Ειδήσεις

Στο Εφετείο μεγάλη υπόθεση διακίνησης «ύποπτων» ουσιών

Για την προσεχή Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, υπόθεσης διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ουσίας, που δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών της χώρας μας, με κατηγορούμενους 4 ημεδαπούς.

Η υπόθεση αποτελεί ουσιαστικά σκέλος άλλης, για την οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία στη Μεγάλη Βρετανία, με κατηγορούμενους 29 Αγγλους, που διακινούσαν τεράστιες ποσότητες κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών, κυρίως του αμφεταμινούχου “miaou – miaou”.
Η σπείρα στην Αγγλία εξαρθρώθηκε με τη συνδρομή των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και του τακτικού Ανακριτή Ρόδου, στα πλαίσια επιχείρησης, που στήθηκε με απόλυτη μυστικότητα, μετά τη σύλληψη, την 19η Αυγούστου 2011, τεσσάρων Ροδιτών.
Οι Ροδίτες κατηγορούμενοι, είχαν αφεθεί ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, με βουλεύματα που εξέδωσαν τα Συμβούλια Πλημμελειοδικών Ρόδου και Εφετών Δωδεκανήσου.
Ενεπλάκησαν σε διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών ναρκωτικών από την Ινδία και την Κίνα στη Ρόδο και τη Μεγάλη Βρετανία και στην πορεία της δικαστικής έρευνας προέκυψε, από έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους ότι οι ουσίες που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεν υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Ν. 3459/2006).
Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, το συνολικό βάρος των δεμάτων, που διακινήθηκαν με εμπλοκή των ανωτέρω, ανέρχεται σε 345,5 κιλά και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις μόνο μια ποσότητα 27,2 γραμμαρίων, που βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των τεσσάρων, υπάγεται στο νόμο και συγκεκριμένα στον πίνακα Α’ (πρόκειται για μεφεδρόνη) και σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι αναβολικό φάρμακο.
Από τις χημικές αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή του Γραφείου της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, προέκυψε ότι τα υπόλοιπα δείγματα είναι “4-Μethyl-N-ethyl cathinone (4-MEC)”, που δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα και ως εκ τούτου δεν διώκεται ως ναρκωτικό στην Ελλάδα.
Όπως φέρεται να προκύπτει από καταθέσεις, η ουσία που κατασχέθηκε διατίθεται ευρέως στις πιάτσες των τοξικομανών της Αγγλίας και φέρει την ονομασία “Μιάου Μιάου”.
Εχει σχηματιστεί κλητήριο θέσπισμα μόνο για την ποσότητα των 27,2 γραμμαρίων, που βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των τεσσάρων κατηγορούμενω.
Θυμιζουμε ότι ειδικοί επιθεωρητές του ΣΔΟΕ αλλά και ο τακτικός ανακριτής Ρόδου κίνησαν τη διαδικασία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του υπηκόου Μεγάλης Βρετανίας J. H., 30 ετών, κατοίκου Bingley, ο οποίος είχε κατονομαστεί από έναν από τους Ροδίτες κατηγορούμενους, ως εκείνος που τον μήυσε στη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού και τον έπεισε να λειτουργεί ως μεσάζων για την αποστολή πακέτων που περιείχαν την ουσία, μέσω της Ρόδου, στην Αγγλία.
Στους αστυνομικούς του West Yorkshire κοινοποιήθηκαν εξάλλου όλα τα έντυπα των φορτωτικών που είχαν αποσταλεί από τους Ροδίτες στην Αγγλία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί του West Yorkshire μετά από πολύμηνες έρευνες και παρακολουθήσεις συνέλαβαν 29 άτομα, αρχής γενομένης από τον J. H., κατάσχεσαν 22 κιλά “miaou – miaou”, 2,6 κιλά κάνναβης, 3 κιλά συνθετικών ναρκωτικών, 180.000 λίρες Αγγλίας σε μετρητά και περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των κατηγορουμένων, συνολικής αξίας 2 εκατ. λιρών Αγγλίας.
Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και άτομο το οποίο είχε αναλάβει το ξέπλυμα των ναρκοεσόδων, ενώ φέρεται να διαπιστώθηκε ότι έχουν διακινηθεί 128 πακέτα με 4 κιλά της ουσίας το καθένα, συνολικής αξίας στην αγορά των τοξικομανών 12,8 εκατ. λιρών Αγγλίας, ενώ πιθανολογείται ότι με τον ίδιο τρόπο διακινήθηκαν σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, όπου έγιναν δύο συλλήψεις, άλλα 315 πακέτα με το ίδιο συνθετικό ναρκωτικό, συνολικής αξίας 31 εκατ. λιρών Αγγλίας.
Θυμίζουμε ότι την 19η Αυγούστου 2011 το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ) ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ Αττικής ότι οι τελωνειακές αρχές του Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος, μετά από πληροφορίες των σουηδικών τελωνείων, είχαν εντοπίσει ταχυδρομικό δέμα προερχόμενο από την Σανγκάη της Κίνας, με παραλήπτη στη Ρόδο, που περιείχε 5 κιλά και 152 γραμ., της ως άνω ναρκωτικής ουσίας.
Ακολούθησε ελεγχόμενη μεταφορά του δέματος και αφού διαπιστώθηκε ότι το όνομα του παραλήπτη ήταν εικονικό, μετέβησαν στο κατάστημα της ταχυμεταφορικής εταιρείας και τον ανέμεναν. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ταχυμεταφορικής εταιρείας, τις πρωινές ώρες της 23ης Αυγούστου 2011, ενημέρωσε το ΣΔΟΕ ότι από το κατάστημα της Ρόδου είχαν παραδοθεί άλλα δύο παρόμοια δέματα από την ίδια εταιρεία αποστολής στην Κίνα, την 17η Αυγούστου 2011. Ο τρίτος των κατηγορουμένων, 28 ετών, ο οποίος είναι υπάλληλος της ταχυμεταφορικής επιβεβαίωσε την άφιξη και παράδοση των δεμάτων από την Κίνα στον πρώτο, 24 ετών και δεύτερο, 34 ετών, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλοκή στην παραλαβή τους από τους δύο πρώτους αλλά και στην επαναπροώθησή τους στην Αγγλία.

Ο 28χρονος, υπάλληλος της ταχυμεταφορικής παραδέχτηκε ότι είχε ειδοποιήσει τον 24χρονο και τον 34χρονο ότι έχει πρόβλημα το δέμα στο τελωνείο του αερολιμένα Αθηνών και ότι είχε λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα την 17η Αυγούστου 2011 στον υπολογιστή της εταιρείας, στην οποία εργάζεται, και στην ηλεκτρονική του διεύθυνση στο Facebook στο οποίο τον ενημέρωνε ο πρώτος για την επικείμενη άφιξη των δεμάτων εκ των οποίων το μεν πρώτο είναι το δέμα που κατασχέθηκε με τα ναρκωτικά το δε δεύτερο αφορά το δέμα που ήταν ακινητοποιημένο στη Γερμανία.
Περί ώρα 03.30 της 24ης Αυγούστου 2011 εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Φαληράκι Ρόδου ο Ι.Ι. Απολογούμενος ομολόγησε ότι παρελάμβανε δέματα από την Ινδία και τα επαναπροωθούσε στην Αγγλία, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για συμπληρώματα διατροφής και ότι όταν διαπίστωσε ότι ήταν ναρκωτικά σταμάτησε για ορισμένο χρονικό διάστημα και ξεκίνησε ξανά όταν πήρε διαβεβαιώσεις ότι τα νέα πακέτα από την Κίνα ήταν συμπληρώματα διατροφής.
Περί ώρα 03.00 της 24ης Αυγούστου 2011 εντοπίστηκε και συνελήφθη στις Καλυθιές Ρόδου, ο 24χρονος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο όχημά του, μάρκας POLO, χρώματος ερυθρού, ανευρέθησαν και με τη βοήθεια των δύο σκύλων ανιχνευτών ναρκωτικών και του Τελωνείου Ρόδου, δύο πλαστικές συσκευασίες με Ν-Αιθυλοαμφεταμίνη συνολικού βάρους 72 γραμμαρίων. Απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι είχε γνωρίσει έναν Αγγλο ονόματι J. H. σε γυμναστήριο της Ρόδου, ότι ανέπτυξαν φιλίες και ότι του είπε ότι είχε τη δυνατότητα να τον προμηθεύει με φτηνά συμπληρώματα διατροφής αν ανελάμβανε να τα εισάγει για λογαριασμό του στη Ρόδο από την Ινδία και την Κίνα διότι οι δασμοί στην Ελλάδα είναι λιγότεροι. Εκείνος δέχτηκε να το κάνει με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπήρχαν στα δέματα ξένα ονόματα για να μην θεωρηθεί ως εισαγωγέας και να έχει φορολογικά προβλήματα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν εγνώριζε ότι επρόκειτο για ναρκωτικά και ότι ενέπλεξε στην εισαγωγή τους το δεύτερο επειδή ο ίδιος είχε φύγει στο εξωτερικό. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είχε βγάλει από ένα δέμα ορισμένη ποσότητα αλλά δεν έκανε χρήση της. Την 24η Αυγούστου 2011 προσήλθε αυθορμήτως ο 34 χρονος στην αστυνομία. Εξεταζόμενος ισχυρίστηκε ότι είναι χρόνιος χρήστης ναρκωτικών και ότι πριν από δυόμισι μήνες τον πλησίασε ο δεύτερος κατηγορούμενος και του ζήτησε να αρχίσει να κάνει χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού που έχει την ονομασία “Μιάου – Μιάου”, το οποίο κάνει θραύση στη Μεγάλη Βρετανία και του έδωσε να κάνει μια “μυτιά”. Ισχυρίστηκε ότι δεν του άρεσε και δεν το πήρε.

Σημειώνεται ότι το συνολικό βάρος των τεσσάρων προαναφερθέντων δεμάτων είναι 22 κιλά και 952 γραμμάρια. Η εταιρεία ταχυμεταφορών γνωστοποίησε στο ΣΔΟΕ τις αποστολές από Ινδία προς Ρόδο από τις αρχές του έτους 2011, οι οποίες ανέρχονται στον αριθμό των 108, συνολικού βάρους 345 κιλών και 500 γραμμαρίων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου