Σε μια εξόχως υποτιμητική δήλωση για την Ελλάδα προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην πρόσφατη υποβάθμιση της χώρας του από τον οίκο Moody’s.

Και αυτό γιατί κατά την ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη γειτονική χώρα, ο Ερντογάν σε προκλητικό ύφος, κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι διενεργεί τις μετρήσεις του με δύο μέτρα και δύο σταθμά, σχολιάζοντας έτσι και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

«Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε τα κριτήρια της Moody’s που υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, στην κατηγορία «σκουπίδια» δηλαδή.

Ο Οίκος υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εξωτερικών και γεωπολιτικών κρίσεων.

Ο Ερντογάν αναρωτήθηκε επίσης με ποιο κριτήριο η Moody’s αναβάθμισε πρόσφατα την ελληνική οικονομία.

Γενικότερα στη γειτονική χώρα, επικρατεί οργή στα φιλοκυβερνητικά μέσα για την ανακοίνωση του οίκου Moody’s. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αρθρογράφοι στα εν λόγω ΜΜΕ εξυφαίνουν σενάρια συνωμοσίας, όπως το ότι οι… αξιολογήσεις του οίκου εκπονούνται στα γραφεία του Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ.

Αρθρογράφος της Sabah έγραψε χαρακτηριστικά πως «προφανώς η έκθεση γράφτηκε στο γραφείο του Γκιουλέν»…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ