Τοπικές Ειδήσεις

Συζητήθηκε η αίτηση εξυγίανσης της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου – Euromedica

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) η αίτηση εξυγίανσης της θυγατρικής της Euromedica, «Γενική Κλινική Δωδεκανήσου» καθώς και η αίτηση κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, για τη λήψη προληπτικών μέτρων του άρθρου 106β.
Πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της εταιρείας άσκησαν η Farallon Capital Management, που αποτελεί στρατηγικό μέτοχο, η εταιρεία Healthcare Investors (Greece), η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου (δια του κ. Δημητρίου Ζιώγα) και το σωματείο εργαζομένων (δια του δικηγόρου κ. Κώστα Χαλκιά) και κύριες παρεμβάσεις για την απόρριψη της αιτήσεως ο ΕΦΚΑ (δια της κ. Εύης Αρνιθενού), ΔΕΗ (δια του κ. Γ. Μαυρομάτη), ΑΑΔΕ (δια της κ. Μαρίας Ελευθερίου, μια ΕΠΕ, η ΔΕΥΑΡ και μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ (δια του κ. Ακη Δημητριάδη), εταιρεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (δια της κ. Δέσποινας Ζιώγα), 11 εργαζόμενοι (δια των κκ. Μ. Κόκκινου και Δ. Δασκαλάκη) και ακόμη μια ΕΠΕ (δια του κ. Ιωάννη Χριστοδούλου).
Οι ίδιες κύριες και πρόσθετες παρεμβάσεις ασκήθηκαν και στην αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων.
Κατά τη συζήτηση η αιτούσα εξέτασε έναν μάρτυρα-οικονομολόγο ο οποίος επεσήμανε πως η εταιρεία Healthcare Investors (Greece) ανέλαβε τον δανεισμό της Euromedica και πως συναινεί στην εξυγίανση της τελευταίας και αναφέρθηκε στις συσσωρευμένες οφειλές προς τους προμηθευτές, το δημόσιο τους εργαζομένους και τις τράπεζες. Τόνισε μάλιστα πως η εταιρεία Healthcare Investors (Greece) έκανε μια ανακωχή ως προς την Euromedica και πως κατά την εκτίμηση του το πλάνο που προβλέπεται στην αίτηση είναι βιώσιμο.
Από την πλευρά των κύριων παρεμβάσεων για την απόρριψη της αίτησης εξετάστηκαν τρεις μάρτυρες οι οποίοι συνομολόγησαν πως τα χρέη της Euromedica προς αυτούς είναι πολύ μεγάλα γεγονός που τους δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε σημείο που να αδυνατούν να πληρώσουν δικές τους υποχρεώσεις.
Υπερτόνισαν μάλιστα ενώπιον του Δικαστηρίου την αναξιοπιστία που έδειξε απέναντί τους η κλινική με υποσχέσεις εξόφλησης καθώς και την οικονομική τους καταστροφή που έπεται αν γίνει δεκτή η αίτηση τους και τους καταβληθεί μόνο το 15% του συνόλου των οφειλών. Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η εταιρεία έχει πάρει «ανάσα» το τελευταίο διάστημα, καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο (fund) Farallon Capital Management έχει χορηγήσει ενδιάμεση τραπεζική χρηματοδότηση αρχικά έως 12 εκατ. ευρώ.
Το Farallon πρόκειται να επενδύσει ακόμη περίπου 5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Euromedica, την εταιρεία Γενική Κλινική Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην οικονομική έκθεσή της η εισηγμένη, για την εν λόγω εταιρεία έχει επιτευχθεί, ήδη, επί της αρχής συμφωνία με τους πιστωτές της.
Η Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, που είναι δυναμικότητας 107 κλινών και διαθέτει ως συνεργάτες περισσότερους από 200 ιατρούς, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 16,6 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία εξυγίανσης και επίλυσης των εκκρεμοτήτων επισπεύστηκε χωρίς την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, καθώς έχει επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνία με τους πιστωτές της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Healthcare Investors, που ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital και αποτελεί στρατηγικό επενδυτή της Euromedica έχει καταβάλει περίπου 6 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, η οποία συνεχίζει να εξομαλύνεται. Συνολικά το fund θα επενδύσει στην εισηγμένη 10 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη σε κυρίες παρεμβάσεις που ασκήθηκαν προσβάλλεται συνολικά η διαδικασία που ακολουθείται από την εταιρεία στη Ρόδο.
Υποστηρίζεται με επίκληση δημοσιευμάτων ότι υπήρξε εξαγορά μέρους των «κόκκινων» δανείων του ιατρικού ομίλου Euromedica από το αμερικανικό fund Farallon Capital Management LLC, που έκανε και τη μοναδική προσφορά σε διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε μέσω της Deutsche Bank Λονδίνου
Η Farallon Capital Management LLC φέρεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά να κατάφερε να εξαγοράσει δάνεια με διασφαλίσεις που είχε η Euromedica στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική), ύψους περίπου 182.000.000 ευρώ για μόλις 32.000.000 ευρώ.
Υποστηρίζεται ακόμη ότι η μεγαλύτερη υποχρέωση της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου Α.Ε. ήταν ένα ληξιπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους 19.424.552 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονταν περίπου 5.000.000 τόκοι προς την Εθνική Τράπεζα. Επρόκειτο για το μόνο ενυπόθηκο δάνειο της εταιρίας, με εγγύηση το κτήριο της κλινικής. Το «κόκκινο» αυτό δάνειο φέρεται να πωλήθηκε σε μια τράπεζα της Ισπανίας, αντί πινακίου φακής.
Από την τράπεζα αυτή το αγόρασε η εταιρία HEALTHCARE INVESTORS LLC -έχει έδρα στον φορολογικό παράδεισο Ντέλαγουερ- αντί 1.500.00 ευρώ, σύμφωνα πληροφορίες που επικαλούνται κυρίως παρεμβαίνοντες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου