Ειδήσεις

Ακόμη μία τραγωδία στη Μεσόγειο

H στιγμή κατά την οποία αναποδογύρισε η βάρκα στην οποία επέβαινε ήταν «λες και εκτοξεύτηκε στη θάλασσα από καταπέλτη», σύμφωνα με την περιγραφή του Παλαιστίνιου αγρότη Μωάμεθ, στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Η κόρη του «εξαφανίστηκε κάτω από το νερό. Εβλεπα μόνο κεφάλια γύρω γύρω, μέσα στο κύμα, όλοι έσπρωχναν τους υπόλοιπους προς τα κάτω σε μια προσπάθεια να παραμείνουν στην επιφάνεια» και συνέχισε: «Ενας τοίχος ανάμεσα σε μένα και την κόρη μου, ενώ η γυναίκα μου αγωνιζόταν να αναπνεύσει. Και βούτηξα κάτω από το νερό, έτοιμος να πεθάνω για να σώσω την κόρη μου».

Μέχρι την Πέμπτη, οπότε αφηγήθηκε την οδύσσεια της οικογένειάς του στην ιταλική εφημερίδα, αδυνατούσε να περιγράψει πώς κατάφερε να κρατήσει στη ζωή την κόρη του και να τραβήξει πάνω στη σωστική λέμβο τη γυναίκα του. Εκατοντάδες πρόσφυγες αγνοούνταν στα νερά της Μεσογείου μετά το ναυάγιο της περασμένης Τετάρτης, ανοιχτά της Λιβύης, όταν αναποδογύρισε αλιευτικό με περίπου 600 επιβάτες, οι 400 εκ των οποίων ανασύρθηκαν ζωντανοί από μια πολυεθνική δύναμη, ναυτική και αεροπορική. Η τραγωδία είναι η φονικότερη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν 800 μετανάστες είχαν πνιγεί στη Μεσόγειο.

Περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR). Συνολικά έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Την αδράνεια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μεταναστευτικό στηλίτευσαν με κοινή τους ανακοίνωση και με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ενωσης, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, η Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Επιτροπής, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης. «Είναι εύκολο να κλαίει κανείς μπροστά από την τηλεόρασή του, παρακολουθώντας τέτοιου είδους τραγωδίες. Είναι πιο δύσκολο να ορθώσει κανείς το ανάστημά του και να αναλάβει την ευθύνη», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι τρεις αξιωματούχοι.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα φέτος, ενώ 190.000 σώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα, που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από την εισροή των προσφύγων, διεκδικούν δικαιότερη συμμετοχή των υπολοίπων χωρών-μελών για τη διαχείριση του φαινομένου. Αν και μετά τις φετινές ναυτικές καταστροφές οι «28» είχαν συμφωνήσει να αναλάβουν επείγουσα δράση, η Ενωση απέτυχε να συμφωνήσει τον περασμένο μήνα στη διανομή 40.000, ως επί το πλείστον προσφύγων από τη Συρία και την Ερυθραία, προκειμένου να ανακουφιστούν η Ιταλία και η Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη δέχθηκαν να φιλοξενήσουν 32.000 πρόσφυγες καθώς και 22.500 αιτούντες άσυλο από τη Συρία, οι οποίοι φιλοξενούνται σε κέντρα εκτός Ε.Ε.

Με δεδομένο το μέγεθος των συρράξεων κατά μήκος της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι μάλλον ταπεινοί και δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. «Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια νέα, πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση», επισήμαναν στη σχετική τους ανακοίνωση οι Τίμερμανς, Μογκερίνι και Αβραμόπουλος. Ωστόσο στις πρόσφατες προτάσεις της Ε.Ε. περιλαμβάνεται και η άκρως αμφιλεγόμενη ιδέα του βομβαρδισμού των λέμβων των διακινητών στη Λιβύη, που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ασφάλεια των προσφύγων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου