ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το… μενού της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν: Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ και ποια μηνύματα στέλνει η Άγκυρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΦΙΝΤΑΝ

Με κε­ντρι­κό στόχο να μεί­νουν ανοι­χτοί οι δί­αυ­λοι επι­κοι­νω­νί­ας και να δια­τη­ρη­θούν τα ήρεμα νερά πραγ­μα­το­ποιεί­ται σή­με­ρα η συ­νά­ντη­ση των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών Ελ­λά­δας και Τουρ­κί­ας. Στο τετ α τετ θα διευ­ρυν­θεί για το κατά πόσον μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει η συ­ζή­τη­ση στη λε­γό­με­νη βαριά ατζέ­ντα, ωστό­σο δεν υπάρ­χουν με­γά­λες προσ­δο­κί­ες καθώς είναι εμ­φα­νής η δια­φο­ρε­τι­κή οπτι­κή που υπάρ­χει.

Η τουρ­κι­κή πλευ­ρά συ­νε­χί­ζει να μι­λά­ει για διά­λο­γο με … ολι­στι­κή προ­σέγ­γι­ση και δεί­χνει πως θέλει να ανοί­ξει την βε­ντά­λια των θε­μά­των. Ωστό­σο η Αθήνα έχει βάλει με σα­φή­νεια τις «κόκ­κι­νες γραμ­μές» και κα­θι­στά σαφές πως δεν πρό­κει­ται να γίνει καμία συ­ζή­τη­ση σε θέ­μα­τα κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των.

Χθες σε συ­νε­ντεύ­ξεις τους οι Γ. Γε­ρα­πε­τρί­της και Χ. Φι­ντάν ανα­φέρ­θη­καν στη ση­μα­σία του ελ­λη­νο­τουρ­κι­κού δια­λό­γου, αλλά και στο θέμα της δια­τή­ρη­σης ανοι­κτών διαύ­λων επι­κοι­νω­νί­ας για να απο­φεύ­γο­νται οι εντά­σεις. Ωστό­σο φαί­νε­ται πως υπάρ­χει δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση στην ουσία του ελ­λη­νο­τουρ­κι­κού δια­λό­γου και μένει να φανεί ποια θέ­μα­τα θα επι­χει­ρή­σει να ανοί­ξει η γει­το­νι­κή χώρα.

Να επι­ση­μαν­θεί εδώ πως σε συ­νέ­ντευ­ξη του στην «Hurriyet» ο Γιώρ­γος Γε­ρα­πε­τρί­της ερω­τη­θείς για την οριο­θέ­τη­ση της υφα­λο­κρη­πί­δας και της Απο­κλει­στι­κής Οι­κο­νο­μι­κής Ζώνης (ΑΟΖ) επα­νέ­λα­βε ότι αυτή είναι η μία και μόνη δια­φο­ρά με­τα­ξύ των δύο χωρών, η οποία μπο­ρεί να αχθεί ενώ­πιον διε­θνούς δι­καιο­δο­σί­ας. «Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διε­θνούς δι­καί­ου της θά­λασ­σας που επι­βάλ­λει ότι η οριο­θέ­τη­ση της υφα­λο­κρη­πί­δας με­τα­ξύ κρα­τών με αντι­κεί­με­νες ή πα­ρα­κεί­με­νες ακτές πραγ­μα­το­ποιεί­ται κα­τό­πιν συμ­φω­νί­ας με βάση το διε­θνές δί­καιο και, αν η συμ­φω­νία δεν μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μέσα σε εύ­λο­γο χρο­νι­κό πλαί­σιο, τα εν­δια­φε­ρό­με­να κράτη μπο­ρεί να προ­σφύ­γουν στο Διε­θνές Δι­κα­στή­ριο της Χάγης βάσει συ­νυ­πο­σχε­τι­κού» επε­σή­μα­νε.

Την ίδια στιγ­μή σε συ­νέ­ντευ­ξή του στα «Νέα» ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Χακάν Φι­ντάν μί­λη­σε για διά­λο­γο και συ­νερ­γα­σία για την ασφά­λεια και την ευ­η­με­ρία των μελ­λο­ντι­κών γε­νε­ών. Ωστό­σο επε­σή­μα­νε «εάν δεν μπο­ρού­με να κα­τα­λή­ξου­με σε ολο­κλη­ρω­μέ­νες λύ­σεις ως απο­τέ­λε­σμα ου­σια­στι­κού δια­λό­γου, θα προ­σφύ­γου­με στη διε­θνή δι­καιο­δο­σία με μια ολι­στι­κή προ­σέγ­γι­ση». Μά­λι­στα ανα­φέρ­θη­κε σε μια σειρά,θε­μά­των, επα­να­φέ­ρο­ντας στην συ­ζή­τη­ση και τα θα­λάσ­σια πάρκα και επι­μέ­νο­ντας στην σκλη­ρή γραμ­μή στο Κυ­πρια­κό.

Πά­ντως στό­χος είναι ακόμα και αν δεν μπο­ρέ­σει να πε­ρά­σει η συ­ζή­τη­ση σε μία πιο βαριά ατζέ­ντα να δια­τη­ρη­θούν τα ήρεμα νερά και οι όποιες διά­φο­ρες υπάρ­χουν να μην πα­ρά­γουν αυ­τό­μα­τα εντά­σεις. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χα­ρα­χθεί θα συ­νε­δριά­σει τον Ια­νουά­ριο το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Συ­νερ­γα­σί­ας των δύο χωρών. Στο εν­διά­με­σο θα συ­νε­χι­στεί η συ­ζή­τη­ση για την λε­γό­με­νη θε­τι­κή ατζέ­ντα (δη­λα­δή για θέ­μα­τα που μπο­ρεί να φέ­ρουν πιο κοντά την Ελ­λά­δα και την Τουρ­κία όπως η οι­κο­νο­μία ο του­ρι­σμός και το πε­ρι­βάλ­λον), ενώ κομ­βι­κό για την Αθήνα είναι να υπάρ­ξει ακόμα στε­νό­τε­ρη συ­νερ­γα­σία στο με­τα­να­στευ­τι­κό

Το γε­ω­πο­λι­τι­κό τοπίο

Στην Αθήνα πα­ρα­κο­λου­θούν ευ­ρύ­τε­ρα τις εξε­λί­ξεις στη γε­ω­πο­λι­τι­κή σκηνή σε ένα κρί­σι­μο timing, μετά και τις πρό­σφα­τες κάλ­πες στις ΗΠΑ. Χθες ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Παύ­λος Μα­ρι­νά­κης ανα­φέρ­θη­κε – απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση- στις σχέ­σεις της Ελ­λά­δας με τις ΗΠΑ λέ­γο­ντας πως «είναι βα­θιές, βαθιά ρι­ζω­μέ­νες, στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας και μετά και την εκλο­γή του Ντ. Τραμπ, να μην υπάρ­χει καμία ανη­συ­χία και καμία αμ­φι­βο­λία ότι θα προ­σπα­θή­σου­με και εμείς και εί­μα­στε αι­σιό­δο­ξοι ότι θα γί­νουν ακόμα πιο ου­σια­στι­κές».

Από την κυ­βέρ­νη­ση υπεν­θυ­μί­ζουν πως ο Πρω­θυ­πουρ­γός προ­σε­κλή­θη και χει­ρο­κρο­τή­θη­κε και από τα δύο κόμ­μα­τα στο Κο­γκρέ­σο. Πα­ράλ­λη­λα υπήρ­ξε τετ α τετ του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη με το Μάικ Πο­μπέο, ενώ είχε προη­γη­θεί συ­νά­ντη­ση με γε­ρου­σια­στές του Ρε­που­μπλι­κα­νι­κού κόμ­μα­τος. Δε­δο­μέ­νο βέ­βαια είναι πως ανα­μέ­νε­ται να φανεί το επό­με­νο διά­στη­μα και ποια πρό­σω­πα θα ανα­λά­βουν θέ­σεις κλει­διά στις ΗΠΑ.

Από την πλευ­ρά του ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν δεί­χνει πως θέλει να κάνει ανοίγ­μα­τα μετά την εκλο­γή του Ντό­ναλντ Τραμπ, στον οποίο τη­λε­φώ­νη­σε για να τον συγ­χα­ρεί. Βέ­βαια το πως θα εξε­λι­χθούν οι αμε­ρι­κα­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις εξαρ­τά­ται από πολ­λούς πα­ρά­γο­ντες, ενώ με ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον ανα­μέ­νε­ται και η στάση που θα τη­ρή­σει ο νε­ο­ε­κλε­γείς πρό­ε­δρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανα­το­λή (θέμα που μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει και τις σχέ­σεις με τον κ. Ερ­ντο­γάν).

Η συ­νά­ντη­ση στη Βου­δα­πέ­στη

Nα ση­μειω­θεί πως χθες σύ­ντο­μη συ­ζή­τη­ση είχαν λίγο πριν την έναρ­ξη των ερ­γα­σιών της συ­νό­δου της Ευ­ρω­παϊ­κής Πο­λι­τι­κής Κοι­νό­τη­τας στη Βου­δα­πέ­στη ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης, ο Πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ταγίπ Ερ­ντο­γάν, ο Πρό­ε­δρος της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας Νίκος Χρι­στο­δου­λί­δης και ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αλ­βα­νί­ας Έντι Ράμα. Όπως έγινε γνω­στό στη σύ­ντο­μη αυτή, άτυπη, συ­ζή­τη­ση οι τέσ­σε­ρις ηγέ­τες αντάλ­λα­ξαν από­ψεις για το απο­τέ­λε­σμα των αμε­ρι­κα­νι­κών εκλο­γών, τις πε­ρι­φε­ρεια­κές και τις διε­θνείς εξε­λί­ξεις. Μά­λι­στα σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης είπε στον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας ότι ελ­πί­ζει να έχει μια πα­ρα­γω­γι­κή συ­νά­ντη­ση σή­με­ρα με τον Έλ­λη­να υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.