Τοπικές Ειδήσεις

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις – Ξανά στο στόχαστρο της Άγκυρας το Καστελόριζο – Ανατολίτικο «παζάρι» και νέος χάρτης για το οικόπεδο 18

Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική ρητορική, καθώς θέτει ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με το υπουργείο Άμυνας να αναφέρει πως η Ελλάδα έστειλε και επιθετικά σκάφη στο Καστελόριζο.

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας η οποία επιχειρεί να δυναμιτίζει συνεχώς το κλίμα, την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στην αναμονή για τον δεύτερο γύρο των διερευνητικών επαφών. Για ακόμα μία φορά, οι γείτονες βάζουν στο στόχαστρό τους το Καστελόριζο θέτοντας ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης. Την ίδια στιγμή πάντως, Αθήνα και Κάιρο φαίνεται πως ήρθαν σε συνεννόηση για το επίμαχο οικόπεδο 18.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για το εμπόριο, τον τουρισμό, την άμυνα, τη γεωργία, τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά φυσικά επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό και θέματα της Ανατ. Μεσογείου, με τον πρώτο να συντηρεί την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, ο Ερντογάν είπε στον Τζόνσον πως η λύση των δύο κρατών θα δημιουργήσει μια αμοιβαία κερδοφόρα κατάσταση και για τα δύο μέρη στο νησί, καθώς και νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία για όλους τους άλλους.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο, και επανέλαβε τη δέσμευσή του για ηρεμία και για συνέχιση των διερευνητικών επαφών «παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας».

Νέος χάρτης για το οικόπεδο 18

Σύμφωνα με το OPEN, η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την χώρα, αλλάζοντας τον χάρτη για το επίμαχο οικόπεδο 18 στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε ο σταθμός, η Αίγυπτος συμφώνησε να αλλάξει τις συντεταγμένες του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου 18 στην Ανατολική Μεσόγειο, που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχει ακόμα αναρτηθεί ο χάρτης της νέας προκήρυξης στο υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, όμως από τις επαφές που έγιναν την Δευτέρα στο Κάιρο, παρουσία νομικών αλλά και εμπειρογνωμόνων, η ελληνική πλευρά έλαβε την διαβεβαίωση πως η τροποποίηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την σχετική ανάρτηση στο αρμόδιο υπουργείο.

Στο στόχαστρο το Καστελόριζο

Πάντως η Τουρκία επιμένει στην προκλητική ρητορική, καθώς θέτει ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με το υπουργείο Άμυνας να αναφέρει πως η Ελλάδα έστειλε και επιθετικά σκάφη στο Καστελόριζο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει πολεμικά πλοία στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έχει στείλει επιθετικά σκάφη στο Καστελόριζο, κοντά στην Τουρκία».

Πάντως η Άγκυρα είχε βάλει ξανά στο στόχαστρο το Καστελόριζο το περασμένη καλοκαίρι, όταν φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου στάθηκαν αφορμή για απειλές κατά της Αθήνας. Ο λόγος για την αποβίβαση στρατιωτών από πλοίο της γραμμής στο Καστελόριζο.

Έτσι η Τουρκία βρήκε αφορμή για κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελόριζο. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνιζε τότε πως πρόκειται για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο.

Αιγυπτιακό «χαστούκι» στην Τουρκία

Διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, που επικαλείται το Arab Newsεπιχειρούν να διαλύσουν τις φήμες και υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισχυρισμοί των Τούρκων ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο είναι ψευδείς, πρσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει πιστή στη θέση που απορρίπτει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και την Άγκυρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι κάτι νέο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί πως οι δύο χώρες έχουν συζητήσει σχετικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτει – υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι και πέρυσι, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την πρόθεση της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

«Οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ της Arab News.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια της αιγυπτιακής πλευράς στο Arab News ήρθαν ως συνέπεια των ισχυρισμών του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με τη Λιβύη και έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι o πρόεδρος της Αιγύπτου Aμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά της διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα της διμερούς συνεργασίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Arab News, η τουρκική δραστηριότητα έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες – ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο – καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει τα περιφερειακά ύδατα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου