Ειδήσεις

Θέμα χρόνου η κατάργηση του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου

Η στόχευση του υπουργείου Οικονομικών για εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και λειτουργικότερες υπηρεσίες οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο και στη Ρόδο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, είναι πλέον ζήτημα χρόνου η κατάργηση του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, σε εφαρμογή μνημονιακής δέσμευσης της χώρας.
Οι 6 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, αναμένεται να μετατεθούν στη ΔΟΥ Ρόδου, ενώ εφ’ εξής οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή σε τοπικό επίπεδο θα γίνονται μέσω Αθηνών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Πιο συγκεκριμένα στο νέο μνημόνιο (Ν. 4336/2015) προβλέπεται η μεταφορά 500 υπαλλήλων και υλικού εξοπλισμού στην ΓΓΔΕ (εφορίες – τελωνεία) καθώς και 3500 υποθέσεις φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος.
Αυτό σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ μένει μόνο με 150 υπαλλήλους κατά πάσα πιθανότητα μόνο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Αντικείμενο του ΣΔΟΕ θα είναι το οικονομικό έγκλημα, όπλα, ναρκωτικά, διαχειριστικοί έλεγχοι, θέματα απάτης, τήρηση Κοινοτικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι προβλέπεται παραπέρα ότι οι εφορίες μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό και όταν απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο.
Σημειώνεται ότι η μεταφορά των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2015 και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την καταγραφή των κινητών πραγμάτων στο ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου.
Την 2α Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε εξάλλου συνάντηση της ΠΟΕ -ΔΟΥ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη.
Οι συνδικαλιστές επέδωσαν στον Υπουργό απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την οποία καλείται η Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να μην εκδώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαπιστωτικές πράξεις για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ, μετακινήσεις υπαλλήλων και όσα προβλέπονται στο ΦΕΚ 94/Α/2015 του νέου μνημονιακού νόμου 4336/2015.

Ζητήθηκε ειδικότερα να μην προβεί σε καμία υπηρεσιακή μεταβολή των υπαλλήλων χωρίς αίτησή τους.
Μεταξύ άλλων ζητήθηκε και ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ αποκλειστικά στο εκτελεστικό κομμάτι της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ο Υπουργός ανέφερε για το θέμα των διαπιστωτικών πράξεων για μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από το ΣΔΟΕ, ότι είναι Υπηρεσιακός Υπουργός και οφείλει να εφαρμόσει τον Νόμο που ψηφίσθηκε, όμως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού κατά την προεκλογική περίοδο.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, Αν. ΥΠΟΙΚ, Υπ. Διαφθοράς, για την επιλογή.
Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίσουν από ποια υπηρεσία, ΣΔΟΕ ή ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Rodios    10.09.2015 20:02

    Δεν υπαρχουν αυτοι!… Η φοροδιαφυγη θα πηγαινει συννεφο. Κατα τα αλλα,, άλλα κι’άλλα!!

Σχολιασμός άρθρου