Συνεντεύξεις

Κ. Σφυρίου: «Είναι αναγκαία η συγκρότηση ισχυρού πολιτικού φορέα του μεταρρυθμιστικού – προοδευτικού χώρου»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Την πεποίθηση ότι αυτό που επιβάλλεται στην παρούσα φάση για να προχωρήσει η χώρα, είναι η ενότητα, η ανανέωση, η διεύρυνση στην ελληνική κοινωνία, του νέου φορέα και η εθνική συνεννόηση, μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών, εκφράζει ο πρώην βουλευτής Δωεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμάς Σφυρίου.
Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», μιλάει για τα μέτρα που πλήττουν τα νησιά μας και τους κατοίκους –με σημείο αιχμής την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι είναι ένα μέτρο που επιβάλλεται να επανέλθει. Σχολιάζοντας την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα, ο κ. Σφυρίου ξεκαθαρίζει πως με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυτοδιοργανώνονται οι πολίτες και όλα τα υπόλοιπα (αρχηγός, συνέδριο κλ.π.) ξεκινούν από αυτούς, από την κοινωνική βάση. Τέλος, επισημαίνει ότι «ενωμένος ο πολιτικός χώρος του μεταρρυθμιστικού – προοδευτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί ν’ αποσπάσει την εμπιστοσύνη σαφώς μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά τις επόμενες εκλογές».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σφυρίου, θέλω να ξεκινήσουμε από ένα θέμα, που ενδιαφέρει πολύ όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά και ειδικά τους κατοίκους το νομού μας. Τα Δωδεκάνησα, στα τελευταία χρόνια, πλήττονται από την πολιτική της βαριάς φορολογίας, της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ και άλλων μέτρων. Τι έχετε να πείτε στους Δωδεκανήσιους, που παραδοσιακά προέρχονταν από τον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ;

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, το 1986 νομοθέτησε τους μειωμένους – κατά 30% – συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα, που εφαρμόστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1987 και επί τριάντα χρόνια. Και εγώ τότε, ως πρώτος υπουργός Αιγαίου, είχα καθοριστική συμβολή σ’ εκείνη τη νομοθέτηση.
Ο κ. Τσίπρας, τον Ιανουάριο 2015, μιλώντας στο Ροδίνι, κάλεσε τους Δωδεκανήσιους να τον ψηφίσουν, ώστε – όπως είπε : «από τις 26 Ιανουαρίου, να μην γίνεται ούτε καν συζήτηση (!), για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ».
Και λίγο αργότερα, ως πρωθυπουργός, πρότεινε στους δανειστές και νομοθέτησε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών «για λόγους ισοτιμίας…».
Εμείς στους Δωδεκανήσιους έχουμε να πούμε, ότι επιβάλλεται να επανέλθει η μείωση του ΦΠΑ, ώστε να αντισταθμίζεται – εν μέρει – το αυξημένο, προς και από τα νησιά μας, κόστος των μεταφορών πρώτων υλών, προϊόντων, προσώπων, που φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει. Εξ άλλου, με αυτή την αιτιολογία το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε είχε εγκρίνει τον μειωμένο ΦΠΑ.
Τώρα, σχετικά με την φορολογία εν γένει, υπενθυμίζω, τι έγραφε – επί λέξει – το «πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α» :
• Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία:
• Άμεσα μέτρα, για την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία». Κριτική: Άμεσα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, αντίθετα η καταστολή της πραγματικής οικονομίας «βυθίστηκε», με την επιβολή των capital contols!
• “Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιβολή Φόρου ΜΕΓΑΛΗΣ Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)». Kριτική : Τρίτος χρόνος με κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι πολίτες πληρώνουν ακόμη ΕΝΦΙΑ και όχι ΦΜΑΠ.
• «Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ». Κριτική : η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, νομοθέτησε αφορολόγητο όριο 5.600 ευρώ (!), αντί των 12.000.
• «Για την αντιυφεσιακή πολιτική σχεδιάσαμε :
• Δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο… και μετατόπιση του φορολογικού βάρους, από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, προς τα ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ». Κριτική ερώτηση : είδαν οι μικροί και μεσαίοι την «μετατόπιση του φορολογικού βάρους» ;
• «Μείωση των εμμέσων φόρων, χάριν των αμέσων» Κριτική : τρίτος χρόνος με κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο ΦΠΑ έχει, προ πολλού, αυξηθεί στο 24 % !
• Ως ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, θέλω ένα σχόλιό σας, για τις εξελίξεις στον χώρο σας. Τι περιμένετε από την εκλογή αρχηγού για το νέο πολιτικό φορέα;
Διαβάζω κριτικές και παρατηρήσεις: «γιατί να μην προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή αρχηγού» – όπως τον λέτε.
Μα, για να συνέλθει ιδρυτικό συνέδριο, ποιοί θα εκλέξουν τους συνέδρους; Αφού δεν υπάρχουν μητρώα μελών του νέου φορέα.
Άρα, ο «αρχηγός» εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες (με κάλπες και ηλεκτρονικά), οι οποίοι ψηφίζοντας, συγκροτούν – από μηδενική βάση – τα μητρώα των μελών σε όλη την Ελλάδα, που θα εκλέξουν τους συνέδρους, για το ιδρυτικό.
Δηλαδή, αυτοδιοργανώνονται οι πολίτες και όλα τα υπόλοιπα (αρχηγός, συνέδριο κλ.π.) ξεκινούν από αυτούς, από την κοινωνική βάση.
• Να μιλήσουμε όμως για το νέο πολιτικό φορέα. Είναι πολλά τα ερωτηματικά που τίθενται, για το τι θα προκύψει, πώς θα γίνει η ενοποίηση των κομμάτων κ.λπ. Εκτιμάτε, ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό, σε μια εποχή τόσο κρίσιμη, για την πολιτική της χώρας;
Από όλες τις έρευνες της ελληνικής κοινής γνώμης, που έχουν δημοσιευθεί, προκύπτει μεγάλο ποσοστό πολιτών, που θεωρούν απόλυτα αναγκαία την συγκρότηση ισχυρού πολιτικού φορέα του μεταρρυθμιστικού – προοδευτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Ενός πολιτικού φορέα, που για τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά και θεσμικά προβλήματα της χώρας, να διαθέτει επεξεργασμένες πολιτικές, που να μην ταυτίζονται, ούτε με αυτές της «θεοποίησης των κανόνων της αγοράς» της δεξιάς Ν.Δ, ούτε με τις ψευδεπίγραφες και υποκριτικές διακηρύξεις του δήθεν αριστερού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Αυτό ακριβώς επιδιώκουν τα πολιτικά κόμματα και κινήσεις του χώρου που προανέφερα. Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ (με την πλειοψηφία των συλλογικών οργάνων του και την πρόεδρο του κα Φ. Γεννηματά), να έχουν πάρει πολλές ενωτικές πρωτοβουλίες.
Έτσι, η κοινή πορεία, που επέλεξαν, όχι μόνο είναι ενθαρρυντική, αλλά μπορεί να γίνει και καταλυτική, για τα πολιτικά «δρώμενα» της Ελλάδας, αυτή την κρίσιμη περίοδο.
• Κατά την άποψή σας, ο νέος φορέας, με τον οποίο ο πολιτικός σας χώρος θα πρέπει να πορευθεί στην κάλπη, θα έχει περισσότερες ελπίδες, να αυξήσει τα ποσοστά του;
Στον βαθμό που οι πολιτικές του θέσεις δίνουν πειστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας και στον συνεχιζόμενο «γολγοθά» των Ελλήνων πολιτών, ο νέος πολιτικός φορέας θα αποκτήσει κοινωνική δυναμική.
Δεν θα αθρίσει απλώς τα ποσοστά που πήραν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015
το ΠΑ.ΣΟ.Κ με την ΔΗΜ.ΑΡ (6,3%) και το Ποτάμι (4,1%) = 10,4 %.
Εκτιμώ, ότι ενωμένος ο πολιτικός χώρος του μεταρρυθμιστικού – προοδευτικού κέντρου και της σοσιλδημοκρατίας μπορεί ν’ αποσπάσει την εμπιστοσύνη σαφώς μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά τις επόμενες εκλογές.
• Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι ένα ιστορικό κόμμα, που έφερε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, κατηγορήθηκε και πολύ. Επιβάλλεται η προσπάθεια για ενότητητα, αυτές τις κρίσιμες στιγμές ;
Ο ελληνικός λαός για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, όχι ευκαιριακά μιά – δυό φορές, αλλά για να αναθέσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ τις κυβερνητικές ευθύνες έξι φορές, σημαίνει ότι είδε έργο χειροπιαστό: -με μεταρρυθμίσεις, -με δικαιότερη διαμόρφωση εισοδημάτων, – με ανάπτυξη, – με θεμελίωση κοινωνικού κράτους, -με αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και με τόσα άλλα πολλά, που δύσκολα απαρριθμώνται σε μιά συνέντευξη.
Βρέθηκε όμως στην κυβέρνηση – με τις εκλογές Οκτωβρίου 2009, ένα χρόνο μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2008, με τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας «εκτροχιασμένα» και «εγκατεστημένη» την ύφεση, μετά το 2007, από την κυβέρνηση Ν.Δ.
Με λάθος επιλογές των χωρών της ευρωζώνης, όπως τις ομολογούν τώρα – ακόμη και χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν – πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες και οικονομικοί παράγοντες και με αίσθημα ευθύνης, για να αποτραπεί η «δρομολογημένη» από την κυβέρνηση Καραμανλή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ανέλαβε ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ (όλα τα άλλα κόμματα, με πρώτους τη Ν.Δ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, δημαγωγούσαν) να κάνει – και έκανε – μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιβάλει δυσάρεστα – για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες – οικονομικά μέτρα.
Και βέβαια, όχι μόνο κατηγορήθηκε, αλλά «πήρε στις πλάτες του» όλο το «ανάθεμα» των Ελλήνων πολιτών. Που το τιμώρησαν αυστηρά στις εκλογές και για όσα έφταιξε και για αυτά που έφταιξαν άλλοι.
Με δεδομένη την συνέχιση της κρισιμότητας που, δυστυχώς, συνεχίζεται στην χώρα μας, επιβάλλεται η προσπάθεια, για:
• ενότητα, ανανέωση, διεύρυνση, στην ελληνική κοινωνία, του νέου φορέα και
• εθνική συνεννόηση, μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου