Ειδήσεις

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση «ζυγίζουν» τις δηλώσεις Ζάεφ

Δεν είναι μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία που δοκιμάζεται μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά και την διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας. Προβληματισμός υπάρχει και στις τάξεις της αντιπολίτευσης καθώς ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βάζει φρένο στις αρχικές θετικές σκέψεις απέναντι στη στάση που θα κρατήσει όταν η συμφωνία έρθει στην Βουλή προς ψήφιση.

Τα νέα αυτά δεδομένα είναι δυνατόν να προκαλέσουν αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις και να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε «ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όσους από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι οι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Τίτο και του Μουσολίνι.

Αλλά και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκης επανέλαβε (Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6) ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η δεδηλωμένη» εξήγησε με νόημα ο βουλευτής.

Οι δηλώσεις Ζάεφ δεν πέρασαν βέβαια απαρατήρητες από την ΝΔ καθώς πέραν όλων των άλλων διευκολύνουν το βασικό στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι η επίσπευση των εθνικών εκλογών. Τυχόν διάσπαση του «μετώπου» που θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πιο κοντά τις επιδιώξεις της Πειραιώς, για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει, ζήτησε  να πράξουν το ίδιο και οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, αφού αυτή είναι και «η εύλογη απαίτηση της  πλειοψηφίας των Ελλήνων». Μάλιστα η Αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις περί Τίτο και Μουσολίνι. «Όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν πια ότι είχε δίκιο η Νέα Δημοκρατία, όταν από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως παραχωρώντας τη δήθεν ‘μακεδονική εθνότητα’ και γλώσσα θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε, είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για την βρει ο Πάνος Καμμένος».

Προβληματισμός υπάρχει και στο Ποτάμι. Υπενθυμίζεται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αρχικά θετικός απέναντι στην επίλυση της εκκρεμότητας με την γειτονική μας χώρας.  Φαίνεται όμως ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βάζει σε περίσκεψη τον επικεφαλής του κόμματος.

«Η προσπάθεια να βρούμε μία λύση στις σχέσεις μας με τους γείτονες μας δεν γίνεται από θέση αδυναμίας και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κ. Ζάεφ»  επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Βέλγο Πρέσβη Luc Liebaut και κατέληξε πως «αλυτρωτικές αναφορές εν έτει 2018 σε Αιγαιάτες Μακεδόνες δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή συζήτηση και αποδυναμώνουν την αξιοπιστία όσων τις εκφέρουν».

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις», συνάντηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο συνέδριο του Ποταμιού παρουσιάστηκε  δημοσκόπηση στη οποία μετείχαν οι φίλοι και ψηφοφόροι του κόμματος, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πριμοδοτούσε την συνεργασία μεταξύ ΝΔ και Ποταμιού.

Συνεργάτες  του Σταύρου Θεοδωράκη διέψευδαν πάντως ότι ο προβληματισμός στις τάξεις του Ποταμιού είναι απόρροια των σεναρίων αυτών, αλλά και ότι υπήρξαν οχλήσεις από την πλευρά της Πειραιώς με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ. Αντέτειναν μάλιστα ότι ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μιλήσει για αυτόνομη κάθοδο αν και πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το Σκοπιανό αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα και την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού με τον Γιώργο Αμυρά (είχε εξ αρχής διαφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας) να αναφέρει ότι το Ποτάμι πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη συμφωνία.

Τη ίδια στιγμή και ο Σπύρος Λυκούδης  αναφέρει (Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6) ότι αν και είχε εξ αρχής τοποθετηθεί αρχικά στο «βασικό άξονα» που αφορά τη σύνθετη ονομασία, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας.

«Θα μπορούσαμε αυτά τα θέματα να τα αφήσουμε στην άκρη εκτός και έκαναν κακή διαχείριση οι γείτονες. Κάτι που συμβαίνει» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Εγώ είμαι θετικός αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω αυτά τα ζητήματα. Θα δούμε στην πορεία πως θα φτάσουν στην ελληνική Βουλή.  Είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς και βέβαια δεν μπορεί να αγνοήσει και η ελληνική κυβέρνηση»  υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν το Σκοπιανό φέρει πιο κοντά τις εκλογές εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να τραβήξει όσο μπορεί την θητεία της, αλλά δεν απέκλεισε να υπάρξουν έκτακτα γεγονότα.

Για το θέμα το Ποτάμι εξέδωσε την Παρασκευή και σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας τα εξής: “Οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς βλέπουν οι γείτονες μας την επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο. Το Ποτάμι καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Και οι γείτονές μας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συμβατική τους υποχρέωση – ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Το Ποτάμι επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό είναι το συμφέρον των λαών μας, των επόμενων γενιών και σε ότι αφορά την Ελλάδα αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο”.

Δεύτερες σκέψεις κάνει  ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ ο οποίος σε αντίθεση με τους βουλευτές της ΔΗΣΥ κρατούσε θετική στάση .

«Είναι σαφές ότι αν δεν μιλάμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μιλάμε για κάποια άλλη, τότε έχουμε άλλη συζήτηση» είπε (Ρ/Σ 104,6) ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Λέω λοιπόν ότι αν τη φέρει, για να προχωρήσει και από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως, την επόμενη μέρα, θα προκηρύξει εκλογές. Διότι για ελάχιστους μήνες, η χώρα τους επόμενους μήνες να σέρνεται σε μια διαδικασία που θα ψάχνει κυβερνητικούς βουλευτές για να συμπληρώσει για τρεις μήνες την κυβέρνηση του τόπου, ενώ έχουμε ένα τέτοιο μέγιστο εθνικό θέμα, δεν το θεωρώ σωστό».

Η κυβέρνηση θορυβημένη από τις εξελίξεις και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε έκκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις να μην αφήσουν να πάει χαμένη μια τεράστια ευκαιρία.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε δε και ονομαστική αναφορά στο Ποτάμι τονίζοντας ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει κοντόφθαλμα και με όρους «βραχυπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις Ζάεφ τις απέδωσε στην πολιτική μάχη που δίνει με αποτέλεσμα να υπερβάλει πολλές φορές ως προς τις ερμηνείες και επιχείρησε να καθησυχάσει τονίζοντας ότι «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις από την πλευρά των γειτόνων μας ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της συμφωνίας».​

πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου