Ρεπορτάζ

Πράσινο φως απο την Αποκεντρωμένη για την μελέτη σχετικά με τον έλεγχο των Ελαφιών

Το «πράσινο φως» έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου – Γενική Διεύθυνση Δασών, για την μελέτη σχετικά με τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών στην Ρόδο.
Σε έγγραφό του, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναφέρει:
«Έγκριση Τεχνικής Έκθεσης και Τεύχους προεκτίμησης αμοιβής για την ανάθεση μελέτης με τίτλο: ‘Σχέδιο Δράσης για την προστασία του είδους Dama – Dama -Πλατώνι της Νήσου Ρόδου, έγκριση του τρόπου ανάθεσης και ορισμού Αναθέτουσας Αρχής, Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας».
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Τεχνική Έκθεση εγκρίνεται με εκτιμώμενη αξία 24.800 ευρώ ενώ η χρηματοδότηση της μελέτης έχει ενταχθεί στις πιστώσεις ΣΑΕ 584 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Την σχετική εντολή, υπογράφει η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου κα Αικατερίνη Μπαλατσούκα –δασολόγος.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
Θυμίζουμε ότι την σχετική παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ασκώντας πιέσεις ώστε να προχωρήσει η μελέτη για τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών στην Ρόδο.
Η μελέτη για τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών στην Ρόδο είχε φτάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς αφορά ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί το νησί της Ρόδου.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη:
«Είναι η πρώτη φορά που η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία από την Πολιτεία, η Διεύθυνση Δασών, αποφασίζει να αναλάβει την ευθύνη για το θέμα και προχωρά άμεσα στην διαχείριση Τοπικού Διαχειριστικού Σχεδίου, με απ’ ευθείας ανάθεση ώστε να προχωρήσει η μελέτη. Η απ’ ευθείας ανάθεση θα γίνει κατόπιν διαγωνισμού σε κάποιον επίσημο φορέα (πανεπιστήμιο κ.λπ.) που να είναι πιστοποιημένος με αντικείμενο τον έλεγχο και την διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου. Το θέμα έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δασών και όχι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –αφού δεν έχει καμία αρμοδιότητα».
Σημειώνεται ακόμη, πως η πορεία της μελέτης και τα αποτελέσματά της θα επηρεάσουν και το ζήτημα με τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια (ένα θέμα που χρονίζει) αφού αυτό αφορά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ που εκπονούν σχετική μελέτη. «Αναλόγως των αποτελεσμάτων της μελέτης, θα κινηθεί η αρμόδια υπηρεσία που είναι η Διεύθυνση Δασών. Πέραν τούτου, η ΠΝΑι, δεν μπορεί να παρέμβει σε τίποτε», ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου