Τοπικές Ειδήσεις

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδ/σου με την υπόλοιπη χώρα

•Σε σημαντικές ανακοινώσεις προέβη στη Ρόδο ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδ. Σκυλακάκης

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την επίσκεψή του στο νησί. Ο κ. Σκυλακάκης βρέθηκε στη Ρόδο προσκεκλημένος του διευθύνοντος συμβούλου της Nova Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, για την ανακοίνωση της έναρξης του έργου Smart Forest Rhodes στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας της Nova. Πριν μεταβεί στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, όπου έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις για το έργο ο κ. Σκυλακάκης επισκέφθηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις παρουσία και του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη και για το ζήτημα των ελαφιών.
«Η συνεργασία μας είναι στενή με την ΠΝΑι εδώ και καιρό. Αφορά πολλά θέματα. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και ενέργειας έχουν σημασία για την επίτευξη μία ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. Προχωρούμε σύντονα στο επόμενο βήμα για τη διασύνδεση της Δωδεκανήσου. Τον Σεπτέμβριο θα βγει ο διαγωνισμός για το καλώδιο. Μιλάμε για μία τεράστια επένδυση που θα δώσει ενεργειακή ασφάλεια και θα επιτρέψει την αξιοποίηση των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα των ελαφιών ότι:
«Το ελάφι της Ρόδου είναι σημαντικό. Επλήγη τα τελευταία χρόνια. Ετοιμάζουμε με την Περιφέρεια και θα το συγχρηματοδοτήσουμε ένα πρόγραμμα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την αλληλεπίδραση με τις άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο πληθυσμό που θα ζει στις δικές του προστατευόμενες περιοχές. Ο πληθυσμός πρέπει να είναι βιώσιμος και αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε και τον υπερπληθυσμό. Ένας από τους κινδύνους στις περίκλειστες από τη θάλασσα περιοχές είναι ο υπερπληθυσμός ο οποίος μπορεί να κάνει κακό σε ένα είδος όπως το Ντάμα Ντάμα, διότι εξαντλεί τους φυσικούς πόρους».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Rhodes CoLab και είπε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να ενισχύσει οικονομικά το υποπρόγραμμα εξοικονόμησης νερού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Θα συμπεριλάβουμε δράσεις εξοικονόμησης νερού με στόχο να προσφέρουμε την ίδια και καλύτερης ποιότητας τουριστική υπηρεσία με λιγότερο νερό. Το πρόγραμμα αυτό στο πρακτικό επίπεδο έχουμε τη διάθεση ως υπουργείο να ενισχύσουμε οικονομικά. Το θεωρούμε υπόδειγμα και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε πώς όταν ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης θα μιλάμε για μία νέα πραγματικότητα. Είπε ότι η επόμενη φάση του προγράμματος είναι η ψυχρή εφεδρεία που θα διασφαλίζει ότι το νησί θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά αν συμβεί κάτι στη διασύνδεση. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που ήδη υπάρχουν θα λειτουργούν εν ολίγοις ως ψυχρή εφεδρεία. «Αυτή είναι η επόμενη φάση του συστήματος. Στην Κρήτη προχωρούμε ήδη σε αυτή τη φάση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πάντα θα υπάρχει απόλυτη ενεργειακή κάλυψη των νησιών μας» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Αναφορικά με τα ελάφια, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα εκπονηθούν μελέτες προκειμένου να αποτυπωθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και το μέγεθος των περιβαλλοντικών καταστροφών Προβλέπονται μέτρα διαχωρισμού του πληθυσμού από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και σε περίπτωση που εξακριβωθεί πρόβλημα υπερπληθυσμού θα εξεταστεί η λήψη ήπιων μέτρων ελέγχου του.

«Σήμερα έχουμε την εξαιρετική χαρά να είναι μαζί μας ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σκυλακάκης με τον οποίο έχουμε στενή συνεργασία σε μία σειρά από θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος. Αναφέρω ενδεικτικά όλα τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια και τοπικά πολεοδομικά σχέδια, μία συζήτηση δεκαετιών… Επιτέλους βρέθηκε μία κυβέρνηση που αγνοεί το πολιτικό κόστος και προχωρά αποφασιστικά σε κάτι που είναι απολύτως καθοριστικό για το μέλλον των νησιών μας.. είναι προφανές ότι στηρίζουμε το έργο και είμαστε χαρούμενοι που εκπονείται στη χώρα μας. Να αναφέρω επίσης την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου και να θυμίσω ότι στην ΠΝΑΙ οι Κυκλάδες ολοκληρώνουν τον τέταρτο βρόγχο.
Σήμερα θα μεταβούμε στην Κοιλάδα των Πεταλούδων ένα από τα υπέροχα μέρη του νησιού μας που διαχειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο ο δήμος Ρόδου. Εκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ξεκινά ένα χρήσιμο έργο που έχει να κάνει με την προστασία της Κοιλάδας των Πεταλούδων.
Κλείνοντας να αναφέρω την προστασία του Ελαφιού Ντάμα Ντάμα… Η ΠΝΑι δίνει στην Ελλάδα ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς τα θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας δεν είναι απλά αντικείμενα συζήτησης σε ημερίδες και συνέδρια», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος. Ευχαρίστησε επίσης δήμαρχο για τη συμπαράσταση του στο πρόγραμμα Rhodes Co Lab που έχει τραβήξει την προσοχή του Υπουργείου περιβάλλοντος.
Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η είδηση για την έναρξη τα αγωνιστικής διαδικασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου και ευχαρίστησε τον υπουργό. Ανέφερε δε ότι το έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου φέρει την υπογραφή του κ. Σκυλακάκη όταν ήταν υφυπουργός οικονομικών.
Συγκεκριμένα δήλωσε πώς: «Είναι εξαιρετική η είδηση για την έναρξη της αγωνιστικής διαδικασίας για την διασύνδεση της Δωδεκανήσου. Η συνεργασία μας με τον Υπουργό ήταν πάντα εξαιρετικά αποδοτική. Το Εθνικό Θέατρο είναι σήμερα ένα εργοτάξιο. Το έργο φέρει την υπογραφή του κ. Σκυλακάκη από την εποχή που ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών. Είναι επίσης σημαντική η συνεργασία μας στο Tui Colab. Χαιρόμαστε που αγκαλιάζει το Υπουργείο την πρωτοβουλία. Όσο για το τα ελάφια περιμένουμε τους συνεργάτες του υπουργού να ολοκληρώσουν το πλάνο των δράσεων και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του υπουργείου».
Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις του υπουργού εξέφρασε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Θεωρώ ότι ως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο κ. Σκυλακάκης είχε καθοριστική συμβολή στο εθνικό θέατρο. Ως υπουργός Περιβάλλοντος είναι ακόμη πιο σημαντικός ο ρόλος του. Η Ρόδος στηρίζεται και στο Περιβάλλον και στην ενέργεια. Είναι ένα πράσινο νησί που προσελκύει κόσμο για τα δάση, τις παραλίες, τις φυσικές του ομορφιές. Χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει επόμενη μέρα και χωρίς περιβάλλον ακόμη περισσότερο. Χαιρόμαστε που είστε εδώ και μοιραστήκαμε μαζί μας τα καλά αυτά νέα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου