Από το Δήμο Ρόδου εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, στον τίτλο του οποίου κατηγορείται ο Δήμος Ρόδου για «αναίτιο έγκλημα με το βοτσαλωτό», αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης της πύλης Ντ΄ Αμπουάζ, διευκρινίζονται τα εξής:
− Το έργο, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, ξεκίνησε στα τέλη του Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου. Η σχετική μελέτη, στην οποία περιγράφονται με ακρίβεια οι εκτελεστέες εργασίες, κατατέθηκε στην 4η Εφορεία και από εκεί διαβιβάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο την ενέκρινε.
− Η αναγκαιότητα του έργου ήταν προφανής ακόμη και στα μάτια του απλού επισκέπτη, αφού αυτός αντίκρυζε ένα αντιαισθητικό κομμάτι ασφάλτου (στο σημείο των ζωγράφων), όλο λακκούβες και τσιμεντώματα, ενώ και στα σημεία που υπήρχε βοτσαλωτό (έξω από τη γέφυρα) υπήρχαν έντονες φθορές, «σαμαράκια» και βαθουλώματα, καθώς και μια γέφυρα με χαμηλό στηθαίο και ορατά σημάδια διάβρωσης.
− Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ασφάλτου με τον συνδυασμό ενός διαδρόμου από πλάκες Λάρδου, δεξιά και αριστερά του οποίου θα υπάρχει βοτσαλωτό στο κομμάτι από τους ζωγράφους μέχρι τη γέφυρα. Όπου υπήρχε βοτσαλωτό προβλέπεται αποξήλωση του βοτσαλωτού, αποκατάσταση της υπόβασης του δρόμου και επανατοποθέτηση του βοτσαλωτού, ακριβώς όπως ήταν. Στο κομμάτι μετά τη γέφυρα που αποτελεί είσοδο και έξοδο οχημάτων, με ιδιαίτερα μεγάλη κλίση, με αποτέλεσμα την συχνή καταστροφή του βοτσαλωτού, η πρόταση (που εγκρίθηκε και από το ΚΑΣ) ήταν να τοποθετηθούν πλάκες Λάρδου, μετά από σκυροδέτηση της υπόβασης, καθώς έτσι θα περιοριστούν οι καταστροφές, χωρίς να βλάπτεται ουσιαστικά η οπτική αισθητική του σημείου. Επίσης κατασκευάζεται μια ακόμη σειρά από πέτρες στο στηθαίο της γέφυρας, ώστε να υπερυψωθεί πάνω από τα 70 εκατοστά που είναι σήμερα, καθώς και αντικατάσταση όλων των ξύλινων μερών της με πανομοιότυπα. Τέλος, γίνεται υπογείωση των καλωδίων τόσο στους ζωγράφους όσο και στις θέσεις των μικροπωλητών, καθώς και δημιουργία φρεατίων, ώστε η κάθε θέση να παίρνει ρεύμα και να έχει τον δικό της μετρητή, με παράλληλη τοποθέτηση νέων φωτιστικών, ταιριαστών με την συνολική αισθητική της Μεσαιωνικής Πόλης.
Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου, έχει εκπονήσει μιαν άρτια μελέτη με απόλυτο σεβασμό στο μνημείο και στην τήρηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών. Σαφώς η εικόνα του εργοταξίου δεν έχει καμία σχέση με την τελική εικόνα του έργου που θα παραδοθεί σε λίγους μήνες και η βιαστική κρίση του έργου σε αυτήν τη φάση είναι άδικη. Είμαστε σίγουροι ότι το έργο, που αναμένεται να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πύλη Ντ΄ Αμπουάζ, είναι αυτό που αξίζει σ’ ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Παλιάς Πόλης και της Ρόδου γενικότερα.
Σημειώνεται ότι χθες επισκέφθηκε το έργο ο δήμαρχος Ρόδου Στ. Κουσουρνάς, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ