Τοπικές Ειδήσεις

Αίτημα για την παραχώρηση των θαμμένων απορριμμάτων του κορεσμένου ΧΥΤΥ του Δήμου Ρόδου

Αίτημα για την παραχώρηση των θαμμένων απορριμμάτων του κορεσμένου ΧΥΤΥ του Δήμου Ρόδου προς υλοποίηση του έργου «Μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων με την μέθοδο της αεριοποίησης με πλάσμα για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης-ΣΗΘΥΑ)», ηλεκτρικής ισχύος 22 μεγαβάτ και θερμικής ισχύος 38μ\ν στη θέση «Τσαΐρι» υπέβαλε στον Δήμο Ρόδου η εταιρεία «ΚΤΙΜΑ ENERGY ΑΕ».
Στο έγγραφο που υπογράφει ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Σπυρίδων Μπρέμπος αναφέρονται τα εξής:
¨Παρακαλούμε να μας παραχωρήσετε τα θαμμένα απορρίμματα του κορεσμένου ΧΥΤΥ του Δήμου Ρόδου στη θέση Τσαΐρι προκειμένου να υλοποιήσιμε το αναφερόμενο στο θέμα έργο ύψους επένδυσης ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ (80.000.000) χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου και με αντάλλαγμα την μετατροπή του κορεσμένου ΧΥΤΥ σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. (Κάθε τμήμα του ΧΥΤΥ που θα αποκαθίσταται θα παραδίδεται αμέσως στον Δήμο).
Το έργο διαθέτει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και άδεια παραγωγής Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας για 22MWe και 38 MWth. Επίσης αποδοχή από το ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση με το τοπικό δίκτυο και πώληση της ηλεκτρικής του ενέργειας.
Συγκεκριμένα διαθέτει:
– Την υπ.αριθμ. 430/2015 Αδεια Παραγωγής της ΡΑΕ (23-12-2015), ΚΩΔ Ο- 63052 (ΑΔ-03528), και ΑΔΑ 6ΕΘΚΙΔΞ-ΦΒ1 (έχει πληρωθεί το δικαίωμα διατήρησης αδείας στις 20-7-2021 και η άδεια έχει διάρκεια 25ετίας).
– Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) με ΑΔΑ Ω85Η4653Π8, με αριθμ. Πρωτ.ΥΠΕΝ /ΔΙΠΑ19526/1284/5-7-2019
– Βεβαίωση χωροθέτησης σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/50844/2992 ΦΕΚ/Β/2020 άρθρο 3.
Επιστολή ΔΕΑΑΗΕ Νήσων αποδοχής της μονάδας στο σύστημα Ρόδου (ΜΔΝ) και παράθεση στοιχείων για συμπλήρωση φακέλου υποβολής για έκδοση άδειας σύνδεσης.
Πρόκειται για ένα σημαντικότατο περιβαλλοντικό αναπτυξιακό έργο με την προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία της αεριοποίησης πλάσματος, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η τεχνολογία αεριοποίησης πλάσματος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα τελευταία 20 χρόνια από τις εταιρείες Westmghouse (ΗΠΑ) και τη θυγατρική της ALTER NRG με έργα στην Ιαπωνία, (Hitachi) Ινδία. Κίνα, η EUROPLASMA (Γαλλία) με τη θυγατρική της CHO-POWER με μονάδα στη Γαλλία, στη Ρωσία η PLASMATRON, επίσης αναπτύσσεται η τεχνολογία στη Ν. Κορέα.
(Διαθέτουμε στοιχεία της μονάδας της Europlasma -CHOPOWER στην πόλη Morncex της Γαλλίας, στην πόλη Brasov της Ρουμανίας. Η τεχνολογία αυτή δεν αφήνει στερεά κατάλοιπα και αέριους ρύπους και δεν είναι καύση από την οποία διαφέρει ριζικά. Θα επεξεργάζεται τα θαμμένα αστικά απορρίμματα του κορεσμένου κύτταρου του ΧΥΤΥ Ρόδου).
Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 116.000 τόνων απορριμμάτων τον χρόνο και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 22 Μεγαβάτ και θερμική ενέργεια ισχύος 38 Μεγαβάτ, θα τροφοδοτεί στην αρχή 12 ξενοδοχεία με θέρμανση και ψύξη μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης και θα παράγει με την μέθοδο της θερμικής αφαλάτωσης 1.200.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού και 6.000 τόνους βιομηχανικό αλάτι ετησίως. Στην πορεία το δίκτυο τηλεθέρμανσης θα επεκτείνεται. Υπολογίζεται ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας της θα επαναφέρει υπό μορφή ενέργειας στην κυκλική οικονομία 1.300.000 τόνους θαμμένο σκουπίδι και 1.200.000 τόνους υπολείμματα (εκτός του εγκεκριμένου ΣΔΙΤ) ενώ θα υποκαταστήσει πάνω από 2.000.000 τόνους ορυκτών καυσίμων και τους αντίστοιχους αέριους ρύπους που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξοικονομώντας για την ελληνική οικονομία δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα.
Η μονάδα αυτή που θα κατασκευαστεί στη θέση Τσαΐρι- Αγία Βαρβάρα της Τοπικής Κοινότητας Κόσκινού του Δήμου Ρόδου, θα εξυγιάνει πλήρως το κορεσμένο ΧΥΤΎ δημιουργώντας ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο με 55 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο με θετικότατες επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία που δεν θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου και θα αναδείξει τη Ρόδο σε παγκόσμιο κέντρο οικολογικής καινοτομίας.
Η μονάδα θα προσελκύσει πανελλαδικό και παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον ενισχύοντας την τοπική οικονομία και αναδεικνύοντας τη Ρόδο πρωτοπόρα διεθνώς στην διαχείριση και διάθεση απορριμμάτων.
Το έργο είναι συμβατό με το ισχύον ΠΕΣΔΑ, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ρόδου και για την αδειοδότησή του έχουν προηγηθεί οι θετικές γνωμοδοτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, του Κοινοτικού Συμβουλίου της Τοπικής Ενότητας Κοσκινού και επομένως τυγχάνει της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας γιατί εξάλλου είναι μηδενικών ρύπων (zero waste).
Δεν εκπέμπει διοξίνες και φουράνια όπως η καύση και δεν παράγει στερεά και υγρά απόβλητα -διότι όλα συγκροτούνται και τυχαίνουν επεξεργασίας και εξουδετέρωσης εντός της μονάδας, ενώ οι αέριες εκπομπές είναι σημαντικά υποπολλαπλάσιες των αντίστοιχων ενεργειακών μονάδων του φυσικού αερίου.
Εκτός από τα ανωτέρω οφέλη προτιθέμεθα να δεχθούμε και τα επιφανειακά και θαμμένα απορρίμματα των τυχόν ακόμη αναποκατάστατων ΧΑΔΑ αλλά και οποιαδήποτε ανεξέλεγκτα απορριφθέντα απορρίμματα προσφέροντας έτσι σημαντική περιβαλλοντική υπηρεσία μετατρέποντας επίσης το χώρο σε πάρκο αναψυχής χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου. Επίσης, μπορούμε να διαθέτουμε νερό για άρδευση πρασίνου στο Δήμο Ρόδου πάνω από 100.000 κυβ. μέτρα ετησίως και να δεχόμαστε χωρίς gate fee τα τυχόν στερεά απόβλητα που αποφασίζει ο Δήμος να εκτρέφει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου