Τα κόκκινα δάνεια, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι τα τρία μεγάλα ανοιχτά μέτωπα στο δρόμο για τη συμφωνία, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Μέχρι αύριο πρέπει να έχουμε συμφωνήσει. Αλά για κάθε ένα από αυτά τα μέτωπα πρέπει να γίνει trade-off”, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών διεκόπησαν, προκειμένου να συνεδριάσει το συντονιστικό κυβερνητικό όργανο για την οικονομία (ΚΥΣΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία των Βρυξελλών.
“Έχουμε μια συζήτηση με τους Θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία” είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε “δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωί, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα”.
Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε “θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε”.
Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε “εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι’ αυτόν τον στόχο”.
Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε “ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία”
Νωρίτερα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι από τις 10.30 το πρωί που ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μέχρι και τις 5.30 μμ που σταμάτησαν, ολοκληρώθηκε το πρώτο “σκανάρισμα” επί του μνημονίου. Επισημαίνουν ότι στόχος είναι νέος γύρος, μετά από τις πολιτικές “εντολές” που θα ληφθούν.
Στο νέο ραντεβού κυβέρνησης-δανειστών που λαμβάνει χώρα σήμερα, σε επίπεδο κλιμακίων αλλά και επικεφαλής, δηλαδή μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη και των Θεσμών, πολλά πεδία παραμένουν ακόμη ανοικτά.
Όπως ανέφερε και νωρίτερα το Capital.gr επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, διαπραγματεύονται “γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη”. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι πλέον οι δύο πλευρές συζητούν επί του τελικού κειμένου που ολοκλήρωσαν το βράδυ της Κυριακής σε ενιαία μορφή.
Και το δάνειο στο τραπέζι
Οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι μαζί με το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, οριστικοποιείται η δανειακή σύμβαση από τον ESM ύφους 50- 52 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από το ΔΝΤ, από ιδιωτικοποιήσεις και από τις αγορές.
Σε αυτό το πεδίο πολύ κρίσιμο θεωρείται το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και του τρόπου με τον οποίο θα διασφαλιστούν τα έσοδα ως μέρος του νέου δανείου…
Ο χρόνος
Χθες, εξαρχής ήταν δεδομένο μεταξύ των διαπραγματευτών ότι o “γύρος” δεν θα κατέληγε στη συμφωνία, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη. Είχε ως στόχο να κλείσει όσο το δυνατό πιο πολλά μέτωπα και να αυξήσει έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας σήμερα, καθώς πλέον ο χρόνος τελειώνει…
Ο μεγάλος εχθρός είναι ο χρόνος, καθώς πρέπει η κοινοβουλευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 14 Αυγούστου επί του νέου μνημονίου και του πακέτου των προαπαιτούμενων που από ελληνικής πλευράς επιθυμητό είναι να έρθουν στη Βουλή σε ξεχωριστά άρθρα ενός νομοσχεδίου.
Ο τελικός χρόνος λήγει στις 20 Αυγούστου, όταν πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ. Για να φτάσουν τα λεφτά στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης του μνημονίου από άλλα κράτη-μέλη στις 14 Αυγούστου.
Έτσι, διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την ελληνική Βουλή: πρέπει έως την Παρασκευή να έχει εγκριθεί το πακέτο, αλλά και τα προαπαιτούμενα ώστε την ίδια ημέρα το Eurogroup και ο ESM να δώσουν το “ΟΚ” προς τα ξένα κοινοβούλια.
Η χρηματοδότηση
Το ουσιαστικό αντάλλαγμα της συνολικής συμφωνίας θα είναι η πρώτη δόση των 24 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τα 10 δισ. ευρώ που έχουν άμεση ανάγκη η τράπεζες για να προχωρήσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής τους εντός του 2015, η κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς την αγορά (επισήμως 4 δις ευρώ) αλλά και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ (5 δισ. ευρώ περίπου το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου).

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ