Συνεντεύξεις

Μίκα Ιατρίδη: «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιτίθενται στα νησιά μας και τους κατοίκους τους»

«Η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, έχει ήδη ψηφίσει κάποια από τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει ούτε ένα. Για εμάς είναι σημαντικό η διαπραγμάτευση να έχει θετικό αποτέλεσμα και η χώρα να προχωρήσει μπροστά».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων,  σε συνέντευξή της, στη «δ» η πολιτευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και υπογραμμίζει πως το κόμμα είναι σε ετοιμότητα.
«Η ΝΔ και οι άνθρωποί της είμαστε εδώ, γιατί νοιαζόμαστε για τον τόπο που ζούμε. Είμαστε εδώ και, βέβαια, είμαστε έτοιμοι να αντιταχθούμε δυναμικά σε μια πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η οποία, από όσα έχουμε ακούσει, επιτίθεται στα νησιά μας και τους κατοίκους τους», τονίζει η κ. Μίκα Ιατρίδη.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από την  αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ η κ. Μίκα Ιατρίδη δηλώνει ότι το κόστος διαβίωσης θα αυξηθεί τόσο… που θα τρέψει σε φυγή τους νησιώτες.
«Η αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα καταλήξουν σε τέτοιο σημείο που οι νησιώτες θα αναγκαστούμε, αργά ή γρήγορα, να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Αυτή θα είναι η συνέπεια, χωρίς ίχνος λαϊκισμού, χωρίς ψήγμα καταστροφολογίας», τονίζει η κ. Μίκα Ιατρίδη.
Με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ιατρίδη δηλώνει ότι οι πολίτες αρχίζουν και προβληματίζονται με όσα έχει κάνει και όσα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:

• Ποιό είναι το συμπέρασμα σας από τη νομαρχιακή συνδιάσκεψη της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 4 Μαΐου στο ξενοδοχείο Rodos Palace;
Το συμπέρασμα είναι ότι σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και για τα νησιά μας, τα στελέχη της ΝΔ είμαστε σε ετοιμότητα, δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη. Είμαστε παρόντες για τον τόπο μας, και συνεχίζουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια στους συμπολίτες μας. Ήμασταν ειλικρινείς  σε αυτά που λέγαμε στους συμπατριώτες μας πριν τις εκλογές και συνεχίζουμε με την ίδια υπευθυνότητα να λέμε την αλήθεια, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό, πιστεύω, ότι είναι και το μεγάλο πλεονέκτημά μας, γιατί η πραγματικότητα ήδη αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κερδίσει τις εκλογές υποσχέθηκε πράγματα που ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει. Εμείς, από την άλλη, προσεγγίσαμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της πατρίδας μας με ρεαλισμό και αυτό κάνουμε και τώρα.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές και κρυστάλλινο. Η ΝΔ και οι άνθρωποι της είμαστε εδώ, γιατί νοιαζόμαστε για τον τόπο που ζούμε. Είμαστε εδώ και, βέβαια, είμαστε έτοιμοι να αντιταχθούμε δυναμικά σε μια πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η οποία, από όσα έχουμε ακούσει, επιτίθεται στα νησιά μας και τους κατοίκους της.

• Γιατί τώρα είναι αναγκαία η συσπείρωση των στελεχών του κόμματος;
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πρόσφατο. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το 1/3 περίπου των πολιτών μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, τη στιγμή που λέγαμε την κατάσταση όπως πραγματικά ήταν, χωρίς να είμαστε ευχάριστοι στα αυτιά τους.
Αυτούς, λοιπόν, τους πολίτες δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε, όπως δεν πρέπει να απογοητεύσουμε και τη χώρα.
Η συσπείρωση είναι απαραίτητη για δυο λόγους. Πρώτον, για να συνεχίσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, όπως δημόσια την κάναμε στη νομαρχιακή συνδιάσκεψή μας, και από τα λάθη μας να βελτιωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Και, δεύτερον, χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τα οξύτατα προβλήματα στη  χώρα μας και στα νησιά μας. Από εκεί και πέρα, επειδή η πολιτική κατάσταση παραμένει, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά ρευστή, τα στελέχη της ΝΔ οφείλουμε να είμαστε ενωμένα και έτοιμα για όλα τα ενδεχόμενα.

• Πιστεύετε πως η Ελλάδα βρίσκεται πράγματι  σε πολύ  κρίσιμη καμπή καθώς  δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία με τους δανειστές;
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είπαν τόσα ψέματα προεκλογικά που έχουν εγκλωβιστεί, ως κυβερνητικοί εταίροι, και δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Έτσι, από το «καταργούμε τα μνημόνια με έναν νόμο και σε ένα άρθρο», βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και σε πολυνομοσχέδια που ολοένα κατατίθενται και ολοένα αποσύρονται.
Στο   μεταξύ, η καθυστέρηση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα και έχει αφαιρέσει όλα τα πλεονεκτήματα που είχαμε, μέχρι και τις εκλογές. Θέλω, όμως, να σημειώσω εδώ το εξής. Η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, έχει ήδη ψηφίσει κάποια από τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει ούτε ένα. Για εμάς είναι σημαντικό η διαπραγμάτευση να έχει θετικό αποτέλεσμα και η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Δυστυχώς, μέχρι τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχέδιο. Τη μία λένε ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Την άλλη κατηγορούν τους δανειστές και μόλις αυτήν την εβδομάδα είχαμε μια κοινή δήλωση του κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ότι στοχεύουν σε συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη επί τρεις μήνες συνιστά μια κατεξοχήν υφεσιακή πολιτική, μια πολιτική που οδηγεί σε πολύ μεγάλα προβλήματα.

• Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των τουριστικών  φορέων  η πρόταση για επιβολή φόρου διανυκτέρευσης. Πιστεύετε πως το μέτρο θα προκαλέσει καταστροφή στον τουρισμό;
Είπα και πιο πάνω ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, από όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, είναι μια κατεξοχήν επιθετική πολιτική ενάντια στα νησιά μας. Από την άθλια μεθόδευσή τους να χωρίσουν τους νησιώτες σε έχοντες και μη έχοντες, σε πλούσιους και φτωχούς, έως και να συζητούν με τους δανειστές μας το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την επιβολή φόρων στον τουρισμό μας, τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά απογοητευτικά για όσους πίστεψαν στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η ΝΔ ως κυβέρνηση την τελευταία περίοδο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε θέμα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας και είχε ξεκινήσει την εφαρμογή φορολογικής πολιτικής που ευνοούσε το τουριστικό μας προϊόν. Συνεπώς, αν γίνουν πράξη τα μέτρα που ακούμε για φόρο διανυκτέρευσης είναι σαν να μπήγει η κυβέρνηση το μαχαίρι στην καρδιά του τουρισμού μας. Γιατί, ποιος θα αποφασίσει να έρθει στα νησιά μας;
Αλλά, οι λαλίστατοι, μέχρι πριν τις εκλογές, τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ουσιαστικά σιωπηλοί και πειθήνιοι στο σακάτεμα του τουρισμού μας, της ίδιας της ύπαρξης των νησιών μας.

• Σε επίσκεψή του στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Ν. Παπαευσταθίου δήλωσε ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν και το φετινό καλοκαίρι με  προσλήψεις εποχικών και μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας.  Θα καλυφθούν όμως πραγματικά οι ανάγκες;
Εύχομαι να καλυφθούν. Το θέμα εδώ δεν είναι το ίδιο με τα φημολογούμενα μέτρα για τον τουρισμό. Η κυβέρνηση, η οποία έχει ζωή τρεις μήνες, αντιμετωπίζει μια κατάσταση που, όσοι ζούμε στα νησιά μας ξέρουμε ότι δεν είναι σημερινή. Συνεπώς, προσωπικά, δεν θέλω να κρίνω την επιλογή να ακολουθηθεί η ίδια τακτική με τα προηγούμενα χρόνια, και, ειλικρινά, εύχομαι να πάνε όλα καλά. Ωστόσο, ειδικά την τουριστική περίοδο, όταν και ο πληθυσμός των νησιών μας αυξάνεται ραγδαία λόγω των χιλιάδων επισκεπτών, είναι απαραίτητο να δοθεί μόνιμη λύση, όχι μόνο για το ΕΚΑΒ, αλλά και για το σύνολο των ιατρικών υπηρεσιών και δομών στα νησιά μας.

• Ποιά είναι η άποψή σας για την απόφαση με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου;
Είναι η απόδειξη του γεγονότος ότι η κυβέρνηση με τη διαπραγματευτική της τακτική έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Το απαράδεκτο ήταν ότι η «αριστερή», κατά τα άλλα, κυβέρνηση λειτούργησε στην λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», χωρίς, δηλαδή, να μπει στον κόπο να ενημερώσει τους φορείς και, μάλιστα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Τελικά, μέσα σε τρεις μήνες μόνο, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταφέρει να ξεχάσει πολλές από τις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες.

• Ποιές θα είναι οι συνέπειες από ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου;
Η αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα καταλήξουν σε τέτοιο σημείο που οι νησιώτες θα αναγκαστούμε, αργά ή γρήγορα, να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Αυτή θα είναι η συνέπεια, χωρίς ίχνος λαϊκισμού, χωρίς ψήγμα καταστροφολογίας.
Γιατί τα νησιά μας δεν κατοικούνται μόνο την τουριστική περίοδο. Κατοικούνται όλον τον χρόνο και, μάλιστα, λίγοι κάτοικοι κρατούν ζωντανά τα μικρά νησιά, διατηρώντας τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

• Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ειδικά για τη ΝΔ; Πιστεύετε πως οι πολίτες θα καταλάβουν τις προσπάθειες που έγιναν για να δημιουργηθεί ανάπτυξη;
Είναι γεγονός ότι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, το κόμμα που έχει κερδίσει προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις που ακολουθούν και, μάλιστα, με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις εκλογές. Το κόμμα που έχει χάσει τις εκλογές εμφανίζεται στις ίδιες δημοσκοπήσεις με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό.Αυτό έχει συμβεί και με τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν τις εκλογές του 2015. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες είναι γεγονός ότι οι πολίτες αρχίζουν και προβληματίζονται με όσα έχει κάνει και όσα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αποτέλεσμα να διαφαίνεται μια εξισορρόπηση. Σε σχέση με τη ΝΔ, εμείς πρέπει να παραμείνουμε ειλικρινείς απέναντι στους συμπατριώτες μας. Να δείξουμε ότι παραμένουμε η υπεύθυνη πολιτική δύναμη η οποία, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, μπορεί να βάλει τη χώρα μας πάνω από το κόμμα. Πιστεύω ότι με αυτήν τη συνετή και ρεαλιστική πολιτική της ΝΔ, σε συνδυασμό με την, σχεδόν άμεση, αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ οι πολίτες θα έχουν μιαν ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει, κάτι που εκτιμώ ότι θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου