Συνεντεύξεις

Λ. Αυγενάκης: «Η πρόταση της Ν.Δ. προς τους πολίτες είναι η “Συμφωνία της Αλήθειας”»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Η δική μας πρόταση στους πολίτες, είναι η ‘Συμφωνία Αλήθειας’ με όλους τους Έλληνες» δηλώνει κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ξεκινώντας από τις δημοσκοπήσεις με την πιο πρόσφατη της ‘Αυγής’ όπου φαίνεται να παγιώνεται το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του Σύριζα, ο κ. Αυγενάκης, απαντάει σε μια σειρά από πολιτικά ερωτήματα της επικαιρότητας. Εκτιμά ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναλυτικό και μετρημένο ενώ στην ερώτηση ‘πώς θα κυβερνήσετε’, δηλώνει πως: «Η Ν.Δ. θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή».
Ακόμη, μιλάει για τη δημιουργία του Υπερ-Ταμείου, για την επίθεση του υπουργού Παιδείας κατά της Εκκλησίας, για το προσφυγικό αλλά και για τις επενδύσεις, που με τέτοιο ‘εχθρικό’ οικονομικό – πολιτικό περιβάλλον είναι αδύνατο να έρθουν επενδυτές και ανάπτυξη σε αυτή την χώρα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Αυγενάκη, να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση… ‘παγίωσης’ της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον Σύριζα. Κατά την άποψή σας, είναι αισιόδοξο αυτό ή απαιτείται κι άλλη βελτίωση του κλίματος απέναντι στο εκλογικό σώμα;
Όλες οι δημοσκοπήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή της εφημερίδας «Η Αυγή» αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στη ΝΔ η οποία ενισχύεται κάθε φορά και περισσότερο και βέβαια επιβεβαιώνεται η τεράστια δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην Κυβέρνηση και το αίτημα της πλειοψηφίας να γίνουν εκλογές, ώστε να αποκτήσει αξιόπιστη κυβέρνηση ο τόπος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 36% κρίνει ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν η καταλληλότερη για τη χώρα, και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με 19 μονάδες διαφορά. Προφανώς και είναι αισιόδοξα μηνύματα όλα αυτά. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ βρισκόταν στο -8 και σήμερα βρίσκεται κατά μέσο στις +12 μονάδες. Αλλά για εμάς το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, όχι απλώς για μια εκλογική νίκη, αλλά για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Για να γίνουν επιτέλους οι ιδέες μας κυρίαρχες στην ελληνική κοινωνία.
• Ο κ. Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις και ένα πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση. Θα καταφέρει να πείσει τους Έλληνες, που εμφανίζονται πολύ δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι τόσο από την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ όσο και από το πολιτικό σύστημα;
Ο πρόεδρός μας παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ τα βασικά σημεία ενός οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση, που βασίζεται στις αρχές: λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες, τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων της ανάπτυξης, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση της ρευστότητας και διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς. Αυτή είναι η δική πρόταση στους πολίτες, η «Συμφωνία Αλήθειας με όλους τους Έλληνες».
Το πρόγραμμά μας είναι αναλυτικό και μετρημένο. Οδηγεί σε 4% ετήσια ανάπτυξη και 120.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας το χρόνο για μια πενταετία. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας σήμερα. Κάντε μία αντιδιαστολή μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων που κάνουμε εμείς και των 12 δις ευρώ του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του κ. Τσίπρα το 2014, το οποίο από παροχές 12 δις, έγιναν τελικά φόροι και μέτρα ύψους 9 δις ευρώ με το 3ο μνημόνιο.
• Εάν κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές, με ποιους πιστεύετε ότι πρέπει να κυβερνήσει και να κάνει συνεργασία εάν απαιτηθεί;
Ως ΝΔ θα ζητήσουμε μία ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των πεδίων δημόσιας πολιτικής. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Πέραν αυτού όμως, και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.
• Με τόσα ανοιχτά μέτωπα, την οικονομική ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες κ.λπ. θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις;
Είναι αδύνατο. Ανάπτυξη και επενδύσεις από μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει και δεν το υπηρετεί, δεν έρχεται. Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός προβλέπει 2,7% αύξηση του Α.Ε.Π. για το 2017! Ανάπτυξη από πού; Ποιοι θα την δημιουργήσουν; Οι κλειστές επιχειρήσεις και οι στρατιές των ανέργων; Με τι πόρους; Με τις επενδύσεις που διώχνουμε; Δίχως ρευστότητα; Με ένα τραπεζικό σύστημα που υπολειτουργεί; Τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν. Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του ριζοσπαστικού, μετρημένου και αξιόπιστου σχεδίου που προτείνουμε στον ελληνικό λαό είναι μια κυβέρνηση αποτελεσματική, ομοιογενής και απόλυτα αφοσιωμένη στο στόχο.
• Ποια είναι η άποψή σας για το Υπερ-Ταμείο; Η Ν.Δ. θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο;
Μέσα στο χρονικό διάστημα της Κυβέρνησης Τσίπρα, η οικονομία κατέρρευσε. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές υποχώρησαν. Τα «λουκέτα» στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώθηκε. Ταπεινωτικές δεσμεύσεις – όπως το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης» – αναλήφθηκαν. Όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας της χαρωπής διαπραγμάτευσης των κ.κ. Τσίπρα – Βαρουφάκη με απίθανης αφέλειας επαναστάσεις. Σήμερα δυστυχώς, η πατρίδα προχωρά σκυφτή. Κι αυτό δεν της αξίζει. Δεν της ταιριάζει μια Κυβέρνηση που συνιστά ένα ιστορικό ατύχημα για τη χώρα
Όχι. Σας θυμίζω ότι το υπερταμείο είχε προταθεί και στο παρελθόν. Με τη ΝΔ δε θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Όχι επειδή είμαστε αλάνθαστοι. Αλλά επειδή παρά τα λάθη μας, κρατήσαμε πάντα κάποιες σταθερές αρχές: Απέχθεια προς το λαϊκισμό. Γνήσιο πατριωτισμό, που βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Προσήλωση στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Ελλάδας. Εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ελλήνων. Αφοσίωση στις αξίες της Ελευθερίας και της αλληλεγγύης, της ατομικής δημιουργίας.
• Πώς είδατε την συνεχή επίθεση του κ. Φίλη κατά της Εκκλησίας; Είναι ένα πολιτικό επιχείρημα που θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, όπως το διαχειρίζεται;
Η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, απέδειξε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει. Η Νέα Δημοκρατία – όπως είχε επισημάνει και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης – επανέλαβε ότι κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στην αναμόρφωση του μαθήματος και την παροχή επιπλέον γνώσης σε σχέση με άλλες θρησκείες.
Αυτό, όμως, θα μπορούσε να γίνει μόνο σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φίλης επέλεξαν την απαξιωτική άρνηση κάθε διαλόγου και τη σύγκρουση με την Εκκλησία σε ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και μάλιστα σε μια στιγμή που η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων διχαστικών αντιπαραθέσεων.
• Το προσφυγικό παραμένει μία ανοιχτή πληγή για την χώρα μας. Ωστόσο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης απέδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Από την άλλη, η χρηματοδότηση που υποσχέθηκε η Ε.Ε. σε όσες περιοχές έχουν hotspots δεν ήρθε ποτέ -εμείς το ζούμε στα νησιά. Και η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της για να επιβάλει την δική της ατζέντα. Τι πρέπει να γίνει;
Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της, σχετικά με τους αργούς – αν όχι μηδενικούς – ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ιδεοληψία της δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στη χώρα και σήμερα κινδυνεύει να οδηγήσει στην ανάκληση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 509.000.000 ευρώ, την ώρα που έχει επισήμως ενημερωθεί για τον επικείμενο κίνδυνο απώλειας αυτής της σημαντικής χρηματοδότησης, ενώ η αδυναμία της να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια, καθώς και η αδυναμία συνεννόησης των αρμοδίων φορέων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το Εθνικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη και σοβαρή λύση. Ας το μελετήσει επιτέλους η Κυβέρνηση.
• Η Κυβέρνηση πάγωσε όλα τα δημόσια έργα με το ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις. Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση έχοντας μπροστά μας την διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργα που έχουν σταματήσει;
Η Κυβέρνηση με την έλλειψη προγραμματισμού και την προχειρότητά της, δεν έλαβε μέριμνα για την ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίηση του νόμου. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος νόμος απαιτείται η έκδοση μιας σειράς παράγωγων νομοθετημάτων (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι), τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί καν, εάν η Κυβέρνηση είχε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις στον προαναφερόμενο νόμο που να ορίζουν το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να εφαρμόζεται μέχρι την ολοκλήρωση των παράγωγων νομοθετημάτων. Τώρα δυστυχώς έχουμε χάσει δύο ολόκληρους μήνες και φοβάμαι ότι θα χάσουμε πολύ περισσότερους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δε διακρίνεται για τα αντανακλαστικά της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου