Ειδήσεις

Γρίπη: Ο ιός σε έξαρση αλλά τα εμβόλια μένουν στα ράφια των φαρμακείων – “Εμβολιαστική κόπωση” βλέπουν οι ειδικοί

Μειωμένη κατά 30% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι είναι η προσέλευση στα φαρμακεία πολιτών για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, παρά την έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.

Όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των φαρμακοποιών, υπολογίζεται πως από τις 4,2 εκατομμύρια δόσεις που είναι φέτος διαθέσιμες, ούτε οι μισές δεν έχουν γίνει, αν και η εποχική γρίπη ξεκίνησε φέτος πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι ειδικοί, παρά τις συνεχείς αναφορές πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη, κάνουν λόγο για “εμβολιαστική κόπωση” λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια ώρα φαίνεται πως ο καλός καιρός έχει οδηγήσει στην αναβολή του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Έκρηξη στις επισκέψεις σε γιατρούς
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 04 Δεκεμβρίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση κατά 41.5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 23 (37,7%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ εκ των οποίων το ένα απεβίωσε.

Εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά όχι για όλους
Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως το εμβόλιο της γρίπης θα μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση και πως η διαδικασία, πλέον, θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες, καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Αυτό όμως αναμένεται να ισχύσει για τις ευπαθείς ομάδες και όσους είναι άνω των εξήντα ετών. Αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Οι οδηγίες λένε πως το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου