Ειδήσεις

Αποκαθίστανται οι όψεις του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση των όψεων του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.
Στην εξέλιξη των εργασιών αναφέρθηκε χθες, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Είναι ευχάριστο που ξεκίνησε η δεύτερη φάση των εργασιών για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη φάση αφορούσε εσωτερικές εργασίες. Τώρα συνεχίζονται οι εργασίες στις όψεις. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και το Δήμο Ρόδου», δήλωσε χθες ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Θα γίνει αποκατάσταση των όψεων, όπου υπάρχουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται αποξήλωση της πέτρας και εξετάζεται αν υπάρχουν προβλήματα», εξήγησε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως έχει υποστεί οξειδώσεις ο οπλισμός του κτηρίου.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες σύσκεψη στο Δημαρχείο Ρόδου. Επισημαίνεται πως για την αποκατάσταση των όψεων του Εθνικού Θεάτρου έχουν διατεθεί 400.000 ευρώ.
«Διαπιστώσαμε πως ο οπλισμός του κτηρίου έχει οξειδωθεί και υπάρχουν προβλήματα. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αποκαταστάσεις», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα γίνει ενίσχυση του οπλισμού με ανοξείδωτο χάλυβα χωρίς άλλες πρόσθετες παρεμβάσεις στα εξωτερικά σημεία του κτηρίου.
«Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν αρκετά σημεία του οπλισμού. Δυστυχώς στην είσοδο του κτηρίου κατά τις εργασίες που εκτελούνται για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση είναι το υλικό είδαμε πως σπάει ο πορόλιθος που έχει τοποθετηθεί πάνω σε χυτό μπετόν. Θα αποκατασταθεί και αυτό. Το θετικό είναι πως μετά από καθυστέρηση το έργο ξεκίνησε. Ευελπιστούμε πως οι επισκευές στην όψη του κτηρίου αρχής γενομένης από την πλευρά που βλέπει στο Δημαρχείο, θα ολοκληρωθούν. Συγχρόνως είναι σε εξέλιξη οι πρόσθετες μελέτες για την τρίτη φάση του έργου που αφορά την αποκατάσταση του κτηρίου», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως ο φάκελος του έργου που περιλαμβάνει τις μελέτες που έχουν ήδη συνταχθεί βρίσκεται στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
«Θα εγκριθεί η μελέτη και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βρούμε τους πόρους και να δημοπρατηθεί το έργο. Είχα αναφέρει και παλαιότερα πως θα τελειώσουν η πρώτη και η δεύτερη φάση του έργου και θα δημοπρατηθεί η τρίτη. Έχει εξασφαλιστεί ήδη ποσό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ. Εκτιμώ πως θα βρούμε και τα υπόλοιπα χρήματα για να τελειώσει το έργο της επισκευής του Εθνικού Θεάτρου», δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα αυτό.
«Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Έτσι θα δείτε πως ο Δήμος έχει σχέδιο για την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου καθώς και για άλλα θέματα», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι αποκαταστάσεις των όψεων του Εθνικού Θεάτρου ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως οι εργασίες προχωρούν βάσει της μελέτης που έχει συνταχθεί.
«Υπάρχει πλήρης μελέτη. Γίνονται σωστές αποκαταστάσεις. Αποφεύγουμε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την αρχιτεκτονική του κτηρίου. Στοχεύουμε σε βελτιώσεις και στο εσωτερικό του κτηρίου, προκειμένου να βελτιωθεί και η ακουστική. Επιδιώκουμε να υπάρχουν πολλαπλές χρήσεις του κτηρίου», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Με τις μελέτες που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί εκτιμούν πως το κτήριο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μνημείο ώστε η αποκατάσταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και η ανάδειξη του θεατρικού χώρου να γίνει στο πνεύμα της αρχικής σύλληψης.
Στόχος είναι η λειτουργική μετατροπή του Εθνικού Θεάτρου σε κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων.

Αυτός είναι ο λόγος που μεταφέρθηκαν τα εργαστήρια και οι αποθήκες σε άλλο χώρο.
Για την ακουστική του χώρου έχουν καθοριστεί τα είδη, οι ποσότητες και οι θέσεις των επενδύσεων των εσωτερικών επιφανειών της.Για την χρήση της αίθουσας θεάτρου ως αίθουσας συναυλιών έγινε σχεδιασμός των απαραίτητων ακουστικών διατάξεων του κουβουκλίου και της ορχήστρας. Μέριμνα υπάρχει και για την
ηχομόνωση – ηχοπροστασία της αίθουσας με πλήρη μελέτη.
Σε πρώτη φάση επιδιώκεται να τεθεί σε λειτουργία η κεντρική πλατεία και ο εξώστης δυναμικότητας 650 θεατών που θα φιλοξενούν παραστάσεις θεάτρου, όπερας, μουσικής και χoρού.
Θα υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των πολιτιστικών αναγκών του νησιού και σε μικρές αίθουσες χωρητικότητας 30 ατόμων .
Προβλέπεται η δημιουργία πειραματικής σκηνής δυναμικότητας έως 100 ατόμων (μαζί με το Δημοτικό Θέατρο δυναμικότητας 250 θεατών και το θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον»).

Οι παρεμβάσεις
στην πύλη Ντ’ Αμπουάζ
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις βελτιωτικές παρεμβάσεις που γίνονται στην πύλη Ντ’ Αμπουάζ.
Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί ο Δήμος Ρόδου για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκαταστάσεις στην πύλη Ντ’ Αμπουάζ ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Η μελέτη για το έργο αυτό έχει εκπονηθεί από την αρμόδια υπηρεσία. Έχει εγκριθεί και μάλιστα δύο φορές. Επιλέξαμε υλικά που να δίνουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα και να είναι ανθεκτικά. Θα τοποθετηθεί βοτσαλωτό σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Στο μέσον θα υπάρχουν πλάκες για τα ΑΜΕΑ. Και για λόγους ασφάλειας και ανθεκτικότητας προτιμήσαμε να τοποθετήσουμε πλάκες Λάρδου. Αυτό έγινε με την έγκριση του ΚΑΣ. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο αναβαθμισμένο και αισθητικά και λειτουργικά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου