Ειδήσεις

Εμβολιασμοί κατά της Covid και στα ιδιωτικά ιατρεία – Ποια προβλήματα υπάρχουν

Τη δυνατότητα επέκτασης των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων -εκτός από τις δημόσιες δομές- και στα ιδιωτικά ιατρεία, διερευνά το Υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να καλυφθούν σε συντομότερο χρόνο, οι άνω των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμοί ανά μήνα.

Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς, μέσω της οποίας τους προτρέπει να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας κατά της νόσου Covid-19. Οι γιατροί είναι κατ’ αρχήν θετικοί στο κάλεσμα της κυβέρνησης να πραγματοποιούνται από τον Ιανουάριο, εμβολιασμοί και στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Όμως, είναι πολλά ακόμη αυτά που θα πρέπει να διευκρινιστούν μεταξύ των δύο πλευρών, πριν καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι το σχετικό έγγραφο που θέτει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές των ιδιωτικών εμβολιαστικών κέντρων, έχει διαβιβαστεί ήδη στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Ενώ και ο ίδιος, όπως λέει, ζήτησε από τους γιατρούς – μέλη του ΠΙΣ να ανταποκριθούν στο κάλεσμα:

“Η προτροπή μας είναι να ανταποκριθούν όλοι όσοι μπορούν. Να το δουν ως μια εθνική αποστολή για να ανατάξουμε και την οικονομία μας και την υγεία μας, και να βοηθήσουμε όλοι. Διότι χρειαζόμαστε πολλούς εμβολιασμούς, καθώς όπως γνωρίζουμε ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις”, σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Δείτε το σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στα μέλη του:

ΠΙΣ

Ποιες προδιαγραφές θα πρέπει να πληρούν τα ιδιωτικά ιατρεία για να γίνουν Εμβολιαστικά Κέντρα

Στο έγγραφο που έλαβαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι διευκρινίζεται ότι τα ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να δύνανται να δηλώσουν ενδιαφέρον για την ένταξή τους στα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, κάθε ιδιωτικό εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να διαθέτει, χώρο αναμονής, διακριτούς εμβολιαστικούς χώρους για την προστασία του εμβολιαζόμενου, ειδικό εξεταστικό κρεβάτι, τροχήλατο φοριαμό, ειδικό σύστημα απόρριψης απορριμμάτων κ.α.

Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται, επίσης, στελέχωση με προσωπικό, και συγκεκριμένα γιατρό, επισκέπτη υγείας ή νοσηλευτή και έναν διοικητικό υπάλληλο για τη γραμματειακή υποστήριξη.

Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, εκτός από την προμήθεια ενός ειδικού ψηφιακού συστήματος για την παρακολούθηση και καταγραφή της θερμοκρασίας του ψυγείου που θα φυλάσσονται τα εμβόλια.

“Πρακτικά όλα τα ιδιωτικά ιατρεία πληρούν τις προδιαγραφές για να κάνουν εμβολιασμούς. Το μόνο το οποίο ζητά ο Υπουργείο Υγείας είναι, εφόσον το ιατρείο διαθέτει ένα ψυγείο, ο ιατρός θα πρέπει να προμηθευτεί έναν καταγραφέα θερμοκρασίας. Διότι εάν για οποιονδήποτε λόγο μέσα στη νύχτα συμβεί μια διακοπή ρεύματος και η θερμοκρασία του ψυγείου ανεβεί και δεν το καταλάβει ο γιατρός, την άλλη μέρα δεν θα έχει εμβόλια μέσα στο ψυγείο, θα έχει … νεράκι. Αλλά πρακτικά αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να προμηθευτούν οι γιατροί, καθώς όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν σε ένα ιατρείο”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Από την πλευρά των γιατρών, επίσης, είναι αυτονόητο ότι πριν από την έναρξη των εμβολιασμών στον πληθυσμό, θα πρέπει το εμβόλιο να χορηγηθεί και στους ίδιους, για λόγους ασφάλειας δικής τους και των πολιτών που θα εμβολιαστούν.

Εμβολιασμοί: Διαπραγματεύσεις για το ωράριο και την αμοιβή

Τα Εμβολιαστικά Κέντρα στα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε οκτάωρη βάση, έξι ημέρες την εβδομάδα. Οι ιδιώτες γιατροί, ωστόσο, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας ζητώντας πιο ευέλικτο ωράριο:

“Όσο πιο ευέλικτος γίνει ο τρόπος που μπορούν οι γιατροί να βοηθήσουν, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι. Για παράδειγμα ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας, εάν μπορεί κανείς στο ιατρείο του να διατηρήσει ωράριο λιγότερο του 8ώρου, ή να μπορεί κάποιος να επιλέξει τις ημέρες που θα κάνει εμβολιασμούς, δηλαδή τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και 4 αντί για 8 ώρες την ημέρα”, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι προτίθενται μάλιστα να οργανώσουν και ενημερωτικές δράσεις για τους γιατρούς – μέλη, όταν διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της χορήγησης του εμβολίου, όπως για παράδειγμα εάν εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες κ.α.

Διαπραγματεύσεις γίνονται και για την αποζημίωση των γιατρών, η οποία -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου Υγείας- έχει προταθεί στο ύψος των 5 ευρώ ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, αμοιβή που περιλαμβάνει την κύρια και την επαναληπτική δόση, ανά εμβολιαζόμενο.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού με τους πολίτες μέσω της άυλης συνταγογράφησης, κι αν θα υπάρχει η δυνατότητα για τον πολίτη να επιλέξει το ιδιωτικό ιατρείο, έναντι της δημόσιας δομής.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου