Ειδήσεις

Η Δημόσια έκφραση Γνώμης – Του Ιωάννη Κουμπιάδη

Γράφει ο
Ιωάννης Κουμπιάδης,
δικηγόρος Ρόδου

Τη Νομική Γνωμοδότηση-Δημόσια έκφραση Γνώμης-Άσκηση ελέγχου και κριτικής διοίκησης επί ανακυπτόντων εκάστοτε θεμάτων μέσω σύστασης και λειτουργίας μόνιμης Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής στο Δικηγορικό μας Σύλλογο , σε σοβαρή βάση και με κανόνες, θεωρώ ως επιτακτική ανάγκη, διότι θα αναδείξει νέα μέλη–εισηγητές, αλλά και θα αναβαθμίσει τοπικά και πανελλήνια το κύρος τόσο της ίδιας της Επιτροπής, όσο και του τοπικού Δικηγορικού μας Συλλόγου, αφού ο Σύλλογος μας διαθέτει μεγάλο αριθμό ικανών νέων μελών με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε τομείς δικαίου, αλλά και παλαιοτέρων με μεγάλη εμπειρία σε νομικά θέματα, συμβάλλοντας δε ταυτόχρονα ουσιαστικά στη βελτίωση και διόρθωση πολλών κακώς κειμένων, αντί να παρεμβαίνει ως είθισται μέχρι σήμερα αποσπασματικά συνήθως ο επικεφαλής ως παντογνώστης επί παντός επιστητού. Εννοείται ότι η Δημόσια έκφραση Γνώμης ατομικά είναι συνταγματικά επιτρεπτή, αλλά θα είναι προφανώς καλύτερα να έχει το κύρος μιας Επιστημονικής Επιτροπής.
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις μου, αλλά και προτάσεις μου, λόγω και της υπόπτου χρονικής περιόδου στο κλάδο μας (επίσημα η προεκλογική περίοδος αρχίζει 30 ημέρες πριν τις εκλογές που έχουν οριστεί για την 26-11-2017, ενώ η δήλωση υποψηφιότητας για κάθε υποψήφιο πρόεδρο και σύμβουλο λήγει στις 31-10-2017, άσχετα τώρα αν τα όργανα και οι χοροί καλά κρατούν από το Μάιο, για όσους πρόωρα εκδηλώθηκαν, για τον αγώνα τον καλό και τετιμημένο) μου δόθηκε από επαφή που είχα πρόσφατα με ασθμαίνοντα συμπολίτη μας , ο οποίος μου ζήτησε να του εκφράσω τη νομική μου άποψη επί των όσων «εξωφρενικών» κατά τη γνώμη του ανέγραφοντο σε έγγραφο κρατικής υπηρεσίας που έλαβε τον Σεπτέμβριο 2017 μέσω δικαστικού επιμελητού.
Για να μην μακρηγορώ επρόκειτο για έγγραφο κατάσχεσης εκ μέρους του δημοσίου μισθωμάτων εις χείρας του ως τρίτου μισθωτή, υπογραφόμενο από τον Προιστάμενο Δημόσιας Υπηρεσίας , με την επισήμανση ότι ο τρίτος μισθωτής είναι υποχρεωμένος να προβεί σε δήλωση εντός 8 ημερών επιλεκτικά στις υπηρεσίες που αναγράφονται και με την εξής πρόσθετη σοβαρή επισημείωση στο κείμενο του ιδίου εγγράφου ότι :« Σύμφωνα με τα άρθρα 32 ,33 ΚΕΔΕ, όπως ισχύουν σήμερα , η δήλωση τρίτου, εστω και αρνητική, θα πρέπει να γίνει εντός 8 ημερών από την επίδοση του κατασχετηρίου. Η δήλωση τρίτου γίνεται εγγράφως και επιδίδεται με δικαστικό Επιμελητή στο Προιστάμενο …. που εξέδωσε το κατασχετήριο ή προφορικά ενώπιον του Ειρηνοδίκου της κατοικίας του ή διαμονής του…….. Εάν ο τρίτος δεν προβεί σε δήλωση ή προβεί σε εκπρόθεσμη , ή η δήλωση δεν έχει τον προαναφερόμενο τύπο, ό τρίτος λογίζεται ως οφειλέτης της όλης ποσότητας για την οποία έγινε η κατάσχεση και διώκεται ως οφειλέτης λαμβανομένων εις βάρος του όλων των προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρων.»
Ειλικρινά ένοιωσα αμηχανία προς στιγμή , μέχρι που ανέτρεξα στο κείμενο της σχετικής διάταξης, όπως αυτή ισχύει σήμερα, η οποία ιδού τι γράφει επακριβώς :
άρθρο 33 ΚΕΔΕ
Συνέπειες μη υποβολής δήλωσης
Εάν ο τρίτος δεν προβεί σε δήλωση ή προβεί εκπρόθεσμα ή χωρίς την τήρηση του τύπου που προβλέπεται από το άρθρο 32 του παρόντος, λογίζεται οφειλέτης του Δημοσίου για το σύνολο της απαίτησης, για την οποία επιβλήθηκε η κατάσχεση, εκτός αν αυτός αποδείξει ότι δεν οφείλει στον καθ`ου ή ότι η οφειλή του είναι μικρότερη από την απαίτηση του Δημοσίου, οπότε απαλλάσσεται ή ευθύνεται μέχρι του ύψους της οφειλής του, κατά περίπτωση.”*** Το άρθρο 33 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.67 Ν.3842/2010,ΦΕΚ Α 58/23.4.2010.
Θεωρώ ότι άθελα και από παραδρομή έμεινε κολοβή η φράση στο τυποποιημένο σχετικό έγγραφο της Δημόσιας Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το τελικό νόημα και το πραγματικό πνεύμα του νόμου και του «σοφού» νομοθέτη. Θυμήθηκα όμως τα λόγια εκλιπόντος παλαιού συναδέλφου εδώ και πολλά χρόνια, ο οποίος τότε μου είπε : Νέε συνάδελφε (εγώ προσωπικά ήδη οδεύω σήμερα στα 40 χρόνια της αποκαλουμένης μαχομένης, αλλά τελευταίως αγκομαχούσας δικηγορίας) πάντα να μην ξεχνάς να ανατρέχεις στους κώδικες και σχετικά νομοθετήματα, διότι το πιθανότερο είναι να έχουν αλλάξει εν όλω ή εν μέρει οι διατάξεις τους, αφού ως γνωστόν –ας μου επιτραπεί να πω τη χαρακτηριστική του φράση « οι νόμοι στη χώρα μας αλλάζουν σαν τα σώβρακα», πλην όμως ο νομοθέτης είναι σταθερά πάντα «σοφός».
Εν τέλει είτε άθελα είτε από παραδρομή, γίνεται σαφέστατο από το κείμενο της παραπάνω επισημείωσης σε δεκάδες παρόμοια έγγραφα κατάσχεσης εκ μέρους του δημοσίου μισθωμάτων εις χείρας τρίτου που επιδίδονται καθημερινά σε συμπολίτες μας και σε αντιπαράθεση αυτού του κολοβού κειμένου με τη πλήρη, ορθή και πραγματική διατύπωση της σχετικής διάταξης του άρθρου 33 ΚΕΔΕ, όπως ισχύει σήμερα ότι είναι ανεπίτρεπτο να νοιώθει ο άσχετος καλόπιστος τρίτος συμπολίτης μας ως μισθωτής απειλούμενος με αναγκαστικά μέτρα κατά της περιουσίας του , για όλα το χρέη του εκμισθωτού στα καλά καθούμενα από τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία οφείλει να είναι εν παντί χρηστή , δηλαδή καλόπιστη, αντικειμενική και ειλικρινής, αλλά και με πολύ προσοχή και πληρότητα στη διατύπωση στα έγγραφα της.
Υ.Γ :Ας συντάξει ο καθένας εκ των φιλοδοξούντων υποψηφίων προέδρων ένα δεκάλογο των πιο σοβαρών προτάσεων – οραμάτων του ( ο οποίος είναι υπεραρκετός κατά τη ταπεινή μου γνώμη) χωρίς πομφόλυγες και χωρίς την απεραντοσύνη ενός συνήθως τυποποιημένου «κατεβατού» λεκτικών υποσχέσεων, που ως συνήθως ξεχνιούνται την επομένη των εκλογών και γίνονται «έπεα πτερόεντα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου