Ρεπορτάζ

Στη Ρόδο ο επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου ανθρώπων «Ενώνω» Ν. Μαυραγάνης

Στα Δωδεκάνησα πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρώην υφυπουργός Υποδομών- εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ και επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου ανθρώπων «Ενώνω», Νίκος Μαυραγάνης. Το βράδυ της Τρίτης βρέθηκε στη Ρόδο προερχόμενος από το Καστελλόριζο που ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του, στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου.

Ο επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου ανθρώπων «Ενώνω», Ν. Μαυραγάνης, αναφέρθηκε στον υπό σύσταση/διαμόρφωση πολιτικό φορέα, ο οποίος όπως εξήγησε δεν θα έχει καμία σχέση με τη Δεξιά ή την Αριστερά. «Δεν υπάρχει ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που πρέπει να ενωθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ξενοδοχείο Mediterranean.
«Καθένας έχει σημαντικές ανάγκες. Όλους όσοι βάλλονται στο κοινωνικό πεδίο πρέπει να τους αγκαλιάσουμε», είπε ο Κ. Μαυραγάνης, τονίζοντας πώς σε περίπτωση που προκηρυχθούν εθνικές εκλογές το 2020 με το πρόσχημα της νομιμοποίησης της όποιας συμφωνίας με την Τουρκία, δεν θα συμμετέχει το «Ενώνω», σε ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας. Θα συμμετέχει όμως κανονικά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2021 και έπειτα.
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου ανθρώπων «Ενώνω», δήλωσε ότι ο νέος πολιτικός αυτός φορέας που βρίσκεται στα σκαριά, θα δώσει δικαιώματα στις τοπικές κοινωνίες, οι βουλευτές θα εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες και όχι την κεντρική εξουσία, όπως εσφαλμένα γίνεται μέχρι σήμερα.
Ο Ν. Μαυραγάνης διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τα δάνεια που λαμβάνουμε, λέγοντας ότι τα δανικά θα δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αφού κανείς δεν μπορεί να τα ξεπληρώσει και ενδέχεται η όλη κατάσταση να καταλήξει σε οικονομικό…κραχ.
Η ΕΚΤ, όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, σύμφωνα με τα άρθρα 15-16 του καταστατικού της, είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει και να εγκρίνει την έκδοση φρέσκου χρήματος.
Το ύψος της έκδοσης πρέπει να αντιστοιχεί στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, όση δηλαδή αναμένεται να είναι η ύφεση του 2020 και όσα χρήματα είναι αυτά που λείπουν το 2020 από τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, την αγορά και τα κράτη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κοινωνικού φορέα «Ενώνω», η οικονομική ύφεση (έλλειμμα του ΑΕΠ) στην Ελλάδα θα φθάσει πιθανότατα στο 12%. «Ποιος θα αντέξει τα δάνεια ποιος θα αντέξει ένα δεύτερο σκληρό κύκλο μνημονίων;», διερωτήθηκε ο Ν. Μαυραγάνης. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα (και οι λοιπές χώρες) θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕ περίπου τα 2/3 των επιχορηγήσεων ύψους 16,5 δισ . Ευρώ που έλαβε, ήτοι 10,5 δισ. Ευρώ.
Στη συνέχεια χαιρέτησε την διπλωματική κινητικότητα της Κυβέρνησης και αναφέρθηκε στα ανταλλάγματα που ζητά η Αίγυπτος για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία η χάραξη της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Αναλυτικότερα ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε τα εξής:
«Στο Καστελλόριζο βρίσκεται ο ακρογωνιαίος λίθος του Ελληνισμού και της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο ένα νησί, αλλά ένα σημείο που μπορεί να ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο μέσω των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων τους. Θεωρώ ότι το Καστελλόριζο ενώνει αυτή τη στιγμή όλους τους Έλληνες.
Όλοι είμαστε κάτοικοι του Καστελλόριζου, γι’ αυτό βρέθηκα εκεί, για να στείλω μήνυμα ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θέλουν να αγωνιστούν για την εθνική και την ατομική τους αξιοπρέπεια.
Χαιρετίζω την κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας. Έχω όμως την αίσθηση ότι στη συμφωνία με την Αίγυπτο εμφιλοχώρησε ένα σημαντικό λάθος.
Στο άρθρο 1δ προβλέπεται πώς πέραν του 28ου μεσημβρινού προς Ανατολάς, δηλαδή από τα μέσα της Ρόδου μέχρι το Καστελλόριζο και εκείθεν, απαιτείται η σύμπραξη άλλου ενδιαφερόμενου Κράτους-και μπορούμε να υποπτευθούμε ποιου-για να προχωρήσει οποιαδήποτε επέκταση υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ προς αυτή την κατεύθυνση.
Διακρίνουμε ότι κάποιοι ήδη έχουν προσχωρήσει στην άποψη ότι το Αιγαίο χρήζει συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης. Εμείς δεν είμαστε αυτής της άποψης. Θεωρούμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή με όλες τις πλευρές όχι όμως την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Γι’ αυτό το λόγο ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση έστω και τώρα να υπερκεράσει το πρόβλημα με τον ένα και μοναδικό τρόπο, την χάραξη ΑΟΖ με την Κύπρο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου