Επενδυτικές ευκαιρίες και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν και στις δυο πλευρές του Αιγαίου και ανάλογο είναι το ενδιαφέρον Ελλάδας και Τουρκίας για συνεργασία στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις συγκοινωνίες και γενικότερα όπου υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και αμοιβαία επωφελών συναλλαγών. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας του Γενικού Προξένου της Τουρκίας κ. Baris Kalkavan και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Φλεβάρη, στο ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας στη Ρόδο.

Ο κ. Φλεβάρης μετέφερε στον κ. Πρόξενο τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και ανέφερε ότι κάθε πρωτοβουλία για ανάπτυξη και συνεργασία αντιμετωπίζεται θετικά και συμβάλλει στο αμοιβαίο συμφέρον και στις δυο όχθες της θάλασσάς μας και όσων επενδύουν σε αυτές.

Ακολούθησε συζήτηση με ατζέντα που περιελάμβανε θέματα που αφορούν κυρίως τις επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης και σε θέματα αρμοδιότητας του Αντιπεριφερειάρχη για ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και την διαδικασία αδειοδοτήσεων παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων. Ο κ. Φλεβάρης ανέπτυξε το ισχύον καθεστώς που προβλέπει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αναπτυξιακών επενδύσεων ενώ ο κ. Kalkavan εκφράζοντας την επιθυμία επιχειρήσεων και εταιρειών της χώρας του, να διερευνηθούν οι προοπτικές επενδύσεων, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και στην αμοιβαία ωφέλεια που θα προκύψει εάν ακολουθηθεί ευρύτερη αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία.

Ο κ. Πρόξενος ανέφερε ότι γνωρίζει τις ενέργειες και τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής του Νοτίου Αιγαίου για μια σειρά θεμάτων όπου ανάλογο ενδιαφέρον επιδεικνύει και η Τουρκία καθώς πέραν του επενδυτικού τομέα υπάρχει έντονη τουριστική και εμπορική προοπτική συνεργασίας. Ανάμεσα σε αυτά είναι το σχέδιο των υδατοδρομίων και κατ’ επέκταση η δυνατότητα εκτέλεσης πτητικού έργου με υδροπλάνα, η κρουαζιέρα, η προώθηση των πωλήσεων και η δυνατότητα εξαγωγών τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου στην Τουρκική αγορά, καθώς και η σκέψη διοργάνωσης στη Σμύρνη, εβδομάδας παρουσίασης Ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Νότιο Αιγαίο.

Ο κ. Φλεβάρης ευχαρίστησε τον Πρόξενο κ. Kalkavan για την παρουσία του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για τις προτάσεις του και για το ενδιαφέρον επενδυτών, επιχειρήσεων και ιδιωτών σε θέματα ανάπτυξης και επέκτασης των οικονομικών συναλλαγών. Ο δρόμος αυτός μπορεί να οδηγήσει τις δυο οικονομίες και πολύ περισσότερο τις δυο χώρες και τους δυο λαούς πιο κοντά για να γίνει το Αιγαίο θάλασσα και γέφυρα ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ