Ειδήσεις

Στους δρόμους οι κάτοικοι των χωριών για το χάλι που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος μετά την μηνυτήρια αναφορά που του κατέθεσαν οι κάτοικοι και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων της Νότιας Ρόδου σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας.

Θα κληθούν να καταθέσουν, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Β. Παπανικόλας, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων της Νότιας Ρόδου.

Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου.
Στη συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο Θεοδωρίδη και μετέβησαν στο γραφείο του Εισαγγελέα και του κατέθεσαν τη μηνυτήρια αναφορά.

Η αναφορά έφερε τις υπογραφές 300 ατόμων που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν στη Νότια Ρόδο.
Οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου μαζί με τους κατοίκους του Εμπωνα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Αταβύρου στο νοσοκομείο Ρόδου.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Αταβύρου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης επικοινώνησε με το Διευθυντή του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ που εδρεύει στη Μυτιλήνη και καλύπτει τις ανάγκες της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου κ. Μανόλη Τσανικλίδη και του ζήτησε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Πρότεινε μάλιστα να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΕΚΑΒ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που χρειάζεται για το προσωπικό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ο κ. Τσανικλίδης δήλωσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ανακοίνωσε πως στις 17 Απριλίου θα έρθει στη Ρόδο πιθανότατα και πάλι μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Ν. Κωστόπουλο. Δεν απέρριψε δε την πρόταση του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη να επισκεφθεί τον Εμπωνα και το Γεννάδι.

Οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου διαμαρτύρονται γιατί δεν υπάρχει στην περιοχή τους ασθενοφόρο. Επίσης, όπως υπογραμμίζουν και στην μηνυτήρια αναφορά τους, δεν υπάρχει γιατρός στο ΚΥ Γενναδίου μετά τις 14.00 γιατί το κέντρο υγείας εφημερεύει μόνο 14 ημέρες το μήνα.

«Για άλλη μια φορά οι συμπατριώτες μας από τη Νότια Ρόδο και από τη δημοτική ενότητα Αταβύρου κινητοποιούνται για θέματα υγείας. Συζήτηση για το θέμα αυτό έγινε στο δημοτικό συμβούλιο. Συμφωνούμε ομόφωνα με τις κινητοποιήσεις γιατί υποβαθμίζεται η υγεία», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως παρά την σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες δεν δόθηκαν λύσεις.

«Ζήτησα από τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη να δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία από τη Ρόδο. Επιδιώκω να εξεταστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας και σε άλλα νησιά. Αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα θα έχουμε τη χειρότερη σεζόν», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Για άλλη μια φορά οι συμπολίτες μας από τη Νότια Ρόδο και τη δημοτική ενότητα Αταβύρου διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας. Στη στιγμή που δεν αποδίδουν τα έγγραφα θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όλοι στο υπουργείο Υγείας και στην 2η ΥΠΕ», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων δεν έγινε τίποτε. Το κράτος δηλώνει αναρμόδιο μέχρι στιγμής για τα προβλήματά μας. Οι αρμόδιοι φορείς στο νησί μας πράττουν το ίδιο. Εμείς σήμερα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά με 300 υπογραφές στον Εισαγγελέα. Θα παραδώσουμε και ψήφισμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Όλα είναι στον αέρα και η Νότια Ρόδος είναι χωρίς γιατρούς και ασθενοφόρο», δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γενναδίου κ. Σταύρος Ακκούρης και πρόσθεσε ότι αν ο υπουργός Υγείας δεν δείξει κατανόηση στα προβλήματα, ο αγώνας των κατοίκων της Νότιας Ρόδου θα κλιμακωθεί.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την κατάσταση αυτή. Για το λόγο αυτό προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη», δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών κ. Γιώργος Σαββίδης.

Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου και του Έμπωνα αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιώργος Υψηλάντης.

«Θεωρώ πως το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης έχει ξεχειλίσει. Δεν μπορεί στον τόπο αυτό να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και κατηγοριών. Όλοι πληρώνουν και τους φόρους και τα χαράτσια τους και έχουν δικαίωμα στα αυτονόητα δηλαδή στην υγεία. Ασθενοφόρα πρέπει να υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί. Και τα ΚΥ πρέπει να είναι στελεχωμένα σωστά. Πώς θα βγουν κάποιοι στις τηλεοράσεις αν συμβεί κάτι στη διάρκεια της σεζόν;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.

«Εδώ και πολύ καιρό το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στον τομέα υγείας. Το νοσοκομείο της Ρόδου παρά τα πάγια αιτήματα των κατοίκων της διοίκησης και του προσωπικού αποδυναμώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και στα χωριά μας. Αντί να ενισχύονται εκεί οι δομές υγείας απαξιώνονται», δήλωσε ο κ. Στράτος Καρίκης και πρόσθεσε πως ο τομέας της Υγείας δεν πρέπει να τρωθεί από την κρίση. «Να κλείσει ο Δήμος Ρόδου προκειμένου να διεκδικήσει καλύτερες δομές υγείας», τόνισε ο κ. Καρίκης και πρόσθεσε πως πάγια θέση του είναι να επεκταθούν τα δημοτικά ιατρεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

«Δυστυχώς σε τέτοιες καταστάσεις έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε θεατρικά έργα. Το ίδιο έργο έχει στηθεί και σήμερα. Θα αναπτύξω τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το πρόβλημα εγγράφως. Με δική μου απόφαση χρηματοδοτήθηκε το νοσοκομείο Ρόδου για την πρόσληψη νοσηλευτών. Ο Δήμος να δημιουργήσει αστικά ιατρεία σε Έμπωνα και Νότια Ρόδο», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου. «Οι κάτοικοι δύο ακριτικών περιοχών της Ρόδου έχουν ξεσηκωθεί. Ο αγώνας αφορά όλο το νησί. Εμείς ζητάμε υγεία για όλους», δήλωσε το μέλος της επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ κ. Λ. Κωτσαδάμ.

«Εμείς θέλουμε να εδρεύει το ασθενοφόρο στον Έμπωνα. Είναι άξιοι της μοίρας τους αν θεωρούν πως είναι ασφαλές το σχέδιο τους. Μας έστειλαν έγγραφα περίεργα. Στο ΦΕΚ φαίνεται πως το ΚΥ Εμπωνα διαθέτει επτά γιατρούς», δήλωσε στη σύσκεψη που διεξήχθη στην Περιφέρεια ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Έμπωνα κ. Γιάννης Χριστοφοράκης.

«Ζητάμε να επιστρέψει στον Έμπωνα το ασθενοφόρο. Οι αρμόδιοι υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα αλλά δεν κατανοούν τις ανάγκες των απομακρυσμένων ΟΤΑ. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικούμε συνεχώς τα αυτονόητα. Να συμβάλετε σε αυτά που διεκδικούμε. Ο κόσμος δεν θα ψηφίσει στις εκλογές. Θα σεβαστούμε την απόφαση του κόσμου. Οι κάλπες στα χωριά μας δεν θα ανοίξουν», δήλωσε η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρητηνίας κ. Α. Κορρέ.

«Η κατάσταση είναι τραγική και δεν υπάρχει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιού. Η κατάσταση σε όλα τα νησιά είναι τραγική. Μη βλέπετε εδώ που έχουμε ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Δεν έχουμε αρμοδιότητα στον τομέα της Υγείας. Διαπιστώσαμε όμως ότι μας έχουν στο φτύσιμο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Νότιας Ροδου αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
“Σήμερα δεν υπάρχει ασθενοφόρο στην περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Το πιο κοντινό ασθενοφόρο είναι σταθμευμένο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχαγγέλου, οπότε σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, όπως για παράδειγμα, καρδιακού επεισοδίου στην Κατταβιά το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, πρέπει να διανύσει 40 περίπου χιλιόμετρα μέχρι την Κατταβιά και 100 μέχρι την Ρόδο, σύνολο 140 χιλιόμετρα για να φθάσει στον προορισμό του.

Συνακόλουθα ο χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής για να τύχει της στοιχειώδους νοσοκομειακής περίθαλψης και να μην κινδυνέψει, έτι περαιτέρω λόγω της καθυστέρησης αντιμετώπισης του επεισοδίου, είναι μιάμιση ώρα τουλάχιστον μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο.

Επειδή η παρούσα κατάσταση οφείλεται σε πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων θεσμικά οργάνων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναφέρουμε τους, Υπουργό και αρμόδια υφυπουργό Υγείας, Διοικητή και αρμόδιους Υποδιοικητές του ΕΚΑΒ, Διοικητή και αρμόδιους Υποδιοικητές της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και σε πράξεις ή παραλείψεις παντός τυχόν ετέρου υπευθύνου. Επειδή εμείς ως κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων της Νότιας Ρόδου ζητούμε διαρκώς, αλλά προφανώς ομιλούμε σε ώτα μη ακουώντων, 24ωρη λειτουργία του ιατρείου Γενναδίου σε 12μηνη βάση, και παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο Γεννάδι, όλο το χρόνο σε 24ωρη βάρδια, προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Επειδή μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις η παράνομη συμπεριφορά των αρμοδίων συνεχίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των κατοίκων της περιοχής αλλά και των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που προστίθενται στον πληθυσμό της, την περίοδο Απριλίου-Νοεμβρίου κατ’ έτος, ζητούμε αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα, να εξετάσετε την τυχόν τέλεση αξιοποίνων πράξεων από τα κατά τα ανωτέρω παν υπεύθυνο αρμόδιο πρόσωπο σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να ασκήσετε τις σχετικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι μέχρι αποκαταστάσεως της Συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της Δημόσιας Υγείας, για κάθε κάτοικο και επισκέπτη των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Πρώην Δήμου της Νότιας Ρόδου”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου