Ειδήσεις

«Καμπάνες κινδύνου» για νέο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι!!

Παγκόσμιο αλλά και εγχώριο συναγερμό προκαλεί η χαλαρότητα, με την οποία φαίνεται να εισέρχονται στη νέα… κανονικότητα, οι πολίτες πολλών χωρών μετά την καραντίνα.
Τα καμπανάκια του κινδύνου ηχούν από παντού: Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τα αρμόδια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι αν δεν προσέξουμε, θα βρεθούμε μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας και μάλιστα όχι από το φθινόπωρο, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις αλλά μέσα στο καλοκαίρι.
Η κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας στα τελευταία εικοσιτετράωρα προκαλεί εγρήγορση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιστημονική κοινότητα, η οποία, εκπέμπει μηνύματα ψυχραιμίας, με ταυτόχρονες αυστηρές προειδοποιήσεις.
Το καθησυχαστικό, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι τα 2/3 των νέων κρουσμάτων έχουν προσδιορισμένη προέλευση και δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δε συνδέονται με ταξίδι ή άλλο αναγνωρισμένο κρούσμα.
Από την άλλη μεριά δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι τα κρούσματα συνδέονται με πτήσεις αλλά και το ευρύτατο άνοιγμα της κοινωνίας εδώ και μερικές εβδομάδες, με ταυτόχρονη χαλάρωση των μέτρων προστασίας, όπως έγινε ορατό δια γυμνού οφθαλμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.
Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, “η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί”.
Κατά τις ίδιες πηγές, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις, τις επόμενες μέρες θα ληφθούν έκτακτα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο από την είσοδο κρουσμάτων από το εξωτερικό, όσο και για εγχώριες εστίες κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο καραντίνας σε περιοχές, ειδικά στην Ξάνθη, αλλά και η απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένες πόλεις του εξωτερικού.
Η σημερινή, θεωρείται κρίσιμη μέρα, καθώς αναμένονται πτήσεις, από τα αποτελέσματα των ελέγχων των οποίων, θα κριθούν πολλά σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις.
Προκειμένου να δοθεί πιο ηχηρό μήνυμα ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει ξανά καθημερινά στις 18:00, έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Μόσιαλος…
χτυπά καμπανάκια
σε όλα τα μέτωπα
μετά τα 97 νέα κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό σχετικά με τα 97 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στη χώρα μας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι οι κάποιοι συμπολίτες μας πήραν αψήφιστα τον κορωνοϊό και έκανε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας όπως και σε άλλες είναι το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κορωνοϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα ποσοστό πολιτών δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει, πχ μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά και γενικά όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί», είπε σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).
Ο καθηγητής επισήμανε πως σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. «Στη Βόρεια Μακεδονία είχαμε 524 κρούσματα σε τέσσερις μέρες και αποφασίστηκε lockdown για 80 ώρες σε τέσσερις πόλεις, ανάμεσα και η πρωτεύουσα τα Σκόπια. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown. Πρέπει αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown αν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα μείνει σε αυτό το επίπεδο δεν έχει θέμα ανησυχίας. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα», πρόσθεσε.
Σχολίασε τέλος και το φαινόμενο του συνωστισμού στα πάρτι που παρουσιάστηκε το τριήμερο στη Μύκονο. «Αν δεν το ελέγξουμε και έχει πολλά κρούσματα σε ένα νησί δεν θα πηγαίνουν μετά εκεί οι τουρίστες. Δεν πρέπει να γίνει ο συνωστισμός στα μπαρ στις παραλίες και το είχα επισημάνει από το χειμώνα με τα καρναβάλια. Ενα μαζικό πάρτι στην παραλία μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης. Να έχουμε ελληνικό καλοκαίρι αλλά ας είναι διαφορετικό για μία χρονιά».

Καμπανάκι κινδύνου
και από τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.
Ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.
«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λοιμωξιολόγος Γώγος:
Πώς θα γίνεται
το lockdown στα νησιά,
αν παρουσιαστούν πολλά κρούσματα κορωνοϊού
Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα παρθούν για την είσοδο τουριστών στη χώρα, ενώ μίλησε και για το πώς προετοιμάζεται η χώρα να “θωρακιστεί” σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Όπως είπε ο αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων τεσσάρων ημερών δεν χρειάζεται να δημιουργεί πανικό, καθώς πρόκειται για περίπου 25 την ημέρα, ωστό πρόσθεσε πως είναι ένα “καμπανάκι που ηχεί αυτή τη στιγμή ώστε να έχουμε το νού μας ότι ο ιός υπάρχει”.
Όπως εξήγησε δεν είναι μόνο τα εξωτερικά κρούσματα, είναι και τα τριάντα που εισήχθησαν, είναι όμως και αυτόχθονα κρούσματα ανάμεσά τους”. “Υπάρχει καλή κατάσταση, μικρή διασπορά, αλλά ο ιός υπάρχει”, ανέφερε χαρακτηριστικά και επίστησε την προσοχή στα μέτρα ασφαλείας, στον αυστηρό έλεγχο και στο να μην υπάρχει χαλάρωση.
Για τους τουρίστες ανέφερε πως χρειάζεται συνεχόμενη επιτήρηση των λεγόμενων “κόκκινων” χωρών. Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεχοι είπε για να έχουμε μια εικόνα, αλλά όπως είπε “φυσικά θα ξεφύγουν κρούσματα”. Μακάρι να είχαμε ένα προφίλ πόσοι ειναι θετικοί αλλα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, συμπλήρωσε.

Πώς θα γίνεται
το lockdown:
Για το ενδεχόμενο lockdown σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γώγος εξήγησε ότι υπάρχουν 3 στάδια.
1. Το πρώτο είναι η “καραντίνα” σε ένα ξενοδοχείο
2. Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων
3. Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε “καραντίνα” ένα ολόκληρο νησί
Ο λοιμωξιολόγος είπε ότι ελπίζει ότι “ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο” αλλά δεν το απέκλεισε σαν ενδεχόμενο.
Στις “κόκκινες” χώρες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα όπως είπε σε σχέση με τις “πράσινες”, πρόσθεσε.
Για αυτά που θα ξεφύγουν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τέστ και στον χρόνο που απαιτείται για γρήγορο αποτέλεσμα.
Τέλος ανάφερε πως η χώρα θα πρέπει να είναι πανέτοιμη και για ένα δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου