Απόφαση ουσίας που σηματοδοτεί εξελίξεις • Πληροφορίες του verena.gr κάνουν λόγο για απομάκρυνση της Άννας Παρασκευοπούλου. Η αντικαταστάτης είναι πρόσωπο από την Αθήνα με 30ετή θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση
Η πρώτη κίνηση στον ανασχηματισμό της δημοτικής μηχανής στη Ρόδο φαίνεται ότι ξεκινά από την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, με αλλαγή στο πρόσωπο της γενικής γραμματέως. Η εξέλιξη, που συζητείται έντονα στους κύκλους του δημαρχείου, αποκτά ειδικό βάρος καθώς η θέση της γενικής γραμματέως δεν είναι τυπική. Είναι ο κόμβος που συνδέει τον πολιτικό σχεδιασμό με τη λειτουργία των υπηρεσιών, την καθημερινή ροή εγγράφων, τον συντονισμό και τη διοικητική συνοχή ενός σχήματος που βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.
Τα σήματα που εκπέμπονται τις τελευταίες ώρες δείχνουν ότι ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης επιλέγει να ανοίξει τον κύκλο των αλλαγών από το διοικητικό επιτελείο, πριν περάσει στα πολιτικά χαρτοφυλάκια. Και αυτό δεν είναι λεπτομέρεια. Σε μια περίοδο όπου η δημοτική αρχή καλείται να απαντήσει για την αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα, για την ανταποδοτικότητα των τελών και για τις τριβές με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αλλαγή γενικής γραμματέως λειτουργεί ως προοίμιο ευρύτερης επανεκκίνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο verena.gr, οι πληροφορίες εμφανίζονται σίγουρες ότι η γενική γραμματέας του Δήμου Ρόδου μέχρι σήμερα, Άννα Παρασκευοπούλου, απομακρύνεται από τη θέση της. Στο ίδιο πλαίσιο, καταγράφεται ότι είναι πιθανό να αναλάβει ρόλο συμβούλου σε θέματα πολεοδομίας, μία μετατόπιση που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν «κλείνει» τη σχέση συνεργασίας, αλλά τη μετασχηματίζει σε διαφορετικό πεδίο ευθύνης.
Αντικαταστάτρια είναι γυναίκα, προέρχεται από τη λοιπή Ελλάδα, έχει ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση και βρίσκεται ήδη στη Ρόδο, μάλιστα αναφέρεται ότι κάποιοι ισχυρίζονται πως την έχουν δει στο δημαρχείο. Το κρίσιμο στοιχείο, όπως επισημαίνεται, είναι ότι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τη δημοτική αρχή, κάτι που κρατά την υπόθεση σε επίπεδο πληροφοριών και όχι θεσμικής επιβεβαίωσης.
Στο ίδιο δημοσίευμα αποτυπώνεται και το παρασκήνιο: ακουγόταν εδώ και καιρό ότι η σημερινή γενική γραμματέας δεν είχε την καλύτερη συνεργασία με δημοτικούς παράγοντες, πλην του ίδιου του δημάρχου. Πρόκειται για φράση που, πολιτικά, μεταφράζεται σε μια διαπίστωση που συναντάται συχνά σε περιόδους αναδιάταξης. Όταν η γραμμή συνεννόησης περνά σχεδόν αποκλειστικά από τον δήμαρχο και δεν «κουμπώνει» ομαλά με τα υπόλοιπα επίπεδα διοίκησης και πολιτικής διαχείρισης, η δημοτική μηχανή εμφανίζει τριβές που αργά ή γρήγορα οδηγούν σε διορθωτικές κινήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», το νέο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Άννα Παρασκευοπούλου προέρχεται από την Αθήνα και διαθέτει 30ετή θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, όμως το προφίλ που περιγράφεται παραπέμπει σε επιλογή με τεχνοκρατικό αποτύπωμα, διοικητική εμπειρία και γνώση των μηχανισμών. Αν αυτό ισχύει, τότε η δημοτική αρχή δείχνει ότι αναζητά μια γενική γραμματέα που θα λειτουργήσει ως επιταχυντής αποφάσεων, με έμφαση στη διαδικασία, στην πειθαρχία υλοποίησης και στη διαχείριση του εσωτερικού συντονισμού.
Η χρονική επιλογή και ο παράγοντας Βρούτσης
Σε ό,τι αφορά στον ευρύτερο ανασχηματισμό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης καθυστέρησε τις ανακοινώσεις, καθώς δεν ήθελε να επισκιάσει την επίσκεψη του υπουργού Γιάννη Βρούτση. Η σημείωση αυτή έχει πολιτική λογική: όταν μια κυβέρνηση εκπροσωπείται σε έναν τόπο με επίσκεψη υπουργού, το τοπικό επιτελείο συχνά αποφεύγει να ανοίξει εσωτερικό κύκλο ανασχηματισμού την ίδια ημέρα, ώστε να μην μετατοπιστεί η δημόσια ατζέντα από το κυβερνητικό γεγονός σε εσωτερικές ισορροπίες.
Παραμένει άγνωστο αν οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή την προσεχή εβδομάδα. Πηγές του Δήμου Ρόδου, όπως μεταφέρεται, λένε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας στο μεσοδιάστημα, ακόμη και αν έχει λήξει η θητεία αντιδημάρχων, καθώς ο ίδιος ο δήμαρχος δύναται να υπογράφει αποφάσεις. Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι η διοίκηση προσπαθεί να «κλείσει» προληπτικά τον χώρο σε κριτική περί κενού διοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι θεσμικά υπάρχει συνέχεια.
Το πολιτικό υπόβαθρο του ανασχηματισμού και οι 3 πιέσεις
Το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρομολογούνται οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Οι πληροφορίες της «δημοκρατικής» σκιαγραφούν ένα κλίμα αμφισβήτησης για την καθημερινότητα και την ανταποδοτικότητα των τελών, αλλά και τριβές με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανασχηματισμός δεν παρουσιάζεται ως απλή αλλαγή ρόλων, αλλά ως προσπάθεια να μετακινηθούν κέντρα ευθύνης σε νευραλγικά πεδία, ώστε να υπάρξει μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Το υπόβαθρο, όπως αποτυπώνεται, αφορά 3 παράλληλες πιέσεις. Πρώτον, η καθημερινότητα, από μικροεπισκευές σε δρόμους και πεζοδρόμια μέχρι καθαριότητα και λειτουργία υπηρεσιών, έχει γίνει δείκτης αξιοπιστίας. Δεύτερον, η ανταποδοτικότητα των τελών συγκεντρώνει κριτική, επειδή οι πολίτες αναμένουν χειροπιαστή βελτίωση υπηρεσιών. Τρίτον, οι σχέσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν δοκιμαστεί σε επίπεδο συντονισμού και χρηματοδοτήσεων, δημιουργώντας κενά που απαιτούν πολιτική και διοικητική ευελιξία.
Μέσα σε αυτό το τρίπτυχο, η αλλαγή γενικής γραμματέως δεν είναι άσχετη. Αντίθετα, μπορεί να διαβαστεί ως το πρώτο βήμα για να ενισχυθεί η εσωτερική διοικητική λειτουργία, πριν δοθεί η μάχη των έργων, των υποδομών και των κρίσιμων χαρτοφυλακίων.
Οπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», στο επίκεντρο βρίσκεται η ΔΕΥΑΡ και το μέτωπο των υποδομών. Αναφέρεται ότι εξετάζεται η αναβάθμιση του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου Σωτήρη Βαγιανού σε αντιδήμαρχο, με πιθανότερη ανάληψη των καθηκόντων του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Υποδομών, θέση που σήμερα κατέχει ο Σταύρος Τσουβάλης. Παράλληλα, σε αντιστροφή ρόλων, συζητείται είτε η ανάθεση των καθηκόντων του προέδρου της ΔΕΥΑΡ στον ίδιο τον Σταύρο Τσουβάλη είτε στον Λάμπη Χρυσοβαλάντη.
Η ανάγνωση των σεναρίων έχει συγκεκριμένη πολιτική λογική. Ο τομέας των τεχνικών έργων και των υποδομών είναι εκεί όπου μετριέται καθημερινά η διοίκηση, καθώς οι λακκούβες, οι φθορές, οι μικροπαρεμβάσεις και οι αστοχίες βγαίνουν αμέσως στον δημόσιο χώρο. Η «δημοκρατική» σημειώνει ότι ο ρόλος του Σωτήρη Βαγιανού στην προηγούμενη περίοδο σε αναθέσεις δημοσίων έργων και κυρίως στην αντιμετώπιση των λακκούβων και της καθημερινότητας τον καθιστά ικανό για την ανάληψη της νέας θέσης. Εδώ βρίσκεται και η ουσία της επιλογής: αν ο δήμαρχος επιδιώκει «επανεκκίνηση», η μεταφορά βάρους σε πρόσωπα με αποτύπωμα υλοποίησης είναι το προφανές μοτίβο.
Η σημερινή σύνθεση της δημοτικής αρχής ως αφετηρία των αλλαγών
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος μιας ενδεχόμενης αναδιάταξης, έχει σημασία να καταγραφεί η ισχύουσα σύνθεση. Αντιδήμαρχοι σήμερα είναι η Σταματία Γιαννέλη στις Διοικητικές Υπηρεσίες, Παιδεία και Δια Βίου Μάθηση, ο Νικόλαος Τσούλλος στη Δ.Ε. Πεταλούδων και στην Επιχειρηματικότητα, ο Μιχαήλ Θωμάτος στην Πολιτική Προστασία και στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ο Δημήτρης Καρατζιάς στην Κυκλική Οικονομία και στη Δ.Ε. Ρόδου, ο Γεώργιος Τόππος στον Τουρισμό και στον Πολιτισμό, ο Γεώργιος Πάττας στην Επικοινωνία, ο Θωμάς Σωτρίλλης στην Κοινωνική Πολιτική, στην Αλληλεγγύη και στην Ισότητα, ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς στα Οικονομικά και στη Μεσαιωνική Πόλη και στα Μνημεία με ιδιότητα αναπληρωτή δημάρχου, ο Σταύρος Τσουβάλης στα Τεχνικά Έργα και Υποδομές καθώς και στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό και στις Πολεοδομικές Εφαρμογές, ο Θωμάς Κώστα στη Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, στην Πρωτογενή Ανάπτυξη και στο Τροχαίο Υλικό και στην κινητή περιουσία, ο Ευστάθιος Μανουσάκης στη Δ.Ε. Καλλιθέας, ο Γεώργιος Βαρελής στη Δ.Ε. Αρχαγγέλου και στην Ψηφιακή Μετάβαση, ο Νικόλαος Παυλακίδης στη Δ.Ε. Λινδίων, η Κατερίνα Καραγιάννη στη Δ.Ε. Αφάντου και στα ΚΕΠ, ο Κωνσταντίνος Μενεγάκης στη Δ.Ε. Αταβύρου με καθήκοντα αναπληρωτή στην Πολιτική Προστασία και στο τροχαίο υλικό, και η Σαββίνα Παπαγεωργίου στη Δ.Ε. Ρόδου και στην προσχολική αγωγή.
Στους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους καταγράφονται ο Γεώργιος Παύλου στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό και στις Πολεοδομικές Εφαρμογές, ο Στέργος Παπαστεργής στη Δ.Ε. Καμείρου και στις Συγκοινωνίες, ο Ιωάννης Μητσός στο Περιβάλλον, στο Πράσινο και στην Αστική Ανάπτυξη, ο Μιχαήλ Πλυγκός στον Αθλητισμό, ο Νικόλαος Χατζηκαλημέρης στην προώθηση της ανακύκλωσης και στη λειτουργία των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και ο Λάμπης Χρυσοβαλάντης στη Δ.Ε. Ιαλυσού.














