγεννα με πολύ πιο ήπιο καιρό από πλευράς θερμοκρασίας (για την εποχή) σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει. Ουσιαστικά, ο βαρύς χειμώνας, ακόμη δεν έχει αρχίσει για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας –κι ελπίζω ν’ αρχίσει σύντομα…
Τι σημαίνει αυτό; Η αλλοίωση των εποχών είναι κάτι το οποίο, μας απασχολεί και στην γεωργία, αλλά επίσης υπάρχουν ολόκληρες αλυσίδες στα οικοσυστήματα που βασίζονται στις εποχές του χρόνου και την διάρκειά τους. Αν ο χειμώνας είναι μικρότερος, η άνοιξη έρχεται νωρίτερα, αυτό θα έχει πάρα πολύ μεγάλες συνέπειες και στην Ελλάδα.
• Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κλιματική κρίση και στην κλιματική αλλαγή; Θα ήθελα να μας το διευκρινίσετε.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η θερμοκρασία του πλανήτη, ανεβαίνει –λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό, οδηγεί σε μια κλιματική αλλαγή αφού δημιουργούνται διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Η λέξη κλιματική κρίση, χρησιμοποιείται για να δείξει ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο σημείο που αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε σε σημεία ανατροπής του κλίματος που ξέραμε. Συνεπώς είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.
• Είναι γεγονός πως βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα;
Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε πολύ υψηλές προδιαγραφές. Και στη χώρα μας, υπάρχει κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε πέρσι. Το θέμα είναι πώς θα εφαρμοστεί. Συνεπώς, η Ελλάδα, δεν έχει πάει πίσω σε αυτό το θέμα –θα έλεγα ότι βρίσκεται σε καλή θέση.
• Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις νησιωτικές περιοχές. Οι επιστήμονες, έχουν αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Κατά πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει τα νησιά; Ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας όπως η Ρόδος, είναι η διάβρωση των ακτών που έχει κάνει πλέον την εμφάνισή της σε επικίνδυνο βαθμό…
Στα νησιά μας, θα εισπράξουμε την κλιματική αλλαγή με δύο τρόπους: ο ένας είναι η διάβρωση των ακτών, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας (επειδή θερμαίνεται αυξάνεται ο όγκος). Για τις αμμώδεις παραλίες που διαθέτουν τα νησιά όπως π.χ. η Ρόδος, ακόμη και πολύ μικρές αυξήσεις της στάθμης που περιμένουμε έως το 2050 έως το 2100, σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν δεκάδες μέτρα παραλίας.
Οι παραλίες, μας προσφέρουν έναν ‘προφυλακτήρα’ απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες. Συνεπώς, όσο συρρικνώνεται η παραλία, αφενός δημιουργεί οικονομικό κόστος, αφετέρου χάνεται αυτός ο προφυλακτήρας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έως το 2050, στη Ρόδο θα υπάρχει πρόβλημα έντονης διάβρωσης στο παραλιακό μέτωπο –σε πολλά σημεία η διάβρωση θα υποσκάπτει δρόμους.
Ο άλλος τρόπος με τον οποίο θα εισπράξουν την κλιματική αλλαγή τα νησιά μας, είναι οι ακραίες ξηρασίες. Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο για μεγάλες πυρκαγιές –και φυσικά, η έλλειψη νερού κ.λπ.
Και φυσικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ακραίες καταιγίδες και καύσωνες θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα.
• Τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δώσει οι τοπικές αρχές, έδειξαν ότι το 85% των ακτών στην Ρόδο, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ακτογραμμή και μάλιστα σε σημείο που να μην μπορούν να προγραμματίσουν δημόσια έργα, να χάνονται περιουσίες και να απειλούνται επενδύσεις.
Η διάβρωση των ακτών στην Ρόδο, προφανώς και δεν μπορεί να περιμένει. Οι παραλίες χρειάζονται από τώρα εμπλουτισμό με άμμο και μάλιστα άμεσα.
Ένα πράγμα που μάθαμε σαν επιστημονική κοινότητα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη βόρεια Αμερική που μόλις είδαμε, είναι ότι δεν μπορούσε κανείς από πριν να εκτιμήσει την ένταση και την διάρκεια του φαινομένου. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τις συνέπειες.
Γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε να μην υπερβούμε τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων ώστε να έχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Αν φτάσουμε αυτούς τους στόχους, τότε έχουμε κάποια ελπίδα να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής –η οποία ήδη συμβαίνει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου