Τοπικές Ειδήσεις

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Σύμη η 80ή επέτειος της 8ης Μαΐου 1945

Η Σύμη τίμησε χθες Πέμπτη 8 Μαΐου με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα την 80ή επέτειο από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στους Συμμάχους, στις 8 Μαΐου 1945, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, των βουλευτών Γιάννη Παππά, Μάνου Κόνσολα, Μίκας Ιατρίδη, Βασίλη Υψηλάντη, Γιώργου Νικητιάδη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημαρκου, του δημάρχου Ρόδου και Προέδρου της ΠΕΔ Αλέξανδρου Κολιάδη, του αναπληρωτή περιφερειάρχη Αποστόλη Ασπράκη, των χωρικών αντιπεριφερειαρχών Χρήστου Ευστρατίου και Γιώργου Λεονταρίτη, εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας, των περιφερειακών συμβούλων Φιλήμονα Ζαννετίδη, Χ. Γιασιράνη, Μ. Κλωνάρη, Α. Δελαπόρτα, του γραμματέα του ΤΕΕ Αντώνη Γιαννικούρη, της πολιτευτού Κ. Εμμανουήλ, των τοπικών αρχών, των προξενικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας υπογραμμίζει την ιστορική βαρύτητα της επετείου.
Στην ομιλία του ο υπουργός Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της 80ής επετείου, στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με βάση τη συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνοντας ότι τα νησιά -όποιο κι αν είναι το μέγεθός τους -διαθέτουν αιγιαλίτιδα, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, υποστηρίζοντας ότι θα πράξουμε όπως λένε οι Αγγλοσάξονες «what ever it takes» για να υπερασπιστούμε!
Αμέσως μετά και για πρώτη φορά τον ουρανό της Σύμης διέσχισαν δυο μαχητικά αεροσκάφη!


Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης η πρόξενος της Βρετανίας στην Ελλάδα και την Κύπρο Alexandra Gregory και η υποπρόξενος της Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσσιώρη και η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στα Δωδεκάνησα, Αλίκη Μοσχή.
Η επέτειος αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Δωδεκανήσου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι η ημέρα που η άνευ όρων παράδοση της Δωδεκανήσου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις δυνάμεις των Συμμάχων σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 8 Μαΐου 1945 υπεγράφη στη Σύμη το πρωτόκολλο παράδοσης των Γερμανών στους Συμμάχους και σημαδεύεται η αρχή του τέλους για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου ύστερα από σκλαβιά 600 και πλέον χρόνων και τη λήξη του Β’ Π.Π. Σήμερα 80 χρόνια μετά, τιμώνται οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων στρατιωτών και των στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.
O κ. Γιώργος Χατζημάρκος στην ανάρτησή του από τη Σύμη για την επέτειο της ημέρας, δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα στη Σύμη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δημήτρη Χούπη, όχι μόνο για να τιμήσουμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μαΐου, αλλά για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα:
Στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, η ιστορία, η άμυνα και η δημοκρατία είναι παρούσες και ζωντανές.


Η Σύμη δεν είναι μόνο ένα πανέμορφο νησί. Είναι στρατηγικό σημείο και τόπος-σύμβολο για την Ελευθερία και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Εδώ γράφτηκε ο επίλογος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Αιγαίο, με την παράδοση των Δωδεκανήσων στους Συμμάχους.
Ήταν μία στιγμή λήξης — αλλά και ένα σημείο εκκίνησης: η αρχή της ανοικοδόμησης της Ευρώπης, των υποδομών της, των κοινωνιών της αλλά και της ιδέας της συνεργασίας των λαών. Εδώ, στο άκρο της ηπείρου μας, γεννήθηκε σιωπηλά το ευρωπαϊκό όραμα που σήμερα θεωρούμε δεδομένο.

Η νησιωτικότητα δεν είναι περιθώριο — είναι προτεραιότητα. Είναι τα σύνορά μας αλλά και οι γέφυρές μας με τον κόσμο. Είναι οι άνθρωποι που κρατούν ζωντανή την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους — όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Σε μία εποχή που ο πόλεμος επιστρέφει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και τα άκρα και ο λαϊκισμός απειλούν να διαβρώσουν το κοινό μας μέλλον, η μνήμη γίνεται ευθύνη. Η ειρήνη, η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή και η Ευρώπη χρειάζονται καθημερινή στήριξη.
Από τη Σύμη, θυμόμαστε τι σημαίνει να ανήκεις σε κάτι μεγαλύτερο. Και δεσμευόμαστε να το προστατεύσουμε.
Χρόνια πολλά στη Σύμη και σε όλα τα Δωδεκάνησα», αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος.
Με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη Πανορμίτη – την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης- τιμήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από την ΙΜΣ και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομου Β’, ο Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, σε ειδική τελετή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος λίγο αργότερα, στις 8 το βράδυ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο Λευτέρη Παπακαλοδούκα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο, για τη διαχρονική προσφορά του στο νησί, αλλά κι εν γένει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και την αφοσίωσή του στην προάσπιση της εθνικής ασφάλειας.
Ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας, αναφερόμενος στην τιμητική αυτή διάκριση, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στο πρόσωπο του Α/ΓΕΕΘΑ σε επίτιμο δημότη, τιμάται η εν γένει συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων πέραν από τη φύλαξη των συνόρων από τον στρατό, σε έργα που εκτελούνται, αλλά και στην υγεία, όπου υπηρετούν στρατιωτικοί γιατροί στα νησιά.


Το απόγευμα της Τετάρτης προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη “Τότε μόνο θα γίνουμε Ελλάδα” στη Σύμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την 8η Μαΐου 1945.
Επίσης, το πρωί της Πέμπτης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου στρατιωτικού φυλακίου Αγ. Φανουρίου στη Σύμη και τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσοστόμος.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Σπύρος Κογιάνης και στη συνέχεια αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες ανακατασκευής του φυλακίου. Ακολούθησε η ομιλία του Λεωνίδα Καμπάνη που μαζί με τη σύζυγό του Ηρώ ήταν οι δωρητές. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τους δωρητές και αναφέρθηκε στο παράδειγμά τους υποστηρίζοντας ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας επιβάλουν τη θωράκιση της χώρας μας για τη διατήρηση της ελευθερίας ειδικά στα ανατολικά σύνορα.


Ακολούθησε παρουσία των αρχών, η πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης, η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο και η παρέλαση.
«Απόψε κρυφομίλησε η λευτεριά σε σένα, πάψετε Δωδεκάνησα ναστε συλλογισμένα», αποτυπωμένα λόγια του Φώτη Βαρέλη στην τρίηρη της Σύμης.
Σημειώνεται ότι από τις 4 έως και τις 8 Μαΐου λειτούργησε μουσειακή έκθεση με θέμα τη δράση του Ιερού Λόχου στη Σύμη.
Η έκθεση διοργανώθηκε από τη διακλαδική διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ”.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου