Ρεπορτάζ

Ποινές έως 73 χρόνια κάθειρξης και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου

• Δύο υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μεταναστών από τα τουρκικά παράλια σε Σύμη και Κω • Επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, κερδοσκοπικά κίνητρα και σοβαροί κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές

Δύο σοβαρές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μεταναστών δια θαλάσσης εξετάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, με το δικαστήριο να επιβάλλει εξοντωτικές ποινές κάθειρξης και πρόστιμα σε κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης προσώπων από τα τουρκικά παράλια προς ελληνικά νησιά.
Είκοσι δύο άτομα  – ανάμεσά τους τρία  παιδιά – μέσα σε ένα  ταχύπλοο 6,9 μέτρων
Η πρώτη υπόθεση αφορά στην αποβίβαση 22 μεταναστών, ανάμεσά τους τρία παιδιά κάτω των 12 ετών, στην παραλία της Ιεράς Μονής Πανορμίτου στη Σύμη, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επιβαίνοντες είχαν ξεκινήσει από τα παράλια του Μπόντρουμ της Τουρκίας, επιβιβασμένοι σε ένα ταχύπλοο πνευστού τύπου σκάφος μήκους 6,90 μέτρων και πλάτους 2,30 μέτρων, με εξωλέμβια μηχανή ισχύος 150 ίππων.
Το σκάφος δεν διέθετε κανένα σωστικό ή ναυτιλιακό εξοπλισμό: έλειπαν σωσίβια, πυροσβεστήρες, φώτα ναυσιπλοΐας, τηλεπικοινωνιακά μέσα και απαραίτητα ναυτιλιακά έγγραφα. Επιπλέον, ο χειριστής του σκάφους δεν διέθετε καμία ναυτική εκπαίδευση ή εμπειρία, ενώ το σκάφος παρουσίασε απώλεια αέρα στους πρωραίους αεροθαλάμους, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεσος κίνδυνος βύθισης και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή όλων των επιβαινόντων.

Ο βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου, κατά συρροή, από κερδοσκοπία και υπό συνθήκες που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κάθε μεταφερόμενος είχε πληρώσει περίπου 4.500 ευρώ σε άγνωστο διακινητή. Ο ίδιος είχε συμφωνήσει να λάβει αμοιβή για τη μεταφορά, αν και το ακριβές ποσό δεν εξακριβώθηκε.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 73 ετών και 3 μηνών, με εκτιτέα τα 25 έτη, καθώς και σε χρηματική ποινή ύψους 480.500 ευρώ.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος άμεσης συνέργειας στη διακίνηση.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, αφού το αποδεικτικό υλικό δεν τεκμηρίωσε πλήρως την έκταση της συμμετοχής του στο έγκλημα διακίνησης.
Από τα παράλια του Μπόντρουμ στην Κω με 16 άτομα και 200 ίππους μηχανής
Η δεύτερη υπόθεση έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω, το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 2024. Ο κατηγορούμενος, κυβερνήτης μίας φουσκωτής λέμβου μήκους 7 μέτρων, με μηχανή 200 ίππων, μετέφερε 16 μετανάστες από τη Συρία και το Κουβέιτ –ανάμεσά τους 4 ανήλικοι– προς τις ακτές του νησιού, χωρίς κανένα μέσο ασφαλείας, χωρίς ναυτιλιακή εμπειρία και χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, το ταξίδι χαρακτηρίστηκε υπερφορτωμένο, επικίνδυνο και παράνομο, ενώ αποκαλύφθηκε πως είχε συμφωνηθεί χρηματική αμοιβή για τη μεταφορά των επιβαινόντων, η οποία περιλαμβανόταν στο ίδιο ποσό των περίπου 4.500 ευρώ ανά άτομο, καταβληθέν σε κύκλωμα διακινητών.
Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 36 ετών και 3 μηνών, με εκτιτέα τα 25 έτη, καθώς και χρηματική ποινή 180.500 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου