Τοπικές Ειδήσεις

Ε.Ι.Θ.Ε.Λ.: “Απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο υγείας Πάτμου”

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ εδώ και μήνες από τον Μάρτιο έχει επισημάνει την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο υγείας Πάτμου , λόγω υποστελέχωσης της μονάδας, αλλά και των απαράδεκτων συμπεριφορών εκ μέρους της διοίκησης της μονάδας υγείας.

 

Πράγματι δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε με τίς αναφορές πού έρχονται από εργαζόμενους τής μονάδας υγείας, κατοίκους τού νησιού και επισκέπτες.

Συνεχείς καταγγελίες πού αφορούν πρωτίστως την υποστελέχωση τής μονάδας υγείας, αλλά και συμπεριφορές πού θα μπορούσαν να απασχολήσουν την δικαιοσύνη εκ μέρους της διοίκησης τής μονάδας. Συμπεριφορές πού εξανάγκασαν σέ παραίτηση τρείς γιατρούς. Αποτέλεσμα το Κ.Υ να μείνει χωρίς αγροτικό ιατρό μετά από πολλά χρόνια και να παραιτηθεί η γενική γιατρός πού υπηρετούσε με μετακίνηση από το Γ.Ν. Ρόδου.

Εκτός των ανωτέρω έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και στο νοσοκομείο Λέρου από τίς μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού για την στοιχειώδη κάλυψη τής λειτουργείας τού Κ.Υ Πάτμου.

Αποφάσεις, συμπεριφορές, πειθαρχικά και ποινικά ελεγκτέες σέ βάρος γιατρών και λοιπού προσωπικού.

Ψυχολογική ακόμη και σωματική βία, συνεχείς απειλές αναφορών σε βάρος νέων γιατρών, με απειλές για απόλυση ή μετακίνηση σέ μικρότερα νησιά ( τύπου εξορίας) .

“Εντέλλεσθε” να παραμείνουν οι αγροτικοί ιατροί στο νησί ενώ βρίσκονται σε κανονική άδεια για να χρησιμοποιηθούν σε τυχόν διακομιδές και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Υποτίμηση τής αξιοπρέπειας νέων γιατρών πού τώρα αρχίζουν την προσφορά τούς στην κοινωνία.

Αναφορά σε δημοτικό συμβούλιο ( 6/10/2022) από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του κέντρου υγείας, μάλιστα χωρίς την παρουσία του γιατρού με λόγια όπως “αποτελεί την ντροπή της ιατρικής” και ότι” εγώ κόβω τα πόδια σε όποιον μιλάει άσχημα για τους Πατμίους ” και μετα από λίγο ανακάλεσε αποδεικνύοντας το ψεύδος των προηγουμένων . Είναι προσφιλής μέθοδος για κάποιους να «ρίχνουν λάσπη» και μετά να αφήνουν το ανεμιστήρα να κάνει τη δουλειά του. Πρακτική, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα, που σηματοδοτείται και εκφράζεται μέσα από ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό προφίλ. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από την διοίκηση του κέντρου υγείας.

Οι γιατροί χωρίς καμία ενημέρωση μαθαίνουν από μηνύματα ότι εφημερεύουν την ίδια ή την επομένη, πρόγραμμα ανύπαρκτο εφημεριών ή εβδομαδιαίο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος ή έστω στοιχειώδη συνεργασία, αποτέλεσμα να είναι αδύνατο ο παραμικρός προγραμματισμός σέ οικογενειακό ή προσωπικό επίπεδο.

Να προσθέσουμε ότι σχεδόν το σύνολο των γιατρών πού μετακινήθηκαν το καλοκαίρι στο Κ.Υ. έχουν δηλώσει, ότι δεν θα επιθυμούσαν λόγω τής τοξικότητας τού κλίματος να επιστρέψουν.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για παρεμβολή εκ μέρους της διοίκησης σέ θέματα πού αφορούν καθαρά ιατρικές αρμοδιότητες.

Από τά στοιχεία που μας έχουν γνωστοποιηθεί θα μπορούσαμε να γράφουμε αρκετές σελίδες με συγκεκριμένα περιστατικά, όμως ο σκοπός τής ανακοίνωσης όπως συμφωνήθηκε από τά μέλη τού Δ.Σ τής Ένωσης είναι, αρχικά η προειδοποίηση αλλαγής πορείας από την διοίκηση τής μονάδας υγείας και εάν δεν συμβεί , αντικατάσταση της από την προϊσταμένη αρχή, κατά δεύτερο εξίσου αν όχι περισσότερο ουσιώδες η στελέχωση τού Κέντρου Υγείας σέ ιατρικό , νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό .

Η Ένωση είναι στο πλευρό των εργαζομένων και καλούμε όλους μαζί με τούς κατοίκους να αγωνιστούμε για δωρεάν, ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Να αγωνιστούμε για ένα Κέντρο Υγείας πού να προσφέρει υπηρεσίες καλύπτοντας όλο το φάσμα των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών. Επίσης καλούμε τους κατοίκους να μην ανεχθούν άλλο τέτοιου είδους συμπεριφορές, ξένες ως προς τα ήθη και τα έθιμα τους, της φιλοξενίας και του σεβασμού στον συνάνθρωπο.

Το παρόν ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Δ.Σ και αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στο Υπουργείο Υγείας και στα Μ.Μ.Ε.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος          Η Γ. Γραμματέας

Γ. Τσουκαλάς         Ε. Χατζηδάκη

Επιπρόσθετη-συμπληρωματική άποψη-θέση σχετική με την «Ανακοίνωση-Καταγγελία του ΔΣ της Ε.Ι.ΘΕ.Λ. για το Κ.Υ. Πάτμου στις 7/10/2022» του Ιατρού και Προέδρου του ΔΣ της Ε.Ι.ΘΕ.Λ. Γιώργου Τσουκαλά.

 

Για την κατάσταση στο Κ.Υ Πάτμου ευθύνεται η διοίκηση του, η Δημοτική αρχή, πρωτίστως όμως η 2η Υ.ΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και κατά επέκταση η κυβέρνηση, που ενώ είναι ενήμεροι για τις ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό και τις αυταρχικές συμπεριφορές ( άπτονται του ποινικού κώδικα) εκ μέρους των διοικούντων την μονάδα υγείας, δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Ανέχονται για μικροκομματικά συμφέροντα όλη αυτή την κατάσταση, που περιγράφεται στη προαναφερόμενη «Ανακοίνωση-καταγγελία» του ΔΣ της Ε.Ι.ΘΕ.Λ.. Κατάσταση που οδήγησε στην παραίτηση γιατρών και άλλου προσωπικού ( διοικητικού, γενικών καθηκόντων) .

Μάλιστα εκτός των άλλων ευτράπελων και ταυτόχρονα επικίνδυνων, για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που προσφέρει η μονάδα, η διοίκηση του Κ.Υ Πάτμου, προφανώς έχοντας τις πλάτες τοπικών βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος διακηρύσσει ψευδώς ότι όλα βαίνουν καλώς, αποπροσανατολίζοντας την τοπική κοινωνία. Αν κάποιος πει το αντίθετο και διεκδικήσει την στελέχωση του Κ.Υ ή καλλίτερες συνθήκες εργασίας, οι προαναφερόμενοι «βάζουν και εκτοξεύουν λάσπη στον ανεμιστήρα», εκβιάζουν και απειλούν. Η πρακτική αυτή αποτελεί προσφιλή μέθοδο τους Επιπρόσθετα έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην λειτουργία του νοσοκομείου Λέρου με τις συχνές μετακινήσεις γιατρών για στοιχειώδη κάλυψη των κενών του Κέντρου Υγείας Πάτμου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ι.ΘΕ.Λ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου