Ειδήσεις

Εισαγγελέας δείχνει εδώλιο με απειλή ισοβίων στην πρώην γγ Εσόδων Κ. Σαββαΐδου

Εδώλιο με κατηγορία που εμπεριέχει ακόμα και κίνδυνο απειλής ισοβίων δείχνει η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ στην πρώην γενική γραμματέα εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία αποπέμφθηκε τον Αύγουστο του 2015 απο τη θέση της με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου. Η εισαγγελέας με πρότασή της προς το αρμόδιο για να αποφασίσει οριστικά Συμβούλιο εφετών ζητεί να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην γγ για απόπειρα απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η κατηγορία συνδέεται με την απόφαση που εξέδωσε και η οποία φέρεται να “πάγωσε”  μέσω επανελέγχου που διέταξε, πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρία GENNET. Η εν λόγω εταιρεία εμπλέκεται και σε υπόθεση τοκογλυφίας που εκκρεμεί στα δικαστήρια όπου μεταξύ των κατηγορουμένων είναι  ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος.

Η εισαγγελική λειτουργός με την ίδια πρόταση εισηγείται την απαλλαγή του κύριου μετόχου της GENNET, Κωνσταντίνου Τσουκαλίδη.

Η υπόθεση 

Η υπόθεση αφορά σε απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία(για έκδοση εικονικών τιμολογίων), παρ’ ό,τι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να “πάγωσε” επ’ αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ’ αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Στην κ. Σαββαΐδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρίας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κι ενώ υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από το σύνολο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα. Σύμφωνα με την κατηγορία  “με την πράξη της αυτή (σ.σ. του επανελέγχου) απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου προστίμου”.

Αρνείται

Η ίδια πάντως αρνείται όσα της  αποδίδονται υπεραμυνόμενη του δικαιώματός της να διατάσσει επανελέγχους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα  είχε υποστηρίξει ότι ο επανέλεγχος δεν σημαίνει “πάγωμα” του προστίμου και ευνοϊκή μεταχείριση μίας εταιρίας, αλλά το αντίθετο καθώς  μπορεί να οδηγήσει σε καταλογισμό μεγαλύτερων φόρων και προστίμων.

Κατά την πρώην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δε, ο επανέλεγχος δεν ακυρώνει τον καταλογισμό του προστίμου αλλά συνεκτιμάται από το δικαστήριο, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει το πρόστιμο.

Παναγιώτης Στάθης-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου