Τοπικές Ειδήσεις

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με Δένδια : Τι χάρτες επέδειξε για Αιγαίο και Καστελόριζο

Προκλητικός και μάλιστα λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας. Μάλιστα, έβαλε και πάλι στο στόχαστρο το Καστελόριζο επιδεικνύοντας και χάρτες.

Η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έστειλε τρυπάνια για εξερεύνηση ενέργειας στην υφαλοκρηπίδα της λέγοντας ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχουν επίσης δικαιώματα στην περιοχή, είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ Ασφαλείας της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία.

Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς“, είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επικαλούμενος τον χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο και έδειξε λέγοντας πως “τίποτα δεν μένει για την Τουρκία”, προκαλώντας μάλιστα την έκπληξη του συνομιλητή του.

1

Ο δεύτερος χάρτης που έδειξε ήταν ο γνωστός με την ελληνική και τουρκική σημαία. “Λένε για διεθνές δίκαιο, νομιμότητα, υπάρχει διεθνές δίκαιο ή δικαστική απόφαση που δίνει τέτοιο δικαίωμα ή υπάρχει χώρα που μπορεί να το δεχθεί αυτό;”, διερωτήθηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

1

Ωστόσο, η παρουσίαση των χαρτών δεν σταμάτησε εκεί καθως ακολούθησε και τρίτος χάρτης, αυτός του Καστελόριζου με τον Τσαβούσογλου να σημειώνει πως “είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα“.

1

“Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”

Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου – μαζί με ορισμένες πηγές κοντά στην ΕΕ – έχουν χρησιμοποιήσει τον αμφιλεγόμενο χάρτη ως εργαλείο για την απομόνωση της Τουρκίας δίνοντάς της κανένα θαλάσσιο έδαφος έξω από τον Κόλπο της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία, πρόσθεσε ο Τσαβούσγλου λέγοντας πως “η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων“.

Όπως είπε: “Οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν δίκαιη κατανομή εσόδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έκαναν προτάσεις το 2011, το 2012 και το 2019. Προτρέπουμε όλους να [αποδεχτούν] δίκαιη κοινή χρήση και οριοθέτηση“.

Ο Τούρκος υπουγός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία είχε δώσει άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία και στον ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα αλλά η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως είπε, “δεν δείχνει καλή θέληση”.

Πηγή : thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου