Στο πλευρό του Σόιμπλε σε ότι αφορά στην στάση του έναντι της Ελλάδας τάσσεται χωρίς δισταγμό ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ο οποίος θεωρεί πως οι «έλληνες έχουν την ευθύνη για ότι τους συμβαίνει» μέσω των πολιτικών που εξέλεξαν.

«Υποστηρίζω ολόψυχα τις απόψεις του Σόιμπλε για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Φίκο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard επισημαίνοντας πως μπορεί να μην υπάρχουν κανόνες για έξοδο από το ευρώ αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κανόνες. Η πρόταση για έξοδο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει πλεονεκτήματα».

Απέκρουσε και την θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται «κούρεμα», προκειμένου να μετάσχει στο Ταμείο στο νέο πρόγραμμα με σκληρό τρόπο:

«Αυτό δεν θα γίνει. Η Σλοβακία δεν θα αποδεχθεί κούρεμα ούτε για ένα σεντ όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Υπάρχουν άλλες επιλογές. Μπορούν να επεκταθούν οι προθεσμίες. Αλλά και εκεί υπάρχουν όρια. Δεν θα περιμένουμε 100 χρόνια για να αποπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της».

Τέλος στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα έχει χάσει το 25% της οικονομίας της από το 2010, ο Φίκο απάντησε πως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι δική του ευθύνη. Και εξήγησε «Αλλά των πολιτικών εκεί. Οι πολιτικοί εκλέγονται. Για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, οι Ελληνες έχουν την ευθύνη».

Τέλος παρατήρησε πως στη Σλοβακία έχουν εμπειρία από τη δύσκολη διαδικασία μεταμόρφωσης και γι αυτό « δεν μπορούμε να ακούμε κάποιον στην Ελλάδα να λέει ”Κοίτα πόσο δυσκολευόμαστε”. Στη Σλοβακία, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι χαμηλότεροι από ότι στην Ελλάδα» κατέληξε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ