Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν προχθές βράδυ τα εγκαίνια της 50ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας στην Κρεμαστή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές κκ. Μάνος Κόνσολας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρώην βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αγγελος Ανανίας, Χρήστος Ευστρατίου, Δημήτρης Τσοπανάκης και Χρήστος Μπάρδος, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Αντώνης Γιαννικουρής , ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Κ. Ματζάκος, η διευθύντρια του γραφείου του περιφερειάρχη κ. Χάιντι Λαζάνη, οι εκπρόσωποι του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών κ.κ. Φράνκυ Μπενότ και Αναστασία Σκιαθίτη, ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Κρεμαστής και πλήθος κόσμου. Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος η δημοσιογράφος κ. Άννα Σαρρή άνοιξε την εκδήλωση.

«Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης. Δημιουργήθηκε μια ολόκληρη ιστορία. Εμείς ευχόμαστε αυτή η ιστορία να συνεχιστεί και να αποδώσει καρπούς. Όλα τα πράγματα γνωρίζουν διακυμάνσεις. Η θέληση μπορεί να ξεπεράσει τις διακυμάνσεις και να δώσει μια σταθερή πορεία. Πάντοτε πρέπει να θυμόμαστε πως το γίγνεσθαι της εκθέσεως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ένα πολιτισμικό μέγεθος που οφείλουμε να στηρίξουμε», τόνισε στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου μετέφερε στην εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης, καθώς ο περιφερειάρχης δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης επειδή βρισκόταν στην Κω, δίνοντας αγώνα για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, είχαν να κάνουν με την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Η Περιφέρεια θέλοντας να τιμήσει τα χρυσά πενήντα χρόνια λειτουργίας της έκθεσης συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ανεβάζοντας τον πήχυ της προβολής τόσο της διοργάνωσης όσο και των προϊόντων που παράγονται στη Ρόδο και στα άλλα νησιά. Η χώρα μας περνά δύσκολες ώρες. Επαφίεται σε μας να τη στηρίξουμε και να την οδηγήσουμε εκεί που πρέπει με ελπίδα και πολλή δουλειά. Οι δυσκολίες δεν θα πρέπει να μας πτοούν», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης. Στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως όλοι οι φορείς θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό του τόπου.

«Φανταζόμασταν αλλιώς τα εγκαίνια της έκθεσης. Αυτό που είχε οραματιστεί ο αείμνηστος Γ. Ζίγδης άντεξε στο χρόνο . Ήθελε να βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Πριν 50 χρόνια η αγροτική οικονομία ήταν ο κύριος αναπτυξιακός προσανατολισμός της περιοχής. Αργότερα ήρθε η τουριστική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενούσαμε πολλούς εκθέτες από άλλες περιοχές. Φιλοδοξία όλων των δημοτικών αρχών ήταν να προσελκύσουν εκθέτες και από άλλες χώρες της Μεσογείου. Δεν έχουμε εγκαταλείψει αυτή τη σκέψη. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτό δεν πρέπει όμως να μας απογοητεύει, γιατί ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Οι δυσκολίες μας έχουν να κάνουν με το κεντρικό κράτος που αναγνωρίζει μεν πως ο τόπος του προσφέρει τα μέγιστα αλλά του ανταποδίδει τα ελάχιστα.

Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε στην κοινωνία», δήλωσε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος. «Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας που φέτος έχει την ιδιαιτερότητα να είναι επετειακή λόγω της συμπλήρωσης πενήντα ετών από την έναρξη λειτουργίας της. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εισέρχονται οι επισκέπτες από το χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου Κρεμαστής. Με τον τρόπο αυτό από τη μια τιμώνται οι νέες ιδέες των πρωτεργατών της έκθεσης και από την άλλη δίνεται η ευκαιρία στους σημερινούς φίλους και επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τον αρχικό χώρο διεξαγωγής της έκθεσης. Παράλληλα υπήρξε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αποτελεί για πρώτη φορά επίσημο συνδιοργανωτή.

Η έκθεση αποτελεί αναμφισβήτητα το μακροβιότερο πολιτιστικό γεγονός στο νησί της Ρόδου και είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ένα σχετικά μικρό πληθυσμιακά χωριό, όπως είναι η Κρεμαστή, κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά να αναδείξει ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός μια έκθεση χειροτεχνικών και αγροτικών προϊόντων με πανελλαδική εμβέλεια. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων χειροτεχνίας και αγροτικής παραγωγής της περιοχής αλλά και του πολιτισμικού πλούτου του νησιού είναι τα κύρια σημεία στα οποία αποσκοπούσε και συνεχίζει να αποσκοπεί η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Κρεμαστής κ. Τσαμπίκος Ποδιώτης.

Στην έκθεση συμμετέχουν 60 εκθέτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εκπροσωπούν τη χειροτεχνία, την βιοτεχνία και την αγροτική οικονομία. Μετά το πέρας της τελετής κατά την οποία δεν έλαβαν το λόγο, όπως κάθε χρόνο οι βουλευτές του νομού αν και ήταν παρόντες, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης. Η περιήγηση ξεκίνησε από την είσοδο της έκθεσης, όπου υπάρχει πλούσιο ιστορικό υλικό και φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εποχή που ξεκίνησε να λειτουργεί η έκθεση, ενώ έγινε και ρίψη πυροτεχνημάτων για να τιμηθούν τα πενήντα χρόνια λειτουργίας της έκθεσης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ