Ειδήσεις

«Εμείς πετύχαμε μείωση πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης το διαπραγματεύεται»-Η απάντηση του Μαξίμου

«Ο πρωθυπουργός ψάχνει να βρει δικαιολογία για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις μέσα από την αύξηση των στόχων για τα πλεονάσματα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντά το Μαξίμου.

Βολές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως υιοθετεί βαθιά συντηρητικές θέσεις και πως επιδιώκει να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο τέως πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, ωστόσο ο νυν κάτοικος του Μεγάρου Μαξίμου θέλει να το… διαπραγματευθεί.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευθεί για κάτι που πετύχαμε χωρίς διαπραγματεύσεις. Ψάχνει να βρει δικαιολογία για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, μέσα από την αύξηση των στόχων για τα πλεονάσματα. Συνέντευξη στο CNBC. https://www.syriza.gr/article/id/82915/Al.-Tsipras:-O-k.-Mhtsotakhs-thelei-na-diapragmateythei-gia-kati-poy-petychame-chwris-diapragmateyseis.html 

45 people are talking about this
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αναφορά του κ. Τσίπρα:

«Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, τα οποία όταν αναλάβαμε την εξουσία ήταν απολύτως άδεια. Τότε είπαμε πως πλέον μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account) με 5,5 δισ. από τα 40 ώστε να είναι απόλυτα βέβαιοι οι εταίροι μας ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Αλλά, έχουμε την κυριαρχία και παίρνουμε την απόφαση να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% το 2020. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε την εξουσία δεν αποδέχθηκε την πρόταση και θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε την παραπάνω στάση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ψάχνει να βρει δικαιολογία για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις μέσα από την αύξηση των στόχων για τα πλεονάσματα. Διότι πιστεύει στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ήταν στον πυρήνα των μνημονίων».

Η απάντηση του Μαξίμου

Λίγη ώρα αργότερα, κύκλοι της Ν.Δ., απαντώντας στα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν τα παρακάτω:

«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διακινεί ανύπαρκτες και παγκοσμίως άγνωστες “επιτυχίες” του. Τίποτα από όσα διακινεί εκ των υστέρων και απελπισμένα δεν ισχύει. Ψέματα έλεγε ως κυβέρνηση, ακόμη μεγαλύτερα ψέματα λέει και ως αντιπολίτευση. Του ευχόμαστε good success.

»ΥΓ: Αναζητήσαμε το επίμαχο απόσπασμα στο CNBC, αλλά το μόνο μέρος που το βρήκαμε, ήταν το site του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε;».

Η απειλή δεν έρχεται από τα… Αριστερά

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ίδιος παραμένει αντισυστημικός. Υπενθύμισε επίσης, ότι πριν από πέντε χρόνια «όλοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, που θέλουν να αλλάξουν πολιτικές στην Ευρώπη, ήταν η απειλή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «σήμερα, πέντε χρόνια μετά, πιστεύω ότι η πλειοψηφία τους είναι πεπεισμένη ότι αυτή η απειλή δεν έρχεται από την Αριστερά. Αλλά η απειλή στην Ευρώπη έρχεται από τη Δεξιά, ειδικά από την άκρα Δεξιά. Η απειλή δεν έρχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη προς μια κατεύθυνση με περισσότερη Δημοκρατία και Ισότητα, αλλά από τις δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη».

Για μετανάστευση και Brexit

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις προκειμένου να προσπαθήσουμε να βρούμε μια αποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα δίκαιη λύση στο θέμα της μετανάστευσης».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «ο αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι οι νοτιότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά η ίδια η Γερμανία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθούν «συλλογικές λύσεις» στην Ευρώπη.

Όσο για το Brexit, δήλωσε πως ήταν «μια κακή επιλογή» για το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως για τους πιο αδύναμους,  τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη. Προέβλεψε επίσης ότι «η ζημιά θα είναι τεράστια και θα είναι ζημιά για όλους μας», καθώς -όπως υποστήριξε- «η μεγαλύτερη ζημιά, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, είναι προ των πυλών για όλα τα κράτη μέλη, και κυρίως για τα πιο ισχυρά μέλη της Ένωσης… οι οικονομίες τους είναι διασυνδεδεμένες με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου