Ρεπορτάζ

Ο κύβος ερρίφθη: Η Ελλάδα ξανά στις αγορές!

Το υπουργείο Οικονομικών με μια σύντομη ανακοίνωση έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Το Υπουργείο Οικομικών στην ανακοινωσή του αναφέρει: «Η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση “ αναφοράς benchmarking” σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον”.

Μετά τις 2 το μεσημέρι άνοιξαν οι προεγγραφές και σήμερα στις 9 το πρωί θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάδοχοι έχουν οριστεί οι Bank of America Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Bank, η JP Morgan και η Morgan Stanley.

Επισήμως η διαδικασία της επιστροφής στις αγορές αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί στο Λονδίνο από όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες, J.P. Morgan και Deutsche Bank θα ανακοινώσουν ότι ανοίγουν το περίφημο βιβλίο των προσφορών (book building) καλώντας τους επενδυτές να αγοράσουν τα νέα πενταετή ομόλογα της Ελλάδος.

Το αρχικό ύψος της έκδοσης έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ (κατά το πρακτορείο Reuters 2,5 δισ.€) όμως το τελικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο θα εξαρτηθεί τόσο από το ύψος των προσφορών που θα κατατεθούν, όσο και από τα επιτόκια τα οποία είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι επενδυτές. Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο.

Προβόπουλος: Οι ισχυρές τράπεζες ώθησαν την έξοδο στις αγορές
«Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο μήνα στην άντληση κεφαλαίων από ξένους επενδυτές δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει το στόχο της να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων» δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά μετά τα stress tests έχουν διευκολύνει το δρόμο για την ελληνική κυβέρνηση να βγει και πάλι στις αγορές», όπως πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ΤτΕ και των επενδυτών της Eurobank, είναι κοντά στην ολοκλήρωση, καθώς η τράπεζα προετοιμάζεται να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.
Ο κ. Προβόπουλος ανακοίνωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Eurοbank αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πρέπει να καταθέσει το σχέδιο άντλησης κεφαλαίων τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε επίσης πως εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα κορυφωθούν στα τέλη του 2014, εάν και εφόσον η οικονομική δραστηριότητα συνεχίσει να βελτιώνεται, όπως αναμένεται και το ελληνικό ΑΕΠ αυξηθεί σε μέτριο ρυθμό φέτος.

Οπως πρόσθεσε, οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη με την εξάρτησή τους στον δανεισμό από την ΕΚΤ να έχει μειωθεί και να αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν να επανακτούν την πρόσβασή τους στις αγορές κεφαλαίων.
Οι συζητήσεις μεταξύ της ΤτΕ και των επενδυτών της Eurobank, είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

Η επόμενη πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα είναι να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν τώρα τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας προς την παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές εξαγωγές και να βοηθήσει δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης», είπε.

Οι ελληνικές τράπεζες «πιθανότατα» δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ, τα οποία επί του παρόντος ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση ελληνικού δημοσίου χρέους, αν έχουν παραμείνει στο Ταμείο και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάστημα ενός έτους, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει για το δικό του μέλλον, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι «η πορεία του είναι γνωστή και στην διάθεση όλων να την δουν και να την κρίνουν. Επαφίεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη διάρκεια της θητείας μου» (η οποία λήγει τον Ιούνιο), σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Reuters: O Nότος «υποκλίνεται» στην Ελλάδα
Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα του Νότου, άρχισαν να ξαναπαίρνουν τα… πάνω τους μετά το μικρό διάλειμμα που έκαναν τις τελευταίες ημέρες, όπως τονίζει το Reuters, λόγω της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές για χρηματοδότηση είναι μία απόλυτα καλή είδηση για την περιφέρεια γενικότερα», τονίζουν οι αναλυτές στο Reuters.

Η Ελλάδα έχει προσλάβει μια ομάδα τραπεζών να διαχειριστούν την πώληση των ομολόγων και παρόλο που προσπάθησε να υποβαθμίσει την αμεσότητα της συμφωνίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πληροφορίες λένε ότι είναι θέμα ωρών, σημειώνει το πρακτορείο.
Το Reuters σημειώνει ότι οι αποδόσεις 10-ετών ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα από το 30% που είχαν χτυπήσει μετά την αναδιάρθρωση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ του χρέους της το 2012, σε μόλις πάνω από 6% σήμερα- ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από την εποχή της πρώτης δόσης της διάσωσης των 240 δισ. ευρώ το 2010.

«Πριν από ένα χρόνο ήταν αδιανόητο η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στην αγορά και να εκδώσει ομόλογα. Τώρα είναι μια πραγματικότητα», όπως τονίζει η ING.
Τα πορτογαλικά ομόλογα ειδικότερα, αναμένεται να επωφεληθούν από μια επιτυχημένη ελληνική επιστροφή. Η Πορτογαλία θέλει βγει στις αγορές αυτό το τρίμηνο, παρέχοντας περαιτέρω ενδείξεις ότι μπορεί να βγει από το Μνημόνιο χωρίς βοήθεια.

ΔΝΤ: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2014
Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και μείωση της ανεργίας το 2014 προβλέπει σε έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014, ενώ αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,9% το 2015.

Παράλληλα, το Ταμείο κάνει λόγο για σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας στο 26,3% (από 27,3%) το 2014 και περαιτέρω μείωση στο 24,4% το 2015.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις το 2014, στο 0,4%, και εκτιμά ότι το 2015 θα κυμανθεί στο 0,3%.

Σχετικά με το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ το 2014 και στο 0,3% το 2015.
Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ασθενή ανάπτυξη της τάξης του 1,2% για το 2014 και 1,5% για το επόμενο έτος, αλλά και μικρή μείωση του ποσοστού της ανεργίας.

Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος (από 3% το 2013) και 3,9% το 2015, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι όπως ο χαμηλός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στην ευρωζώνη, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου